Γκόραν Μπρέγκοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκόραν Μπρέγκοβιτς
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Горан Бреговић (Σερβοκροατικά)
Γέννηση22 Μαρτίου 1950 (1950-03-22) (73 ετών)
Σεράγεβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη - πρώην Γιουγκοσλαβία
ΚατοικίαΣαράγιεβο
Παρίσι
ΕθνικότηταΓιουγκοσλαβική, Κροατική, Σερβική
Ιδιότητασυνθέτης, συνθέτης μουσικών θεμάτων για κινηματογραφικές ταινίες, ηθοποιός ταινιών και μουσικός ηχογραφήσεων
ΣύζυγοςDženana Sudžuka
Όργαναφωνή[1] και μπάσο
Είδος τέχνηςφολκ ροκ, χαρντ ροκ και παραδοσιακή μουσική
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς (σερβικά: Goran Bregović, 22 Μαρτίου 1950) είναι Σέρβος-Κροάτης μουσικός και συνθέτης, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και από τους πιο γνωστούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ειδικεύεται κυρίως στο βαλκανικό και τσιγγάνικο είδος μουσικής.

Τα πρώτα χρόνια- Εθνικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπρέγκοβιτς γεννήθηκε στο Σαράγεβο της Βοσνίας από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα. Λόγω της τριπλής καταγωγής του, ακόμα και σήμερα ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που δηλώνουν Γιουγκοσλάβοι στην εθνικότητα. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός. Οι γονείς του χώρισαν σε πολύ μικρή ηλικία, έτσι ο Γκόραν έζησε και μεγάλωσε με τη μητέρα του στη γενέτειρά του.

Από μικρή ηλικία, ο Μπρέγκοβιτς ασχολήθηκε με τη μουσική, συγκεκριμένα με το βιολί. Εξαιτίας της φαινομενικής έλλειψης ταλέντου του όμως, χρειάστηκε να αλλάξει αρκετές φορές μουσικά σχολεία. Στην εφηβεία ζήτησε από τη μητέρα του να γραφτεί σε μουσική ακαδημία, όμως εκείνη τον απέτρεψε, ισχυριζόμενη ότι εκεί φοιτούν κυρίως ομοφυλόφιλοι. Όταν, μερικά χρόνια αργότερα, η μητέρα του χρειάστηκε να μετακομίσει στις ακτές τις Αδριατικής, έφηβος ακόμα χρειάστηκε να επιβιώσει μόνος του, παίζοντας μουσική σε μπαρ και κάνοντας διάφορες άλλες μικροδουλειές.

Επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη επαγγελματική επαφή του Μπρέγκοβιτς με τη μουσική ήταν μέσω του συγκροτήματος Kodeksi, το οποίο αργότερα εμπλουτίστηκε με νέα μέλη και μετονομάστηκε σε Bijelo Dugme (Λευκό Κουμπί). Το συγκρότημα αυτό από το Σαράγεβο έμελλε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά της Γιουγκοσλαβίας. Όταν το συγκρότημα άρχισε να διαλύεται, εκείνος στράφηκε στη σύνθεση μουσικής για ταινίες. Το στυλ του επηρεάστηκε έντονα από τη μουσική των Ρομά, ενώ διατήρησε και πολλά από τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής της περιοχής. Τις πιο γνωστές δουλειές του αποτελούν η μουσική για τις ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα Ο Καιρός των Τσιγγάνων, Arizona Dream και Underground, καθώς και για το Βασίλισσα Μαργκό του Πατρίκ Σερό, ωστόσο έχει γράψει μουσική για πάνω από 30 ταινίες.

Πιο πρόσφατα, ο Μπρέγκοβιτς συνεργάστηκε με διάφορους γνωστούς καλλιτέχνες των Βαλκανίων, ανάμεσα στους οποίους η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Στέλιος Ρόκκος, οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, αλλά και η μεγάλη Τουρκάλα τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού.

Το 2005, συμμετείχε σε μια σειρά συναυλιών για τον εορτασμό της σύντομης επανένωσης των Bijelo Dugme. Στις συναυλίες, που έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προσήλθαν χιλιάδες θαυμαστών.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπρέγκοβιτς είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες. Κουμπάρος του είναι ο γνωστός Σερβοβόσνιος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα. Το 2008, υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα, καθώς έπεσε από ένα δέντρο κινδυνεύοντας να παραμείνει παράλυτος. Ωστόσο, ανάρρωσε γρήγορα και επέστρεψε στις προγραμματισμένες συναυλίες του. Μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στις κύριες κατοικίες του στο Βελιγράδι και το Παρίσι και κυρίως στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Σαράγεβο.

Στην πρώτη σεζόν, ο Σουρεαλιστής έγινε παρωδία με το όνομα Μπόραν Γέγκοβιτς και στη δεύτερη σεζόν,[2] ως πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου, δέχθηκε τον Bruce Springsteen ως Αμερικανό σκέιτερ.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Montreux Jazz Festival Database. 1180. Ανακτήθηκε στις 28  Σεπτεμβρίου 2020.
  2. «Još jedna sjajna parodija 'Nadrealista' iz 80-ih: Intervju sa Boranom Gegovićem (VIDEO)». novi.ba. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. 
  3. urednik (29 Ιανουαρίου 2014). «Milić, Goran». Leksikon YU mitologije (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2022. Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, δέχθηκε τον υπουργό των ΗΠΑ Μπρους Σπρίνγκστιν 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]