Ζωολογικός κήπος του Ροστόφ επί του Ντον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°15′9.36″N 39°40′15.60″E / 47.2526000°N 39.6710000°E / 47.2526000; 39.6710000

Ζωολογικός κήπος του Ροστόφ επί του Ντον
Χάρτης
Είδοςζωολογικός κήπος και protected area of Russia
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°15′9″N 39°40′16″E
Διοικητική υπαγωγήΡοστόφ επί του Ντον
ΧώραΡωσία
Έναρξη κατασκευής1927
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο ζωολογικός κήπος Ροστόφ επί του Ντον είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους στη Ρωσία, που καλύπτει σχεδόν 90 εκτάρια. Βρίσκεται στο Ροστόφ επί του Ντον και φιλοξενεί πάνω από 5.000 ζώα, συμπεριλαμβανομένων πολύ σπάνιων ειδών, όπως η τίγρη της Σιβηρίας.

Ο ζωολογικός κήπος είναι μέλος 38 προγραμμάτων, που εμπλέκονται στη διατήρηση των ζώων, που απειλούνται με εξαφάνιση και ήταν ένας από τους πρώτους ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη που εκτράφηκαν θαλασσαετοί. Διαθέτει ζώα όπως τίγρεις, λιοντάρια, πυγμαίους ιπποπόταμους, ασιατικούς ελέφαντες, κατσίκες του Νταγκεστάν και του Bezoar, σιαμαίους κροκόδειλους και φλαμίνγκο.[1] Ο ζωολογικός κήπος του Ροστόφ επί του Ντον είναι μέλος του Διεθνούς Πληροφοριακού Συστήματος Ειδών. Ένα μεγάλο πάρκο είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του ζωολογικού κήπου, καθιστώντας τον ένα δημοφιλές μέρος μεταξύ των ντόπιων πολιτών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ζωολογικός κήπος ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1927, για να χρησιμεύσει ως χώρος για κατοικίδια για ένα κοντινό σχολείο που φέρει το όνομα του Στρατάρχη Σεμιόν Μπουντιόνι (τώρα γνωστό ως Σχολείο Νο. 43 στην οδό Μπουντεννόφσκι, 64). Ο Βλαντιμίρ Κέγκελ ήταν ο πρώτος διευθυντής του ζωολογικού κήπου.

Ζωολογικός κήπος Ροστόφ επί του Ντον, Αύγουστος 2009
Αμμότραγος στο ζωολογικό κήπο του Ροστόφ-ον-Ντον, 2010

Η συλλογή ζώων του σχολείου μεταφέρθηκε στα περίχωρα της πόλης το φθινόπωρο του 1929.

Το 1930, μερικά εξωτικά ζώα, όπως ελέφαντες, λιοντάρια, τίγρεις, πούμα, λεοπαρδάλεις, κροκόδειλοι, θαλάσσια λιοντάρια, πύθωνες, μαϊμούδες, παπαγάλοι, λάμα και στρουθοκάμηλοι προστέθηκαν στον ζωολογικό κήπο.

Το 1935, ο πληθυσμός του ζωολογικού κήπου είχε μια σημαντική αύξηση στην ποσότητα των νεογέννητων πτηνών. Ως αποτέλεσμα, ο ζωολογικός κήπος Ροστόφ-ον-Ντον παρείχε αυτά τα πουλιά σε ζωολογικούς κήπους σε όλη τη Σοβιετική Ένωση καθώς και σε ζωολογικούς κήπους στην Κίνα και τη Ρουμανία.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2009, ο ζωολογικός κήπος Ροστόφ-ον-Ντον δέχθηκε τρεις ελέφαντες, οι οποίοι είχαν κρατηθεί στο παρελθόν στον ζωολογικό κήπο Φρίντριχσφέλντε του Βερολίνου. Ο ζωολογικός κήπος, που δεν είχε ελέφαντες για περισσότερα από είκοσι χρόνια, τώρα τους φιλοξενεί με αντάλλαγμα μια πολική αρκούδα.[2] Τον Δεκέμβριο του 2010, ένα θηλυκό μωρό ελέφαντα γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο.[3]

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ζωολογικός κήπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους στη Ρωσία. Φιλοξενεί περίπου 5.000 ζώα που ανήκουν σε 400 είδη. Πολλά από αυτά τα είδη περιλαμβάνονται σε διάφορους καταλόγους σπάνιων και απειλούμενων ειδών: 105 είδη περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN, 33 είδη στο Κόκκινο Βιβλίο της Ρωσίας και 132 είδη περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της Σύμβασης CITIES. Ο ζωολογικός κήπος Ροστόφ-ον-Ντον συνεργάζεται με κορυφαίους επιστημονικούς και δημόσιους οργανισμούς από όλο τον κόσμο για την προώθηση της διατήρησης σπάνιων και εξαφανιζόμενων ειδών ζώων. 

Ο ζωολογικός κήπος του Ροστόφ-ον-Ντον ήταν μια από τις πρώτες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη για την αναπαραγωγή θαλασσαετών. Υπάρχει επίσης ένα τμήμα του ενυδρείου, που παρουσιάζει μια ποικιλία από κατοίκους του υποβρύχιου κόσμου - από τα ψάρια της περιοχής Ντον έως τα σπάνια σαλάχια του γλυκού νερού και τα καβούρια από τη Νότια Αμερική. Υπάρχουν πολλοί κροκόδειλοι από τη Νοτιοανατολική Ασία, μια ποικιλία από χελώνες, φίδια από την Κεντρική Ασία, την Αφρική, την Αμερική, καθώς και άλλα εξωτικά ερπετά που φυλάσσονται σε τερράριο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Rostov Zoo - Tourist attraction Dontourism.ru». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2022. 
  2. Юлия Насулина (7 Σεπτεμβρίου 2009). «Ростовский зоопарк поменял белого медвежонка на трех слонов». РИА Новости. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2009. 
  3. Вероника Богма. «Ростовскому зоопарку достался "лишний" слонёнок». Russia-1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2010.