Χαμίς Φαρχάν Αλί Αλ-Χαντζάρ Αλ-Ισαγουί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαμίς Φαρχάν Αλί Αλ-Χαντζάρ Αλ-Ισαγουί
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8  Σεπτεμβρίου 1965[1]
Ιράκ
Χώρα πολιτογράφησηςΙράκ
ΘρησκείαΣουνιτισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςSalahaddin University-Erbil
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός

Ο (Σεΐχης) Χαμίς Φαρχάν Αλί Αλ-Χαντζάρ Αλ-Ισαγουί (αραβικά: خميس فرحان علي الخنجر العيساوي) είναι ένας εξέχων επιχειρηματίας, πολιτικός και φιλάνθρωπος με σημαντική επιρροή στην αραβική σουνιτική κοινότητα του Ιράκ. Διαθέτει ισχυρούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς σε όλη τη Μέση Ανατολή και αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς φημολογείται ότι αλλάζει συχνά πολιτικές συμμαχίες και πιθανώς συνδέεται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω επαφών με το Ισλαμικό Κράτος, γνωριμιών του με πράκτορες εξουσίας του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και διευκόλυνσης πληρωμών για το Βασίλειο του Κατάρ. Επί του παρόντος, είναι υποστηρικτής ενός ομοσπονδιακού συστήματος στο Ιράκ, που θα δημιουργήσει μια αυτόνομη περιοχή για τους Άραβες Σουνίτες, στο πρότυπο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν στα βόρεια της χώρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαντζάρ γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1965 και είναι μέλος της φυλής Άλμπου Ίσσα της Φαλούτζα του Ιράκ. Ο πατέρας του, Φαρχάν, ήταν βοσκός και είχε δικό του αγρόκτημα, το οποίο κληρονόμησε ο γιος του και αδερφός του Χαμίς, Αμπούντ. Ο Χαμίς και ο Αμπούντ έγιναν σημαντικοί επιχειρηματίες στο βόρειο Ιράκ. Ο Χαντζάρ έχει αναπτύξει σημαντικές πολιτικές σχέσεις και είναι γνωστός για τη συχνή εναλλαγή της υποστήριξής του σε αντίπαλους πολιτικούς. Επίσης, οι προσωπικές του φιλανθρωπικές δράσεις έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Χρησιμοποιώντας χρήματα που ο πατέρας τους δανείστηκε πριν πεθάνει, ο Αμπούντ και ο Χαμίς άνοιξαν ένα κατάστημα πώλησης ιταλικών επίπλων και ανέπτυξαν επιχειρηματικές σχέσεις με τους γιους του τότε δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, τον Ουντάι και τον Κουσάι. Ο Χαμίς και ο Ουντάι Χουσεΐν ξεκίνησαν την εισαγωγή τσιγάρων και σύντομα έγιναν ικανοί λαθρέμποροι. Ο Χαντζάρ διαθέτει πτυχίο στην Αραβική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Σαλαχαντίν-Ερμπίλ, μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο Σιντούν στο Λίβανο και είναι υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο Χαντζάρ είναι παντρεμένος με δύο κόρες και έναν γιο.

Επιχειρηματικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαντάμ Χουσεΐν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη δεκαετία του 1990, συνεργάστηκε στενά με τους γιους του Σαντάμ Χουσεΐν και ειδικά με τον Ουντάι στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Φημολογείται πως η επιχειρηματική συνεργασία του Ουντάι με τον Χαμίς διαλύθηκε εξαιτίας διαφωνιών όσον αφορά στη διανομή των κερδών. Φημολογείται πως ο αδερφός του Χαντζάρ, Αμπούντ, φυλακίστηκε μετά από πρόταση γάμου που έκανε στην κόρη του Σαντάμ Χουσεϊν, Ριντ. Μετά την παρέμβαση ενός οικογενειακού φίλου, ο Αμπούντ αποφυλακίστηκε και τα αδέρφια κατέφυγαν στην Ιορδανία. Ο όγκος της περιουσίας του Χαντζάρ δεν είναι γνωστός, αλλά θεωρείται πως δημιουργήθηκε από τις εισαγωγές τσιγάρων[2] Πριν την κατάρρευση του καθεστώτος του Χουσεΐν κατά την Επιχείρηση Ελευθερία του Ιράκ το 2003, ο Ουντάι φημολογείται πως μετέφερε 700 εκατομμύρια δολάρια στον Αλ-Χαντζάρ, τα οποία κατατέθηκαν στην Τράπεζα Αλ-Ετιχάντ. Εκείνη την περίοδο, ο Χαντζάρ ήταν διευθυντής στην τράπεζα Αλ-Ετιχάντ στην Ιορδανία. Ο Ουντάι σκοτώθηκε από Αμερικανούς στασιαστές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του 2003 και η τύχη των χρημάτων μετά την πρώτη μεταφορά τους αγνοείται.

Ιορδανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλ-Χαντζάρ διαθέτει επιχειρηματικές σχέσεις με οικογένειες που ασκούν εξουσία σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως στην Ιορδανία και το Κατάρ. Το 2014, έφυγε από την Ιορδανία μετά από την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του για συνωμοσία με ένα στέλεχος της Etihad Bank με στόχο την επιθετική εξαγορά εργοστασίων από έναν συνεργάτη τους.[3] Έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στην Ιορδανία.

Κατάρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαμίς Αλ-Χαντζάρ διαθέτει διαβατήριο Κατάρ από το 2012 χάρη στην παρέμβαση της οικογένειας Χουσεΐν. Φημολογείται πως ο Αλ-Χαντζάρ έχει παντρευτεί την μεγαλύτερη κόρη του Σαντάμ Χουσεΐν, Ραγκάντ, το 2012, γεγονός που του χάρισε όχι μόνο την υπηκοότητα Κατάρ, αλλά και την ιδιοκτησία πολλών τηλεοπτικών σταθμών. [4] Ο Αλ-Χαντζάρ έχει κατηγορηθεί έντονα ότι έχει λειτουργήσει ως μεσάζων για τα κονδύλια του Κατάρ που απευθύνονται στις συριακές αντάρτικες ομάδες που πολεμούν στον Εμφύλιο της Συρίας. Η σχέση αυτή φημολογείται πως κλονίστηκε λόγω των υποψιών των Καταριανών ότι ο Αλ-Χαντζάρ μετέφερε πόρους για τις φιλανθρωπικές του δράσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και ειδικά σε ένα δίκτυο σχολείων που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ανάπτυξης Αλ-Χαντζάρ για προσωπική του χρήση.[5][6]   Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του με το Κατάρ αποκαταστάθηκαν πριν ο Χαντζάρ παραστεί στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ειρήνη στο Μοντρό της Ελβετίας στις 15-16 Φεβρουαρίου 2017. Ο Χαντζάρ σύμφωνα με πληροφορίες παρέστη ως αντιπρόσωπος της Καταριανής κυβέρνησης.[7]

Σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γαμπρός του Μαχίντ Αλ-Ισαγουί (مجيد العيساوي) διαχειρίζεται τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Αλ-Χαντζάρ στο Ερμπίλ. Ο Χαντζάρ συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του Ιρακίγια (ΙΝΜ- Ιρακινό Εθνικό Κίνημα) πριν τις εκλογές του 2010. Ο στενός του συνεργάτης Ραφί Αλ-Ισαγουί σχετίζεται με το OASRI το οποίο προσχώρησε στο ΙΝΜ και παλιότερα είχε εργαστεί ως μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που σχετίζεται με το IIP (τμήμα του Ιρακινού Μετώπου Συμφωνίας).[8] Αρκετοί πολιτικοί στο δίκτυο του Χαντζάρ διαθέτουν παρόμοιες διασυνδέσεις με το IIP, γεγονός που οδήγησε σε κατηγορίες για σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο Χαντζάρ χάρισε την εταιρεία Alrafidain Broadcasting Company σε συνεργάτες του στο Κάιρο με σκοπό την περαιτέρω διάδοση των ιδεών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της Ένωσης των Μουσουλμάνων Λογίων. Ο τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει αυστηρά πρόγραμμα που επιδιώκει την προώθηση των σκοπών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των Μουσουλμάνων Λογίων. Ο Δρ. Μοχάμεντ Αγιάς Αλ-Κουμπάισι είναι ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μουσουλμανικής Σκέψης και υποστηρικτής του Χαμίς Αλ-Χαντζάρ.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαντζάρ βοήθησε στη χρηματοδότηση των αντάρτικων σουνιτικών κινημάτων που πολεμούσαν κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ από το 2003[9], φημολογείται όμως πως το 2006 άρχισε να υποστηρίζει οικονομικά τις φιλοαμερικανικές σουνιτικές φυλές στον πόλεμό τους κατά της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ. Το 2010, ο Αλ-Χαντζάρ ήταν ένας από τους πράκτορες εξουσίας που συνέβαλαν στη δημιουργία του συνασπισμού Ιρακίγια, ενός πολιτικού μπλοκ που υποστηρίζεται από τα σουνιτικά κόμματα και έχει επικεφαλής τον λαϊκό Σιίτη και πρώην προσωρινό πρωθυπουργό Αγιάντ Αλάουι. Το 2013, συνέβαλε στη χρηματοδότηση των διαμαρτυριών των Σουνιτών κατά της εθνικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Μαλάκι και προκάλεσε αντιπαράθεση όταν, μετά την κατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος το 2014, χαρακτήρισε σε ένα tweet το γεγονός ως "επανάσταση" που θα "απελευθέρωνε" τους Σουνίτες. Επίσης, αναφέρθηκε στον ιρακινό στρατό με τον χαρακτηρισμό "εχθροί". [10][11][12] Επίσης, απέδωσε την κατάληψη της πόλης σε μια συμμαχία σουνιτικών φυλών[12], αρνούμενος αρχικά ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει την Μοσούλη. Τον Μάιο του 2015 οργανώθηκαν διαμαρτυρίες κατά του Χαντζάρ στο Κουρδιστάν, όταν εκδόθηκε εναντίον του ένα ένταλμα για αδικήματα που σχετίζονταν με τρομοκρατικές ενέργειες. Στις 26 Οκτωβρίου του 2015 τα ανώτατα δικαστήρια του Ιράκ υπέβαλαν αγωγή κατά του Χαμίς σύμφωνα με το άρθρο 4 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου του Ιράκ. Ο Χαντζάρ προσέλαβε την εταιρεία άσκησης πολιτικής πίεσης (λόμπι) Glover Park Group τον Σεπτέμβριο του 2015 με αμοιβή 65.000 δολάρια τον μήνα για να προωθήσει το πολιτικό του μήνυμα στους αξιωματούχους των ΗΠΑ.[9]. Το 2016 άνοιξε ένα γραφείο του OASRI στην Ουάσιγκτον. Από τα μέσα του 2016, ο Αλ-Χαντζάρ επιδιώκει τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού Ιράκ με τρεις διαφορετικές περιοχές για τους Κούρδους, τους Άραβες Σουνίτες και τους Άραβες Σιίτες. Έχει αναλάβει τον ρόλο του υπέρμαχου των Αράβων Σουνιτών και οραματίζεται πως η ομοσπονδιακή περιοχή των Σουνιτών θα προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις από τα κράτη του Περσικού Κόλπου και την Τουρκία, γεγονός που θα ενισχύσει οικονομικά την περιοχή. "Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία", δήλωσε ο Χαντζάρ στο πρακτορείο Reuters το 2016[9] "Επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις σχέσεις." Ο Χαμίς διαθέτει τουρκικό διαβατήριο και έχει ιδρύσει μία μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) στην Τουρκία, το Ίδρυμα Αλ-Χαντζάρ για την Εκπαιδευτική Ανάπτυξη[13]. Το ίδρυμα δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του συνεργάτη του Χαντζάρ, Δρα. Μουσταφά Αγιάς Αλ-Κουμπάισι. Ο Μουσταφά Αγιάς Αλ-Κουμπάισι είναι συγγενής του Δρα. Μοχάμεντ Αγιάς Αλ-Κουμπάισι της Ένωσης των Μουσουλμάνων Λογίων. Η οργάνωση του Αλ-Χαντζάρ διοικείται από τον γιο του Χαντζάρ, Σαρμάντ Χαμίς Αλ-Χαντζάρ, πιστό υποστηρικτή της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS. Ο Σαρμάντ διαθέτει επίσης τουρκικό διαβατήριο και διαμένει στη χώρα. Πιστεύεται πως η ΜΚΟ χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση οικονομικών πόρων σε ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες της περιοχής.

Επίθεση στη Μοσούλη και κατηγορίες για υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016, ο Χαντζάρ έκανε δηλώσεις στις οποίες επαίνεσε τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι: "O Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι (ο αρχηγός του ISIS) είναι ο ηγέτης του Ισλάμ."[14] Έχει συνεργαστεί με τον πρώην κυβερνήτη της Μοσούλης Αθίλ Αλ-Νουτζαϊφί, τον αδερφό του Οσάμα Αλ-Νουτζαϊφί, πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Ραφάα Αλ-Ισαγουί για την προώθηση της ιδέας μιας αυτόνομης σουνιτικής περιοχής στο Ιράκ. Η ομάδα λαμβάνει επίσης βοήθεια και οικονομική υποστήριξη από το έθνος του Κατάρ για την προώθηση του σκοπού της. Επί του παρόντος, ο Ισαγουί καταζητείται από την κυβέρνηση του Ιράκ με ένταλμα σύλληψης για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, το οποίο εκδόθηκε από τον Πρωθυπουργό Νούρι Αλ-Μαλίκι το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, οργανώνει σουνιτική πολιτοφυλακή – την Φρουρά της Νινευή[15] –που στόχος της είναι να πολεμήσει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και αποτελείται από 4.000 άντρες από την επαρχία της Νινευή[9] Ο Χαντζάρ προειδοποίησε δημόσια για την πιθανότητα σεχταριστικής βίας τον Νοέμβριο του 2016 πριν από τις προσπάθειες των Ιρακινών για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος σε περίπτωση που οι μη σουνιτικές δυνάμεις απελευθέρωναν την πόλη και κατηγόρησε τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης των Σιιτών για θηριωδίες κατά των Σουνιτών. "Όλοι επιθυμούν να σωθούν από το Daesh (το αραβικό ακρωνύμιο για το ISIS)... αλλά αφού το Daesh ηττηθεί, θα ξεκινήσει μία νέα επικίνδυνη φάση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τα παράπονα των Σουνιτών. Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον του Ιρακινού κράτους" είπε ο Χαντζάρ[15] Το 2017, συνδέθηκε με τις προσπάθειες του Αμάρ Αλ-Χακίμ, ηγέτη του θρησκευτικού σιιτικού κόμματος και του Ισλαμικού Ανώτατου Συμβουλίου του Ιράκ, να λάβει σουνιτική υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της κυρίως σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπάρ μετά την κατάλυση του Ισλαμικού Κράτους.[16]

Φιλανθρωπική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χαντζάρ είναι ο ιδρυτής του Γραφείου του Εκπροσώπου των Αράβων Σουνιτών για το Ιράκ (OASRI), που παρέχει υποστήριξη στην σουνιτική κοινότητα του Ιράκ. Είναι επίσης γενικός γραμματέας του Αραβικού Project στο Ιράκ. Το 2004 ίδρυσε το Αναπτυξιακό Ίδρυμα Αλ-Χαντζάρ για να παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε μαθητές που πλήττονται από τη βία. Το 2005, ο Σεΐχης Χαμίς επέκτεινε τις δραστηριότητες του ιδρύματος και άρχισε να παρέχει υπηρεσίες περίθαλψης σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Από την εποχή της κατάληψης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, το ίδρυμα χρηματοδοτεί κυρίως άλλα ιδρύματα για εκτοπισμένους Άραβες Σουνίτες που βρήκαν καταφύγιο στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Το 2014, το Αναπτυξιακό Ίδρυμα Αλ Χαντζάρ ίδρυσε δεκαπέντε σχολεία για εκτοπισμένους Σουνίτες στις κουρδικές πόλεις Ερμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Σακλάουα, Το ίδρυμα χρηματοδότησε επίσης μια κλινική στην Χαρίρ, που εξυπηρετεί περίπου 270 ασθενείς την ημέρα και οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Το 2016 αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 21 σχολεία, στα οποία φοιτούν πάνω από 25.000 μαθητές σε τέσσερις διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το 2014, το ίδρυμα δημιούργησε μια κλινική στην Χαρίρ, η οποία εξυπηρετεί 270 ασθενείς την ημέρα και έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής χειρουργικών επεμβάσεων για τους εκτοπισμένους Σουνίτες που το έχουν ανάγκη. Το 2016, ο Σεΐχης Χαμίς ίδρυσε ένα εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στο Ερμπίλ για την παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας σε εκτοπισμένους Σουνίτες και Κούρδους. Το κέντρο αναμένεται να δέχεται 350 ασθενείς την ημέρα. Το 2005, ο Χαντζάρ ίδρυσε το Ιρακινό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών (ICSS) με έδρα την Ιορδανία, μία δεξαμενή σκέψης που διεξάγει έρευνες, φιλοξενεί δημόσιες συζητήσεις και οργανώνει συνέδρια σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ιράκ σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και σε ζητήματα ασφάλειας. Είναι ακόμη ιδιοκτήτης ενός τηλεοπτικού δικτύου (Al Fallujah TV) στην πόλη καταγωγής του, τη Φαλούτζα. Επίσης, είναι ιδρυτής του Ινστιτούτου Αλ-Χαντζάρ για την Επιστημονική Ανάπτυξη στην Ιορδανία για τους Ιρακινούς που σπουδάζουν στο εξωτερικό και του Ινστιτούτου Κοινωνικής Μέριμνας Αλ-Χαντζάρ, που παρέχει υποστήριξη σε τραυματίες από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Κανάλι YouTube.
  2. http://www.reuters.com/article/us-iraq-khanjar-insight-idUSKCN0YN4XF)
  3. «اللص خميس خنجر .. والخازوق الذي أطعمه للأجهزة الأمنية ولمكافحة الفساد بعد أن هرب دون توقيف». Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017. 
  4. «خميس الخنجر يحصل على الجنسية القطرية». Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017. 
  6. http://www.albaladnews.net/more-74703-0-%D9%85%D9%86 %D9%87%D9%88( %D8%AE%D9%85%D9%8A%D8%B3 %D8%A7%D9%84%D8%AE%D9%86%D8%AC%D8%B1) ....%D8%9F%D8%9F
  7. «The Geneva Conference: Last Stand for Exiled Sunnis - 1001 Iraqi Thoughts». Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017. 
  8. Council, American Foreign Policy (30 Ιανουαρίου 2014). «The World Almanac of Islamism: 2014». Rowman & Littlefield. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017 – μέσω Google Books. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 «Could a millionaire businessman save Iraq's Sunnis?». 2 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017 – μέσω Reuters. 
  10.  🇮🇶, Iraqi Day (14 Νοεμβρίου 2016). «Khamis Al-Khanjar in 2014 when #Mosul fell called it a revolution and referred to the #Iraq army as enemies. Al-Khanjar now in #Erbil.https://twitter.com/mogared__mosul/status/797774547047026688 …». Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017.  line feed character in |title= at position 109 (βοήθεια); Εξωτερικός σύνδεσμος στο |title= (βοήθεια)
  11.  🇮🇶, مُغرد من الموصل (13 Νοεμβρίου 2016). «التاريخ ٢٠١٤ المتحدث:خميس الخنجر المكان قناة #العربية الموضوع الثورة وتحريرها للعراق وخصوصا #الموصل بعد عامين يزور الخنجر الجبهات!! للاسفpic.twitter.com/lGyn68ct3y». Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017.  line feed character in |title= at position 13 (βοήθεια)
  12. 12,0 12,1 Benjamin, Zaid (13 Νοεμβρίου 2016). «Iraqi businessman Khamis Khanjar seen with VP Osama al-Nujaifi near Mosul. Khanjar insisted Iraqi tribes, not ISIS, captured #Mosul in 2014.pic.twitter.com/pNQb6wkoyN». Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017. 
  13. «مؤسسة الخنجر للتنمية العلمية\بعثة تركيا». www.facebook.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017. 
  14. «خميس الخنجر للبغدادي: السلام عليك يا امير المؤمنين». almasalah.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017. 
  15. 15,0 15,1 «Iraqi politician warns of sectarian violence in Mosul». www.aljazeera.com. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017. 
  16. «A not-so-historic deal: Iraq's post-IS vision runs into trouble». Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2017.