Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης
Πολίστες του Πανιωνίου στο Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης
ΙδιοκτήτηςΔήμος Νέας Σμύρνης
Είδοςαθλητικός χώρος και πισίνα
Χωρητικότητα1.000 θεατές
Διαστάσεις αγωνιστικού χώρουΟλυμπιακών Διαστάσεων
Επιφάνειανερό
Κατασκευή
Ολοκλήρωση1976
Εγκαίνια1979
Ανακαίνιση1990
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΔήμος Νέας Σμύρνης
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
Πανιώνιος
Μίλων
Αρμενική

To Δημοτικό Κολυμβητήριο Ν. Σμύρνης κτίστηκε το 1979. Είναι ολυμπιακών διαστάσεων και αποτελεί την έδρα των τμημάτων κολύμβησης και υδατοσφαίρισης των συλλόγων της Νέας Σμύρνης.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κλειστό Κολυμβητήριο Ν. Σμύρνης βρίσκεται στην Άνω Νέα Σμύρνη, στη γωνία των οδών Τραπεζούντος και Αρτάκης, τέσσερα χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας. Ανήκει στο Δήμο Νέας Σμύρνης και έχει κερκίδα 1.000 καθήμενων θεατών. Εξυπηρετείται από λεωφορειακές γραμμές. Επίσης, απέχει 200 μ. από το σταθμό «Αιγαίου» του τραμ.

Ιστορικό ανέγερσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το Κλειστό Κολυμβητήριο ήταν άκτιστος ως τα τέλη της δεκαετίας του '60 και ονομαζόταν «Δεξαμενή», λόγω των εγκαταστάσεων της Εταιρείας Υδάτων που υπήρχαν εκεί. Η έκταση αυτή ορίζεται από τις οδούς: Αρτάκης (Α), Εθνικής Στέγης (Ν), Νικομηδείας (Δ) και Τραπεζούντος (Β).

Το 1971 το δυτικό τμήμα της έκτασης χρησιμοποιήθηκε για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος «Νικομηδείας» που στεγάστηκε το Ομήρειο Γυμνάσιο Θηλέων. Στο υπόλοιπο οικόπεδο, που αποτελούσε μια εκτεταμένη αλάνα, έγινε προσπάθεια δημιουργίας ποδοσφαιρικού γηπέδου με σκοπό την εγκατάσταση του ΑΠΟ Ν. Σμύρνης. Διαμορφώθηκε υποτυπώδης αγωνιστικός χώρος, τον οποίο από το 1972 χρησιμοποιούσε ο τοπικός ανεπίσημος ποδοσφαιρικός σύλλογος ΑΟ Φάρος Άνω Ν. Σμύρνης.

Το 1976, επί δημαρχίας Μπάμπη Μπεχλιβανίδη, αποφασίστηκε στο χώρο να δημιουργηθούν άλλου τύπου αθλητικές εγκαταστάσεις που ολοκληρώθηκαν το 1979. Έτσι στο νότιο τμήμα κατασκευάστηκε κλειστό γυμναστήριο, στο ανατολικό ανοιχτά γήπεδα αθλοπαιδιών και δημοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις και στο βόρειο το Κολυμβητήριο. Τα έργα ξεκίνησαν το 1976 και ολοκληρώθηκαν το 1979. Αρχικά ήταν ανοιχτό. Το 1990 σκεπάστηκε με ελαφρύ στέγαστρο και μετατράπηκε σε κλειστό. Εκτός από τη βασική πισίνα, διαθέτει βοηθητική πισίνα αρχαρίων.

Αθλητικές δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του κολυμβητηρίου της οδού Αρτάκης αποτέλεσε την αφορμή της ίδρυσης κολυμβητικών τμημάτων από τους αθλητικούς συλλόγους της Ν. Σμύρνης, τα οποία φιλοξενούνται στους χώρους του. Σήμερα φιλοξενεί τις ανδρικές και γυναικείες ομάδες, καθώς και τα τμήματα υποδομής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης των συλλόγων Πανιώνιος, Μίλων, Αρμενική.

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται κάθε χρόνο το πανελλήνιο πρωτάθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης όπου συμμετέχουν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δήμου Ν. Σμύρνης: Νέα Σμύρνη: Από την καταστροφή στη δημιουργία, 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 37°56′47″N 23°43′18″E / 37.9465°N 23.7216°E / 37.9465; 23.7216