Φανκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φανκ (funk)
ΚαταγωγήSoul μουσική με έμφαση στο ρυθμό, με επιρροές από την R&B και τζαζ
Τόπος γέννησηςΤέλη 1960,[1] ΗΠΑ
Μουσικά όργαναΜπάσο, Ηλεκτρική κιθάρα, ντραμς, Πλήκτρα
Συναφή είδηGo-go, P-Funk, Deep Funk, Nu-Funk
Είδη
Ντίσκο, Χιπ χοπ, Ηλεκτρονική Μουσική, House


Η Φανκ (αγγλ. funk) είναι ένα μουσικό είδος που προέρχεται από την δεκαετία του 1960 και τους Αφρο-αμερικάνους μουσικούς, οι οποίοι συνδυάζοντας τη σόουλ με την τζαζ και την R&B δημιούργησαν μια μουσική ρυθμική, που ήταν εύκολο να χορευτεί. Αποτραβώντας την έμφαση από την μελωδία και την αρμονία, έχει έντονο ρυθμό με το μπάσο και τα ντραμς στο προσκήνιο. Η ίδια η λέξη παραπέμπει σε κάτι δυνατό, ρυθμικό, και συνεπάγεται με ιδιότητες του σώματος.[2]

Φανκ

Όπως όλη η μουσική εμπνευσμένη από την Αφρική, η φανκ αποτελείται τυπικά από ένα περίπλοκο groove (ρυθμική «αίσθηση» , ήχος που προτρέπει σε χορό) συνθεμένο από ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, ντραμς και όργανο Hammond. Επίσης, στην φανκ μπορούν να ακουστούν όργανα όπως το σαξόφωνο, τρομπέτες ή και τρομπόνι, τα οποία συνήθως έχουν δικά τους, ξεχωριστά μέρη μέσα στο ίδιο το μουσικό κομμάτι. Η μουσική είναι αργή, με αισθησιακό χαρακτήρα και ιδιαίτερα χορευτική.

Πολλά από τα συγκροτήματα που έπαιξαν φανκ είναι γνωστά και για την σταδιοδρομία τους στην ντίσκο και την soul. Η φανκ έχει επηρεάσει ιδιαίτερα μουσικές όπως η ντίσκο και η afrobeat, και έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα είδη όπως η χιπ χοπ, η house, και η drum and bass.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Presence and pleasure: the funk grooves of James Brown and Parliament, p.3
  2. Merriam-Webster, Inc, The Merriam-Webster New Book of Word Histories (Merriam-Webster, 1991), ISBN 0877796033, p. 175.