Φραντσέσκο Γκουάρντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φραντσέσκο Γκουάρντι
Pietro Longhi 055.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Francesco Guardi (Ιταλικά)
Γέννηση 5  Οκτωβρίου 1712[1][2]
Βενετία
Θάνατος 1  Ιανουαρίου 1793[1][3][4]
Βενετία
Υπηκοότητα Βενετική Δημοκρατία
Ύψος 132 cm
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Ιταλικά[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ζωγράφος
Αξιοσημείωτο έργο A Regatta on the Grand Canal with the Rialto Bridge in Venice
Landscape with a Quay and Ships on a Lake
The Doge Alvise IV. Mocenigo on the Bucentaur near the Riva di Sant'Elena
Επηρεάστηκε από Michele Marieschi
Οικογένεια
Τέκνα Τζιάκομο Γκουάρντι
Γονείς Ντομένικο Γκουάρντι και Maria Claudia Pichler
Αδέλφια Τζοβάνι Αντόνιο Γκουάρντι
Μαρία Σεσίλια Γκουάρντι Τιέπολο
Niccolo Guardi
Οικογένεια Guardi family

Ο Φραντσέσκο Γκουάρντι (Francesco Guardi, 5 Οκτωβρίου 17121 Ιανουαρίου 1793) ήταν Ιταλός ζωγράφος, περίφημος για τις απεικονίσεις του της Βενετίας. Θεωρείται ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της κλασικής Ενετικής σχολής ζωγραφικής.

Γεννήθηκε στην Βενετία και ήταν γιος του ζωγράφου Ντομένικο Γκουάρντι. Οι δύο του αδελφοί ήταν επίσης ζωγράφοι η δε αδελφή τους παντρεύτηκε τον επιφανέστερο Ενετό ζωγράφο της εποχής, τον Τζανμπαττίστα Τιέπολο.

Η σταδιοδρομία του υπήρξε πολύ λίγο επιτυχής. Ήταν στην σκιά του αδελφού του Τζαναντόνιο μέχρι τον θάνατο του τελευταίου, δούλευε για άλλους ζωγράφους ακόμη και σε ώριμη ηλικία, οι πολυάριθμοι αριστοκράτες που επισκέπτονταν την Βενετία προτιμούσαν τον Καναλέττο, και πέθανε μέσα στην φτώχεια. Κι ενδεχομένως να μη γινόταν μέλος της Ακαδημίας της Βενετίας το 1784 αν δεν προήδρευε ο ανεψιός του, ο Τζοβάννι Ντομένικο Τιέπολο.

Η αναγνώριση ήρθε επί Ιμπρεσιονισμού, όταν οι παλλόμενες και γρήγορες πινελιές του θεωρήθηκε ότι είχαν περισσότερον αυθορμητισμό και δεξιοτεχνία από τους προσεκτικούς και με σαφή περιγράμματα πίνακες του Καναλέττο. Οι πινελιές αυτές χάρισαν στην ζωγραφική του Γκουάρντι την ονομασία pittura di tocco (ζωγραφική της αφής).

Μολονότι ο Γκουάρντι είναι αντιπροσωπευτικός ζωγράφος της Veduta (απεικονίσεων τοπίων, κυρίως πόλεων και πρωτίστως της Βενετίας), καλύτερό του έργο θεωρείται η Ιστορία του Τωβίτ στον εξώστη του εκκλησιαστικού οργάνου του San Raffaele στην Βενετία. Υπάρχει πάντως σφοδρή αντιγνωμία για το αν το έργο αυτό είναι του Φραντσέσκο ή του αδελφού του Τζαναντόνιο.