Τάσος Κουράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αναστάσιος Κουράκης)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Τάσος Κουράκης είναι Έλληνας γιατρός, λογοτέχνης, πολιτικός της Αριστεράς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική ζωή και επαγγελματική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τάσος Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Αποφοίτησε από το Ε' Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και είναι πτυχιούχος και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Έχει διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα. Ασχολείται εδώ και 27 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα, μετεκπαιδεύτηκε στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική. Στον ερευνητικό τομέα ασχολείται κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Οι εργασίες του που αφορούν στην επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών είναι οι πρώτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Είναι παντρεμένος με την Κάριν Γραμμενίδου, και έχουν τρία παιδιά, το Στέλιο τον Κωστή και τον Ορέστη.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέρα από τις επιστημονικές εργασίες που έχει δημοσιεύσει σε έγκυρα περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές:

  • «Ιχνηλατώντας το παρόν», εκδ. Παρατηρητής, 1995,
  • «Η λίμνη Βικτορία», εκδ. Παρατηρητής, 1997,
  • «Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν» εκδ. Ίνδικτος, 2002,
  • "ΙΕΡΩΤΙΚΟΝ" εκδ. ΙΑΝΟΣ, 2009

καθώς και μία συλλογή με δοκίμια:

  • «Τα παρεκκλίνοντα» εκδ. Παρατηρητής, 2002.

Επίσης, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα που αφορούν στην πολιτική, την παιδεία, την υγεία, τη γενετική, την κλωνοποίηση, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα ναρκωτικά κ.α.

Πολιτική και συνδικαλιστική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990. Από το 1990 και μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στο Συνασπισμό και είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ του ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003. Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας». Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ που διεξήχθηκε το 2004 εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής (ΚΠΕ).[εκκρεμεί παραπομπή] Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]