Αφρο-Ασιατικό Κύπελλο Εθνών ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Αφρο-Ασιατικό Κύπελλο Εθνών (Afro-Asian Cup of Nations) ήταν μια διηπειρωτική ποδοσφαιρική διοργάνωση, στην οποία αγωνίζονταν η νικήτρια χώρα του Ασιατικού Κυπέλλου (στις διοργανώσεις: 1978, 1985, 1993, 1997 και 2007) ή του ποδοσφαιρικού τουρνουά των Ασιατικών Αγώνων (στις διοργανώσεις: 1987, 1991 και 1995) με την νικήτρια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Ξεκίνησε το 1978, διακόπηκε και συνεχίστηκε από το 1985 ανά διετία ως το 2007 αλλά με πολλές ματαιώσεις. Συνολικά έγιναν επτά τελικοί ή οκτώ αν υπολογιστεί και εκείνος του 1978 που δεν ολοκληρώθηκε.

Η διοργάνωση είναι στην πραγματικότητα ένας μονός ή διπλός τελικός, για την ανάδειξη της κορυφαίας ποδοσφαιρικής χώρας εκτός Ευρώπης και Νότιας Αμερικής, ανάλογη με το ευρωαμερικανικό Έπαθλο Αρτέμιο Φράνκι και το Κύπελλο Μεσημβρινού Ευρώπης-Αφρικής (που αφορούσε όμως εθνικές ομάδες Κ-18).

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας αφροασιατικού κυπέλλου έγινε το 1978, με αντιπάλους το Ιράν και τη Γκάνα σε διπλό τελικό. Το Ιράν νίκησε 3-0 αλλά η ρεβάνς δεν έγινε έπειτα από τα πολιτκκά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την Ιρανική Επανάσταση.

Η επόμενη προσπάθεια ξεκίνησε το 1985, οπότε καθιερώθηκε η διεξαγωγή του κυπέλλου ανά διετία. Συνεχίστηκε ως το 1997, με κάποιες χρονικές ανακολουθίες και μια ματαίωση, αφού η διοργάνωση του 1987 έγινε τον Ιανουάριο του 1988, το 1989 δεν διεξήχθη καθόλου και η διοργάνωση του 1997 έγινε με δύο χρόνια καθυστέρηση, το 1999.

Στη συνέχεια, ανέκυψαν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο συνομοσπονδίες, όταν οι Ασιάτες υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Γερμανίας αντί για τη Νότια Αφρική για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις 30 Ιουλίου 2000 η Αφρικανική Συνομοσπονδία πήρε απόφαση να διακόψει την υποστήριξή της στις δυο αφροασιατικές διοργανώσεις: το Αφρο-Ασιατικό Κύπελλο Εθνών και το Αφρο-Ασιατικό πρωτάθλημα συλλόγων. Προηγουμένως είχε αναβληθεί ο τελικός του 1999 που είχε προαναγγελθεί για το Μάρτιο του 2000 και τελικά ματαιώθηκε οριστικά. Σε απάντηση η Ασιατική Συνομοσπονδία ήρθε σε συμφωνία με την Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας και ξεκίνησαν το διετές Τσάλεντζ Καπ Ασίας-Ωκεανίας (AFC – OFC Challenge Cup), μεταξύ των νικητριών χωρών του Ασιατικού Κυπέλλου και του Κυπέλλου Εθνών Ωκεανίας, το οποίο έγινε το 2001 και το 2003.

Το 2005 έγινα μια προσπάθεια αναβίωσης του Αφροασιατικού κυπέλλου αλλά τελικά δεν προχώρησε. Μια τελευταία απόπειρα έγινε το 2007, που διεξήχθη με τη νέα επωνυμία: "Τσάλεντζ Καπ Ασίας-Αφρικής" ("AFC Asia/Africa Challenge Cup").

Στις επτά διοργάνωσεις που ολοκληρώθηκαν, το Αφρο-ασιατικό κύπελλο κατέκτησαν 4 φορές αφρικανικές και 3 φορές ασιατικές χώρες. Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που το κατέκτησε δυο φορές αλλά και τις δύο φορές σε μονό τελικό που τον φιλοξένησε. Από τους επτά τελικούς οι τέσσερις ήταν διπλοί, εντός-εκτός έδρας και οι τρεις μονοί (δύο στην Ιαπωνία και ένας στο ουδέτερο Κατάρ).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]