Αλέξανδρος Δ΄ της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλέξανδρος Δ' της Μακεδονίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλέξανδρος Δ'
Roxana with Alexander IV Aegus the son of Alexander the Great.jpg
Περίοδος εξουσίας
323 π.Χ. - 311 π.Χ.
Προκάτοχος Αλέξανδρος ο Μέγας
Διάδοχος Φίλιππος Γ΄ της Μακεδονίας
Οίκος Δυναστεία των Αργεαδών
Γέννηση 323 π.Χ.
Θάνατος 311 π.Χ. (12 ετών)
Αμφίπολη
Τόπος ταφής Βεργίνα
Πατέρας Αλέξανδρος ο Μέγας
Μητέρα Ρωξάνη
Ασημένια λήκυθος με χρυσό στεφάνι, από τον ασύλητο τάφο.

Ο Αλέξανδρος Δ' (323 π.Χ. - 311 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης, πριγκίπισσας της Βακτριανής. Γεννήθηκε μετά το θάνατο του πατέρα του το 323 π.Χ.

Αμέσως μόλις γεννήθηκε, αναγνωρίστηκε Βασιλιάς μετά του Φιλίππου του Αρριδαίου, υπό την κηδεμονία πρώτα του Περδίκκα και αργότερα του Αντίπατρου, αλλά μετά το θάνατό του υπέστη με τη μητέρα του Ρωξάνη πολλές περιπέτειες.

Tελικά φονεύθηκε κατά διαταγή του Κασσάνδρου μαζί με τη μητέρα του, το 311 π.Χ. σε ηλικία 12 ετών στην Αμφίπολη που ήταν φυλακισμένος.

Το 1979 βρέθηκε από τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο στις Αιγές (σημερινή Βεργίνα Ημαθίας), πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων, όπου κατά παράδοση τάφονταν οι Μακεδόνες Βασιλιάδες, μεγαλοπρεπής ασύλητος τάφος με πλούσια κτερίσματα-ευρήματα, πλησίον του τάφου του Φιλίππου Β΄, επονομαζόμενος τάφος του Πρίγκιπα. Ο τάφος ανήκει σε έφηβο 12-13 ετών και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για τον Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης και εγγονό του Φιλίππου Β΄.