Ανγκουλέμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°38′58″N 0°9′34″E / 45.64944°N 0.15944°E / 45.64944; 0.15944

Ανγκουλέμ

Έμβλημα
Διοίκηση
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήκαντόνιο της Ανγκουλέμ-Εστ, καντόνιο της Ανγκουλέμ-Νορ, καντόνιο της Ανγκουλέμ-Ουέστ, Σαράντ και διαμέρισμα της Ανγκουλέμ
 • mayor of AngoulêmeXavier Bonnefont (από 2014)
Ταχυδρομικός κώδικας16000[1]
Κωδικός Κοινότητας16015[2]
Πληθυσμός41.086 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση21,85 km²[4]
Υψόμετρο100 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ανγκουλέμ
45°38′58″N 0°9′34″E
Ιστότοποςhttp://www.angouleme.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin
Άποψη του Ανγκουλέμ

Το Ανγκουλέμ (Γαλλικά: Angoulême) είναι πόλη και κοινότητα (commune) στη νοτιοδυτική Γαλλία, πρωτεύουσα πόλη του Νομού (préfecture) Σαράντ στη διοικητική περιοχή της Νέας Ακουιτανίας. Διαθέτει έκταση 21,85 χλμ² και πληθυσμό περί τους 41.740 κατοίκους (2017).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανγκουλέμ (Ικουλίσμα) κατελήφθη από τον Χλωδοβίκο Α΄ από τους Βησιγότθους το 507, και λεηλατήθηκε από τους Νορμανδούς τον 9ο αιώνα. Το 1360 παραδόθηκε με τη Συνθήκη του Μπρετινύ στους Άγγλους· οι τελευταίοι εκδιώχθηκαν το 1373 από τα στρατεύματα του Καρόλου Ε΄, που παραχώρησε στην πόλη πολλά προνόμια. Η πόλη υπέφερε πολύ κατά τους Γαλλικούς Θρησκευτικούς Πολέμους, ιδιαίτερα το 1568, μετά την κατάληψή της από τους Προτεστάντες υπό τον Κολινύ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανγκουλέμ βρίσκεται 134 χιλιόμετρα Β.Β.Α. του Μπορντώ, στην σιδηροδρομική δίοδο μεταξύ Μπορντώ και Πουατιέ.

Το κύριο τμήμα της πόλης βρίσκεται επί υπερυψωμένου ακρωτηρίου, βρεχόμενο βόρεια από τον ποταμό Σαρέντ και νότια και δυτικά από τον Ανγκουϊέν, μικρό παρακλάδι του προαναφερθέντος ποταμού. Τα σημαντικότερα των προαστίων της βρίσκονται στα ανατολικά, όπου το ακρωτήρι συνδέεται με το βασικό οροπέδιο, του οποίου σχηματίζει το βορειοδυτικό άκρο του.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη θέση των αρχαίων οχυρώσεων, το Ανγκουλέμ περικυκλώνεται σήμερα από βουλεβάρτα, από τα οποία παρέχουν καλή θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εντός της πόλης οι δρόμοι είναι συχνά σκοτεινοί και στενοί, και εκτός από τον καθεδρικό ναό και το δημαρχείο, η αρχιτεκτονική δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο καθεδρικός του Αγίου Πέτρου, εκκλησία Βυζαντινού-Ρωμανικού ρυθμού, χρονολογείται από τους 11ο και 12ο αιώνες, αλλά έχει υποστεί συχνές αποκαταστάσεις, και εν μέρει ξαναχτίστηκε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Πωλ Αμπαντί. Η πρόσοψη, που διαθέτει σε αμφότερες τις πλευρές της δύο πύργους με τρούλο, είναι διακοσμημένη με τοξωτές στοές που διαθέτουν γλυπτά και αγάλματα. Όλα μαζί απεικονίζουν την Τελική Κρίση.

Το δημαρχείο, επίσης του Αμπαντί, είναι μια χαριτωμένη σύγχρονη κατασκευή, αλλά διατηρεί δύο πύργους της έπαυλης των κομήτων του Ανγκουλέμ, στην τοποθεσία όπου χτίστηκε. Εμπεριέχει μουσεία ζωγραφικής και αρχαιολογίας.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανγκουλέμ είναι κέντρο χαρτο-παρασκευαστικής βιομηχανίας, με την οποία η πόλη είχε σχέσεις από τον 14ο αιώνα. Τα περισσότερα εργοστάσια βρίσκονται στις όχθες των ποτάμιων ρευμάτων που γειτονεύουν με την πόλη. Θυγατρικές βιομηχανίες, όπως της κατασκευής μηχανημάτων και συρμάτινων κατασκευών, έχουν σημαντικό ρόλο. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν εξόρυξη σιδήρου και χαλκού, ζυθοποιία, βυρσοδεψία, κατασκευή πυρίτιδας, προϊόντων ζαχαροπλαστικής, γαντιών, μποτών, υποδημάτων και βαμβακερών ενδυμάτων. Κύρια εμπορεύσιμα είδη είναι κρασί, κονιάκ και οικοδομικοί λίθοι.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσω μιας σήραγγας, που διασχίζει υπογείως την πόλη, περνά η βασική γραμμή του σιδηρόδρομου της Ορλεάνης.

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είναι ιδιαίτερα γνωστή στους φίλους των κόμικς, καθώς εδώ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς του Ανγκουλέμ.

Επίσης η πόλη διαθέτει ένα λύκειο, παιδαγωγικές ακαδημίες, Σχολή πυροβολικού και Βιβλιοθήκη. Από το Μάρτιο του 2008, δήμαρχος της πόλης είναι ο Φιλίπ Λαβό, η θητεία του οποίου λήγει το 2014.

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανγκουλέμ έχει αδελφοποιηθεί με τις παρακάτω πόλεις:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]