Πτολεμαίος ο Αλωρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πτολεμαίος ο Αλωρίτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος365 π.Χ.
Μακεδονία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Αντιβασιλέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕυρινόη
ΓονείςΑμύντας B΄ της Μακεδονίας
ΑδέλφιαΠαυσανίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αργεαδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρέσβης

Ο Πτολεμαίος ο Αλωρίτης ήταν αντιβασιλέας της Μακεδονίας και μετέπειτα βασιλέας με την δολοφονία του Αλέξανδρου Β΄.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πτολεμαίος επί βασιλείας Αμύντα Γ΄ υπηρετούσε ως απεσταλμένος των Μακεδόνων στην Αθήνα την περίοδο 375 - 373 π.Χ.

Μετά τον θάνατο του Αμύντα Γ΄ το 370 π.Χ. σύναψε σχέσεις με την χήρα του, την Ευρυδίκη και κατά την απουσία του διαδόχου βασιλιά Αλέξανδρου Β΄ στην Θεσσαλία, επαναστάτησε εναντίον του για να καταλάβει τον θρόνο, με την βοήθεια της Ευρυδίκης, η οποία ήταν η μητέρα του Αλεξάνδρου. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις αριστοκρατικές οικογένειες της Μακεδονίας, οι οποίες κάλεσαν τον Πελοπίδα από την Θήβα ως διαμεσολαβητή για την επικράτηση της σταθερότητας και ειρήνης. Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία, ο Αλέξανδρος παρέμεινε βασιλιάς και ο Πτολεμαίος ανέλαβε την θέση του αντιβασιλέα και ο Φίλιππος Β΄, ο μικρότερος αδελφός του Αλέξανδρου, δόθηκε ως όμηρος στην Θήβα για τήρηση των εγγυήσεων από τον Αλέξανδρο και ασφάλεια του Πτολεμαίου. Το 368 π.Χ. όμως, ο Πτολεμαίος δολοφόνησε τον Αλέξανδρο και έγινε ο ίδιος βασιλιάς.

Με την σειρά του όμως, ο Πτολεμαίος δολοφονήθηκε τρία χρόνια αργότερα το 365 π.Χ. από τον Περδίκκα Γ΄, τον άλλο αδελφό του Αλέξανδρου, ο οποίος έγινε και ο επόμενος βασιλιάς.

Θεωρείται πως ο Πτολεμαίος καταγόταν από τον αδελφό του Αμύντα, Μενέλαο, θείο του Αλέξανδρου, του Περδίκκα και του Φιλίππου, κάτι που χρησιμοποίησε στις αξιώσεις του για την αρπαγή της βασιλείας.