Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κάτοχος
Γεωργία Αδειλίνη

από 25 Ιουλίου 2023
ΓραφείοΘέμιδος Μέλαθρον, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 121, ΤΚ 11522, Αθήνα
Διορισμός απόΠρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Ιστοσελίδαeisap.gr

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην Ελλάδα.[1] Προΐσταται των υπηρεσιών της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Έχει δικαίωμα να απευθύνει προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας γενικές παραγγελίες, οδηγίες και συστάσεις σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς βέβαια οι αποδέκτες των οδηγιών και συστάσεών του να δεσμεύονται κατά τον σχηματισμό και την έκφραση της γνώμης τους.[2]

Γνωμοδοτεί σε νομικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, εφόσον δεν εκκρεμούν στα δικαστήρια, συμμετέχει και υποβάλλει προτάσεις στις συνεδριάσεις του Αρείου Πάγου, καθώς και στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με δικαίωμα ψήφου. Δικαιούται να ασκεί αναίρεση εναντίον κάθε δικαστικής απόφασης, επιδιώκοντας την ορθή ερμηνεία του νόμου από τον Άρειο Πάγο. Στην άσκηση των καθηκόντων του επικουρείται από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι και τον αναπληρώνουν όταν απουσιάζει ή κωλύεται, κατά την σειρά της αρχαιότητάς τους στον βαθμό τους.[3]

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο κατόπιν πειθαρχικής αγωγής την οποία δικαιούται να εγείρει μόνον ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η εναντίον του πειθαρχική αγωγή, όμως, εκδικάζεται από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο που προβλέπεται από το άρθρο 91 §2 του Συντάγματος και συγκροτείται από πρόσωπα παρέχοντα τα εχέγγυα κρίσης ανεπηρέαστης από κυβερνητικές παρεμβάσεις.[4]

Η προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιλογή μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και των αντεισαγγελέων του, η δε θητεία του, με όσα ισχύουν σήμερα, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών, ακόμη και αν δεν καταλαμβάνεται από το όριο ηλικίας (το 67ο έτος).

Διατελέσαντες εισαγγελείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην ιστορία του θεσμού οι περισσότεροι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν προέρχονται από τον εισαγγελικό κλάδο. Όπως εξηγεί ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Παπαδάκης, ιστορικά «ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά κανόνα είναι δάνειος, προερχόμενος από το δικαστικό σώμα, ως εάν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κρίνονται ολιγότερο κατάλληλοι από έναν τρίτο δικαστή που στο τέλος της σταδιοδρομίας του εμφυτεύεται ως ξένο σώμα στον εισαγγελικό κλάδο και τίθεται απροσδόκητα επικεφαλής χωρίς να ενσωματώνεται ποτέ στις ιδιαίτερες παραδόσεις, στην ιστορία και στην εσωτερική δυναμική του κλάδου»[5].

  • Χρήστος Οικονόμου 1946

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «eisap.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2015. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2015. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2015. 
  5. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=129740
  6. Ο Βασίλειος Πλιώτας επιλέχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Εντούτοις, πριν τις εκλογές, στις 31-5-2019, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη Δήμητρα Κοκοτίνη. Η πράξη αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ, καθώς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι θα προκηρύξει εκλογές, μετά και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές του Μάιου 2019. Τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα που του είχε αποστείλει πριν τις εκλογές η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία επιλογής.https://www.kathimerini.gr/1027016/article/epikairothta/ellada/nea-eisaggeleas-h-k-dhmhtra-kokotinh και https://www.tovima.gr/2019/07/12/politics/paylopoulos-epestrepse-ta-diatagmata-gia-tis-allages-sti-dikaiosyni
  7. «Νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2022. 
  8. Μάνδρου, Ιωάννα (25 Ιουλίου 2023). «Αρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα – Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (στα greek). Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2024. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]