Βάσος Λυσσαρίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βάσος Λυσσαρίδης
Vassos Lyssarides.jpg
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου
Περίοδος
30 Δεκεμβρίου 1985 – 30 Μαΐου 1991
Προκάτοχος Γεώργιος Λαδάς
Διάδοχος Αλέξης Γαλανός
1ος πρόεδρος της ΕΔΕΚ
Περίοδος
1969 – 2001
Διάδοχος Γιαννάκης Ομήρου
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 13 Μαΐου 1920
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Κυπριακή
Πολιτικό Κόμμα ΕΔΕΚ
Σύζυγος Μπάρμπαρα Κόρνουολ Λυσσαρίδη
Σπουδές Παγκύπριο Γυμνάσιο
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Επάγγελμα Γιατρός
Θρήσκευμα Εκκλησία της Κύπρου
Ιστοσελίδα http://www.lyssarides.com/

O Βάσος Λυσσαρίδης (13 Μαΐου 1920, Λεύκαρα ) είναι Κύπριος πολιτικός ο οποίος αποτέλεσε σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της Κύπρου από την ανεξαρτησία της. Ήταν μέλος της ΕΟΚΑ, βουλευτής από το 1960, ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1985 μέχρι το 1991.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1920 στα Λεύκαρα. Φοίτησε πρώτα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και, στη συνέχεια, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριότητα ως φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και συμμετείχε στο κίνημα υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα και, στη συνέχεια, συμμετείχε ως γιατρός στην ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου. Συμμετείχε στο συνέδριο του Λονδίνου το 1959 για την ίδρυση ανεξάρτητου κυπριακού κράτους και, μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ήταν οι μόνοι που διαφώνησαν με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Στις εκλογές του 1960 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο πρώτο κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποψήφιος του Πατριωτικού Μετώπου[1] και επανεξελέγη στη θέση και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 1969 ίδρυσε το ΕΔΕΚ, το πρώτο σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου, ενώ παρέμεινε στη θέση του προέδρου του κόμματος από το 1969 μέχρι το 2001. Το 2002 εξελέγη στη θέση του επίτιμου προέδρου του ΕΔΕΚ.

Στις 30 Αυγούστου 1974 πραγματοποιήθηκε απόπειρα δολοφονίας του, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός της νεολαίας του ΕΔΕΚ Δώρος Λοΐζου. Στις 30 Δεκεμβρίου 1985 εξελέγη στη θέση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 30 Μαΐου 1991.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vassos Lyssarides της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).