Φραντσέσκο Γκουάρντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φραντσέσκο Γκουάρντι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Francesco Guardi (Ιταλικά)
Γέννηση5  Οκτωβρίου 1712[1][2][3]
Βενετία[4]
Θάνατος1  Ιανουαρίου 1793[1][5][6]
Βενετία
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Ύψος132 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος[4][8][9]
καλλιτέχνης γραφικών τεχνών[9]
Αξιοσημείωτο έργοA Regatta on the Grand Canal with the Rialto Bridge in Venice
Landscape with a Quay and Ships on a Lake
The Doge Alvise IV. Mocenigo on the Bucentaur near the Riva di Sant'Elena
Επηρεάστηκε απόMichele Marieschi
Οικογένεια
ΤέκναΤζιάκομο Γκουάρντι
ΓονείςΝτομένικο Γκουάρντι και Maria Claudia Pichler
ΑδέλφιαΤζοβάνι Αντόνιο Γκουάρντι[10]
Μαρία Σεσίλια Γκουάρντι Τιέπολο
Niccolo Guardi[10]
ΟικογένειαGuardi family
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φραντσέσκο Γκουάρντι (ιταλ.: Francesco Guardi, 5 Οκτωβρίου 17121 Ιανουαρίου 1793) ήταν Ιταλός ζωγράφος, περίφημος για τις απεικονίσεις του της Βενετίας. Θεωρείται ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της κλασικής Ενετικής σχολής ζωγραφικής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Βενετία και ήταν γιος του ζωγράφου Ντομένικο Γκουάρντι. Οι δύο του αδελφοί ήταν επίσης ζωγράφοι η δε αδελφή τους παντρεύτηκε τον επιφανέστερο Ενετό ζωγράφο της εποχής, τον Τζανμπαττίστα Τιέπολο.

Η σταδιοδρομία του υπήρξε πολύ λίγο επιτυχής. Ήταν στην σκιά του αδελφού του Τζαναντόνιο μέχρι τον θάνατο του τελευταίου, δούλευε για άλλους ζωγράφους ακόμη και σε ώριμη ηλικία, οι πολυάριθμοι αριστοκράτες που επισκέπτονταν την Βενετία προτιμούσαν τον Καναλέττο, και πέθανε μέσα στην φτώχεια. Κι ενδεχομένως να μη γινόταν μέλος της Ακαδημίας της Βενετίας το 1784 αν δεν προήδρευε ο ανεψιός του, ο Τζοβάννι Ντομένικο Τιέπολο.

Η αναγνώριση ήρθε επί Ιμπρεσιονισμού, όταν οι παλλόμενες και γρήγορες πινελιές του θεωρήθηκε ότι είχαν περισσότερον αυθορμητισμό και δεξιοτεχνία από τους προσεκτικούς και με σαφή περιγράμματα πίνακες του Καναλέττο. Οι πινελιές αυτές χάρισαν στην ζωγραφική του Γκουάρντι την ονομασία pittura di tocco (ζωγραφική της αφής).

Μολονότι ο Γκουάρντι είναι αντιπροσωπευτικός ζωγράφος της Veduta (απεικονίσεων τοπίων, κυρίως πόλεων και πρωτίστως της Βενετίας), καλύτερό του έργο θεωρείται η Ιστορία του Τωβίτ στον εξώστη του εκκλησιαστικού οργάνου του San Raffaele στην Βενετία. Υπάρχει πάντως σφοδρή αντιγνωμία για το αν το έργο αυτό είναι του Φραντσέσκο ή του αδελφού του Τζαναντόνιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]