Τσερνόμπιλ (πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτό το άρθρο αφορά την ίδια την πόλη. Για το πυρηνικό ατύχημα, δείτε την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Για το πυρηνικό εργοστάσιο, ανατρέξτε στο Πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Για άλλες χρήσεις, δείτε το Τσέρνομπιλ (αποσαφήνιση) .

Τσερνόμπιλ

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τσερνόμπιλ
51°16′0″N 30°13′0″E
ΧώραΟυκρανία
Διοικητική υπαγωγήVyshhorod Raion
Έκταση25 km²[1]
Υψόμετρο180 μέτρα
Πληθυσμός1.575 (2022)
Ταχ. κωδ.255614
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Τσερνόμπιλ (ρωσικά: Чернобыль), ή Τσορνόμπιλ (ουκρανικά: Чорнобиль), είναι πόλη στην περιορισμένη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ που βρίσκεται στο Ραγιόν Ιβάνκιβ στα βόρεια της Περιφέρειας Κιέβου, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου και περίπου 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκορωσικής πόλης Γόμελ και 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Η πόλη ήταν το διοικητικό κέντρο του Ραγιόν Τσερνόμπιλ από το 1923 μέχρι που καταργήθηκε το 1988. Πριν την εκκένωσή της, η πόλη είχε περίπου 14.000 κατοίκους.[2]

Η πόλη εκκενώθηκε στις 27 Απριλίου 1986, 30 ώρες μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, το οποίο ήταν το πιο καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ήταν εντός της περιοχής του Ραγιόν Τσερνόμπιλ. Το Πρίπιατ, μια πόλη μεγαλύτερη και πιο κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το Τσερνόμπιλ, είχε κατασκευαστεί ως κατοικία για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Μετά το ατύχημα, η διοίκηση της περιοχής του Ραγιόν Τσερνόμπιλ μεταφέρθηκε στο γειτονικό Ραγιόν Ιβάνκιβ. Η πόλη Σλαβούτιτς, που χτίστηκε για όσους εγκατέλειψαν το Πρίπιατ, έλαβε τον πληθυσμό που είχε εκκενωθεί από το Τσερνόμπιλ.

Πρόσφατα, οι τραγωδίες του Τσερνομπίλ απεικονίστηκαν σε μια σειρά που ονομάζεται Chernobyl.

Σήμερα το Τσερνόμπιλ είναι ως επί το πλείστον πόλη-φάντασμα, αλλά ένας μικρός αριθμός ατόμων εξακολουθεί να κατοικεί σε σπίτια με ταμπέλες που αναγράφουν: «Ο ιδιοκτήτης αυτού του σπιτιού ζει εδώ»[3].

Οι εργαζόμενοι στο εποπτικό και διοικητικό προσωπικό της Ζώνης Απομόνωσης βρίσκονται στην πόλη σε μακροχρόνια βάση. Υπάρχουν δύο γενικά καταστήματα και ένα ξενοδοχείο για τους τουρίστες, που συνεχίζουν να επισκέπτονται τον χώρο του πυρηνικού ατυχήματος και την πόλη.

Φωτογραφία της πόλης και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ από το σταθμό Mir, 1997.

Κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η πόλη έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (2022)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πόλη έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, ανοίγοντας το δρόμο προς το Κίεβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιγράφει αυτή την επίθεση ως «κήρυξη πολέμου στην Ευρώπη».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.reddit.com/r/chernobyl/comments/1539o9d/comment/jsi4zt0/?context=3.
  2. Mould, Richard (2000). «Evacuation zones and populations». Chernobyl Record. Μπρίστολ, Αγγλία: Ινστιτούτο Φυσικής. σελ. 105. ISBN 0-7503-0670-X. 
  3. Withington, John (13 Δεκεμβρίου 2013). Disaster!: A History of Earthquakes, Floods, Plagues, and Other Catastrophes. Skyhorse Publishing Company, Incorporated. σελ. 328. ISBN 978-1-62636-708-1.