Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χάντακα ματσούρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Χαντάκα ματσούρι (裸祭り, Hadaka Matsuri «Γυμνό Φεστιβάλ») είναι ένα είδος φεστιβάλ στην Ιαπωνία κατά το οποίο συμμετέχουν μόνο άνδρες και φορούν ένα λευκό παραδοσιακό Ιαπωνικό εσώρουχο, που ονομάζεται φουντόσι.[1] Τα χαντάκα ματσούρι διεξάγονται σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας και υπάρχουν διάφορα έθιμα από τόπο σε τόπο. Άλλα λαμβάνουν χώρα το χειμώνα και άλλα το καλοκαίρι.

Περισσότερες πληροφορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του χαντάκα ματσούρι οι άνδρες φορούν ένα λευκό παραδοσιακό Ιαπωνικό εσώρουχο, που ονομάζεται φουντόσι (fundoshi), το οποίο καλύπτει την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων. Πολύ σπάνια εμφανίζονται κάποιοι συμμετέχοντες εντελώς γυμνοί. Επίσης, φορούν λευκές κάλτσες, που ονομάζονται τάμπι (tabi).[2] Παρά το γεγονός ότι οι Ιάπωνες διακρίνονται για την σεμνότητα, τη διακριτικότητα, την ευγένεια και την έλλειψη φυσικής επαφής κατά τη διάρκεια του χαντάκα ματσούρι είναι πολύ εκδηλωτικοί, φωνάζουν σχεδόν γυμνοί, στριμώχνονται και παλεύουν μεταξύ τους. Το χαντάκα ματσούρι συνήθως συνδυάζεται με τελετές εξαγνισμού σε κρύο νερό. Η γυμνότητα σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει το κακό. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών φεστιβάλ συνηθίζεται να παρελαύνουν στους δρόμους οι συμμετέχοντες κρατώντας στα χέρια τους ένα μικόσι (mikoshi), δηλαδή ένα φορητό ιερό Σίντο. Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν καλή τύχη με τη συμμετοχή τους σ' αυτά τα φεστιβάλ ιδιαίτερα αν καταφέρουν να πιάσουν κάποια ιερά αντικείμενα. Κάποιοι επισκέπτες αποτολμούν να συμμετάσχουν και αυτοί στις εορταστικές εκδηλώσεις. Χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν κάθε χρόνο να παρακολουθήσουν αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις. Σε κάποια χαντάκα ματσούρι γίνονται αγώνες σε λασπωμένα χωράφια και υπάρχουν ειδικές εκδηλώσεις για μικρά παιδιά.[3]Το χαντάκα ματσούρι αποσκοπεί στην ευημερία, την αύξηση της σοδειάς και την γονιμότητα.[4]

Χαντάκα ματσούρι διεξάγονται σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας, κάποια το χειμώνα και κάποια το καλοκαίρι. Μερικά από τα πιο γνωστά χαντάκα ματσούρι είναι τα εξής:

  1. Σαϊντάι-τζι Εγιό Χαντάκα ματσούρι (Saidai-ji Eyo Hadaka Matsuri). Διεξάγεται στο βουδιστικό ναό Σαϊντάι-τζι (Saidai-ji) κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Φεβρουαρίου στην Οκαγιάμα με πάνω από 9000 συμμετέχοντες. Το φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε πριν από 500 χρόνια τουλάχιστον.[5] Οι συμμετέχοντες παρελαύνουν στους δρόμους και εξαγνίζονται με κρύο νερό. Το βράδυ συγκεντρώνονται στον ναό και όταν σβήσουν τα φώτα, ένας ιερέας Σίντο πετάει στο πλήθος δύο μικρά, ιερά ξύλα (σίνγκι, shingi) και εκατό τυχερά ξυλάκια. Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται να πιάσουν αυτά τα ξυλάκια, που θεωρούν ότι θα τους φέρουν τύχη κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Από τον συνωστισμό και τα έντονα σπρωξίματα συμβαίνουν αρκετοί μικροτραυματισμοί, όπως μώλωπες, στραμπούληγμα, σπασμένες μύτες, κ.α.[6] [7][8]Οι αγωνιζόμενοι, για να θεωρηθούν τυχεροί, πρέπει να βάλουν τα δύο ιερά ξυλάκια σε ένα κουτί, που ονομάζεται μασού (masu).[3][2][9] Την παραμονή της γιορτής το απόγευμα μικρά παιδάκια ντυμένα με φουντόσι αγωνίζονται να πιάσουν κέικ ρυζιού και διάφορα δώρα.
  2. Κονομίγια Χαντάκα Ματσούρι ή Κονομίγια Γυμνό Φεστιβάλ (Konomiya Hadaka Matsuri ή Konomiya Naked Festival). Γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο στην πόλη Κονομίγια στο ιερό Κονομίγια Τζίντζα (Konomiya Jinja Shrine). Είναι από τα πιο παλιά φεστιβάλ της Ιαπωνίας. Ξεκίνησε το 767 στην περίοδο Νάρα. [10]Από αυτή την πόλη θεωρείται ότι ξεκίνησε το έθιμο του σιν-οτόκο (shin-otoko). Πριν από εκατοντάδες χρόνια κάποιος κάτοικος της πόλης έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος, για να απαλλαχθεί η πόλη από την πανούκλα. Έτσι, κάθε χρόνο ένας άνδρας επιλέγεται να παίξει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Απογυμνώνεται εντελώς, ξυρίζεται από την κορυφή ως τα νύχια και τον καταδιώκουν άλλοι άνδρες, που φορούν φουντόσι, οι οποίοι προσπαθούν να τον αγγίξουν. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι θα του μεταδώσουν καθετί κακό και αυτοί θα έχουν ευτυχία. Ο άνδρας, που παίζει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, για τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του φεστιβάλ παραμένει σε απομόνωση, προσευχόμενος και τρώει μόνο ρύζι, τουρσί και τσάι.[3][10]
  3. Βαράμπι Χαντάκα Ματσούρι ή Βαράμπι Γυμνό Φεστιβάλ (Warabi Hadaka Matsuri ή Warabi Naked Festival), γνωστό και ως Ντορόνκο Ματσούρι. Διεξάγεται στην πόλη Γιοτσουκαϊντό (Yotsukaidō) το Φεβρουάριο κάθε χρόνο. Οι συμμετέχοντες φορούν φουντόσι (fundoshi) και μπαίνουν σε ένα λασπωμένο αγρόκτημα, που καλλιεργείται ρύζι και το οποίο βρίσκεται κοντά στο ιερό Κοσανρέϊ (Kosanrei Shrine). Εκσφενδονίζουν λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις όχι μόνο προς τους άλλους συμμετέχοντες αλλά και προς τους θεατές. Οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ αυτό προσεύχονται για αύξηση της αγροτικής παραγωγής. [11]
  4. Όχαρα Χαντάκα Ματσούρι (Ohara Hadaka Matsuri) ή Όχαρα Γυμνό Φεστιβάλ (Ohara Naked Festival). Γιορτάζεται το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο στην πόλη Ισούμι στο νομό Chiba της Ιαπωνίας. Οι συμμετέχοντες προσεύχονται για καλή σοδειά και αύξηση της αλιείας. Οι άνδρες ντύνονται με φουντόσι (fundoshi) και μεταφέρουν στα χέρια τους μικόσι (mikoshi) διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης. Το απόγευμα του Σαββάτου μπαίνουν στη θάλασσα μαζί με τα μικόσι. Το βράδυ ανάβουν πυροτεχνήματα.[3][12]




Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Ματσούρι άρθρο στην ιστοσελίδα newworldencyclopedia.org
  1. Yu, A. C. «Fundoshi (traditional Japanese underwear) - Japanese Wiki Corpus». japanese-wiki-corpus.github.io. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 Newsroom (17 Φεβρουαρίου 2020). «Γυμνoί στο κρύο: 10.000 Ιάπωνες στο φετινό φεστιβάλ «Hadaka Matsuri»». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Hadaka matsuri | Japan Experience». www.japan-experience.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. 
  4. «Hadaka Matsuri: Το φεστιβάλ γυμνών της Ιαπωνίας που έγινε θεσμός». Έθνος. 17 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. 
  5. CNN, By Emiko Jozuka. «Naked Festival: Thousands gather for Japan's annual 'Hadaka Matsuri'». CNN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. 
  6. «What Happens Inside Japan's Annual "Naked Festival"». NDTV.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. 
  7. «Japan's annual naked festival 'Hadaka Matsuri'». WION (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. 
  8. «Japan Tradition: Hadaka Matsuri and its history - JapanItalyBridge.com». Japan Italy Bridge (στα Αγγλικά). 14 Μαρτίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2020. 
  9. Joy, Alicia. «Things You Need To Know About Japan's Naked Festival». Culture Trip. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. 
  10. 10,0 10,1 «Konomiya Hadaka Matsuri: A naked man festival». kawaii aichi (στα Αγγλικά). 10 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020. 
  11. Calendar, Japanese Traditional Festival (5 Νοεμβρίου 2020). «Warabi Hadaka Matsuri». ohmatsuri.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2020. 
  12. «Ohara Hadaka Matsuri 2021». japanistry.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2020.