Σουδητία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τα εδάφη της Σουδητίας (με μαύρο χρώμα) στο μεσοπόλεμο σε χάρτη της Τσεχίας. Η διένεξη ήταν στα βόρεια εδάφη.

Με την ονομασία Σουδητία (γερμ. Sudetenland, τσέχικα: Sudety ή pohraniční území, πολωνικά: Kraj Sudetów) φέρονται τα εδάφη της βόρειας Βοημίας και της Μοραβίας στη περιοχή των Σουδητικών ορέων (γερμ. Sudeten, τσέχικα: Sudety ή Krkonošsko-jesenická subprovincie, πολωνικά: Sudety) που εκτείνονται υπό μορφή τεράστιου πετάλου παρά τα σύνορα Τσεχοσλοβακίας και Πολωνίας.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εδάφη αυτά αποτέλεσαν ιδιαίτερη περιοχή μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν δια της Συνθήκης του Αγίου Γερμανού, του 1919, ενσωματώθηκαν στη Τσεχοσλοβακία, παρότι το μεγαλύτερο μέρος του γηγενούς πληθυσμού ήταν Γερμανοί.

Η περιοχή αυτή μετά τις εκλογές του Μαΐου του 1935 άρχισε να εξελίσσεται σε σημαντικό αντικείμενο διένεξης μεταξύ Γερμανίας και Τσεχοσλοβακίας που πήρε έντονες διαστάσεις από τους εκεί εγκατεστημένους Γερμανούς, καλούμενους Σουδήτες με την υποστήριξη των ναζί. Έτσι το 1938 οι διαπραγματευτές της Συμφωνίας του Μονάχου, υποχωρώντας στις αξιώσεις του Χίτλερ συμφώνησαν την παραχώρηση - προσάρτηση της Σουδητίας στη Γερμανία.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αποδόθηκε και πάλι στην Τσεχοσλοβακία και η τσεχοσλοβική κυβέρνηση εκτόπισε σχεδόν ολοκληρωτικά από το έδαφός της το γερμανικό πληθυσμό περισσότερους από 3 εκατ. Σουδήτες, απελαύνοντάς τον στη Γερμανία. Μετά τη δημιουργία των ανεξάρτητων κρατών Τσεχίας και Σλοβακίας (1993), η Σουδητία περιήλθε στην πρώτη.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ. 27, σ. 258-59 ISBN 960-8177-79-0

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.54ος, σελ.390.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]