Ευτέρπη Κουτζαμάνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευτέρπη Κουτζαμάνη
Πρόεδρος του ΕΣΡ
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
28 Σεπτεμβρίου 2023
ΠροκάτοχοςΑθανάσιος Κουτρομάνος
Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Περίοδος
1 Αυγούστου 2013 – 1 Ιουλίου 2016
ΠροκάτοχοςΙωάννης - Σπυρίδων Τέντες
ΔιάδοχοςΞένη Δημητρίου
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1949 (1949-00-{{{3}}}) (74 ή 75 ετών), Πολιχνίτος, Λέσβος
ΕθνότηταΕλληνίδα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΣπουδέςΤμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΕπάγγελμαΕισαγγελέας

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη (Πολίχνιτος, 1949) είναι Ελληνίδα νομικός, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, και η πρώτη γυναίκα σε αυτήν τη θέση και νυν πρόεδρος του ΕΣΡ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πολίχνιτο Λέσβου.[1] Το 1967 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε στις αρχές του 1972. Μετά την αποφοίτηση εγγράφηκε ως ασκουμένη δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και έλαβε άδεια δικηγόρου Μυτιλήνης το 1974. Το επόμενο έτος έλαβε μέρος στον διαγωνισμό Εμμίσθων Παρέδρων και διορίστηκε στις 7 Οκτωβρίου 1975 έμμισθη πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο.

Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε σε εισαγγελίες πρωτοδικών σε πόλεις της περιφέρειας (Δράμα, Καλαμάτα, Σπάρτη) αλλά και στην Αθήνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και αργότερα στην Εισαγγελία Εφετών. Το 2006 έγινε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση. Το 2010 ορίστηκε πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και άσκησε καθήκοντα μέχρι και την κατάργηση της παραπάνω Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής της σταδιοδρομίας χειρίστηκε υποθέσεις όπως αυτή με το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας και συμμετείχε στη δίκη της 17 Νοέμβρη σε δεύτερο βαθμό.

Στη 1 Αυγούστου 2013 επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2016. Είναι η πρώτη γυναίκα Εισαγγελέας που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην Ελλάδα.

Το Σεπτέμβριο του 2023 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ευτέρπη Κουτζαμάνη». Εισαγγελία Αρείου Πάγου. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2024.