Φορμεντέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°41′N 1°29′E / 38.683°N 1.483°E / 38.683; 1.483

Φορμεντέρα
Formentera
Δορυφορική εικόνα της Φορμεντέρα.
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΜεσόγειος Θάλασσα
Συντεταγμένες38 ° 42 ' Ν , 1 ° 28' Α
ΑρχιπέλαγοςΒαλεαρίδες Νήσοι
Έκταση83,24 km²
Υψόμετρο192 μ
Υψηλότερη κορυφήLa Mola
Χώρα
ΠεριφέρειαΒαλεαρίδες Νήσοι
ΕπαρχίαΒαλεαρίδες Νήσοι
ΠρωτεύουσαSant Francesc Xavier (πληθ. 2.790)
Δημογραφικά
Πληθυσμός10.583 (απογραφής 2011)
Πυκνότητα127,1 /χλμ2
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδαwww.formentera.es
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η σημαία της Φορμεντέρα

Η Φορμεντέρα (ισπανικά, καταλανικά: Formentera) είναι ισπανικό νησί της Μεσογείου που ανήκει στο συγκρότημα των Βαλεαρίδων. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο και το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος. Η ονομασία προέρχεται από την λατινική λέξη frumentarium και σημαίνει σιτοβολώνας.

Έχει έκταση 83,24 τ. χλμ. και πληθυσμό 10.583 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έχει μήκος 19 χλμ. και βρίσκεται 6 χλμ. νότια της Ίμπιζας. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Σαντ Φρανθέσκ Χαβιέρ με 2.790 κατοίκους (2009).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί ουσιαστικά αποτελείται από τέσσερα μέρη:

Βόρειο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βόρειο τμήμα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα του νησιού και περιλαμβάνει τις τοποθεσίες Λα Σαβίνια, Ες Πουγιόλς, Σεντ Φερμάν ντε σε Ρόκ, Ε Καλό και Σεντ Φραντσέσκ ντε Φορμεντέρα.

Η Λα Σαβίνια είναι το κύριο λιμάνι του νησιού. Τα πλοία από και προς την Ίμπιζα δένουν επίσης εδώ.Το Ες Πουγιόλς είναι το μόνο κυρίως τουριστικό μέρος στο νησί με πολυκατοικίες ξενοδοχείων και διαμερισμάτων, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα και ντίσκο. Οι δύο λίμνες της ενδοχώρας Έστανι ντε Πέιξ και Έστανι Πουντέντ με αλυκές εκτείνονται μεταξύ του Λα Σαβίνια και του Ες Πουγιόλς. Το Σεντ Φρανθέσκ Χαβιέρ βρίσκεται νότια του Ες Πουγιόλς στο εσωτερικό του νησιού και είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού και το διοικητικό κέντρο. Στα βορειοδυτικά του Ες Πουγιόλς υπάρχει ένα όλο και πιο στενό, ακατοίκητο και λεπτό ακρωτήριο, το οποίο περιβάλλεται από ελαφριές αμμώδεις παραλίες, η πιο διάσημη από τις οποίες είναι η Πλάτα δε σε Ιλέτες. Η ομορφιά αυτής της παραλίας προσελκύει πολλούς παραθεριστές με σκάφη από την Ίμπιζα καθημερινά για να αγκυροβολήσουν την καλοκαιρινή περίοδο.

Νότιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προς τα νότια, η περιοχή είναι όλο και πιο αραιοκατοικημένη και φτάνει σε ύψος τα 119 μέτρα. Στο νοτιότερο άκρο του νησιού, το Καπ ντε Μπαρμπάρια, υπάρχει μια μεσαιωνική σκοπιά σχεδόν εκατό μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό το τμήμα του νησιού βρίσκεται σε φυσικό καταφύγιο, είναι πιο αγροτικό και έχει βραχώδη ακτή.

Κεντρικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό τμήμα του νησιού έχει μήκος περίπου έξι χιλιόμετρα και πλάτος μόλις 1,5 χιλιόμετρο. Δεν υπάρχουν ιστορικά μέρη εδώ, αλλά με την Πλάτα ντε Μιτζόρν στη νότια πλευρά τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού και μερικά μεγαλύτερα παραθεριστικά συγκροτήματα.

Ανατολικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ανατολικά βρίσκεται το οροπέδιο Λα Μόλα, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε μόνο μέσω ενός φιδωτού δρόμου ή του παλιού ρωμαϊκού δρόμου και βρίσκεται σε ύψος έως και 192 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο κέντρο του οροπεδίου βρίσκεται το Ελ Πιλάρ ντε λα Μόλα. Στα ανατολικά του νησιού υπάρχει ένας φάρος στο ακρωτήριο Πούντα δε σα Ρούδα ύψους σχεδόν 150 μέτρων, από τον οποίο είναι δυνατή η υπέροχη θέα προς τα ανατολικά πάνω από τη θάλασσα. Αυτό το τμήμα του νησιού, όπως και το νότο, αποτελείται επίσης από μια βραχώδη ακτή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ισπανία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ισπανία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.