Τσάλεντζ Καπ Ασίας-Ωκεανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Τσάλεντζ Καπ Ασίας-Ωκεανίας (AFC – OFC Challenge Cup) ήταν μια διηπειρωτική ποδοσφαιρική διοργάνωση που διεξήχθη δύο φορές, το 2001 και το 2003. Ουσιαστικά η καθεμία ήταν ένας μονός τελικός, στον οποίο το 2001 αγωνίστηκαν η νικήτρια του Κυπέλλου Εθνών Ωκεανίας 2000 με τη νικήτρια χώρα του Ασιατικού Κυπέλλου 2000 και το 2003 η Κυπελλούχος Εθνών Ωκεανίας 2002 με τη νικήτρια χώρα του ποδοσφαιρικού τουρνουά των Ασιατικών Αγώνων 2002. Νικήτριες αναδείχθηκαν η Ιαπωνία και το Ιράν αντίστοιχα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000 η Αφρικανική Συνομοσπονδία πήρε απόφαση να διακόψει την υποστήριξή της στο Αφρο-Ασιατικό Κύπελλο Εθνών ποδοσφαίρου που διεξαγόταν από το 1985, επειδή οι Ασιάτες υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Γερμανίας αντί για τη Νότια Αφρική για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Σε απάντηση η Ασιατική Συνομοσπονδία ήρθε σε συμφωνία με την Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας και ξεκίνησαν το διετές Τσάλεντζ Καπ Ασίας-Ωκεανίας.

Διεξήχθησαν δύο διοργανώσεις, το 2001 και το 2003, που ουσιαστικά ήταν ένας μονός τελικός που έγινε στην έδρα της ασιατικής εκπροσώπου. Και τις δύο φορές νικήτριες αναδείχθηκαν οι ασιατικές χώρες. Στη συνέχεια ξεκίνησαν προσπάθειες να ξεκινήσει ξανά το αφροασιατικό κύπελλο, ενώ η Αυστραλία εντάχθηκε στην Ασιατική ομοσπονδία, οπότε η συνέχιση του Τσάλεντζ Καπ Ασίας-Ωκεανίας δεν είχε νόημα και διακόπηκε.

Οι τελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Νικητής Φιναλίστ Σκορ
2001 Ιαπωνία Ιαπωνία Αυστραλία 3-0
2003 Ιράν Ιράν Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία 3-0

Οι διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2001[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2003[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]