Τρεις Βάρδοι
Οι Τρεις Βάρδοι (πολωνικά: trzej wieszcze) είναι οι εθνικοί ποιητές της Πολωνικής λογοτεχνίας του ρομαντισμού. Έζησαν και εργάστηκαν στην εξορία κατά τη διάρκεια των διαμελισμών της Πολωνίας που έληξαν την ύπαρξη του πολωνικού κυρίαρχου κράτους. Τα τραγικά ποιητικά έργα και η επική ποίησή τους που γράφτηκαν μετά τη Νοεμβριανή Εξέγερση του 1830 ενάντια στη ρωσική κυριαρχία, περιστράφηκαν γύρω από τον πολωνικό αγώνα για ανεξαρτησία από τις ξένες δυνάμεις.[1][2]
Έννοια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Wieszcz (βιεστς) σημαίνει προφήτης ή μάντης στην πολωνική γλώσσα. Ως εκ τούτου, οι Τρεις Βάρδοι θεωρούνταν όχι μόνο ότι εξέφραζαν τα πολωνικά εθνικά συναισθήματα αλλά και ότι προέβλεπαν το μέλλον του έθνους. Αρχικά, ο όρος Τρεις Βάρδοι χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά για να υποδηλώσει τους Άνταμ Μιτσκιέβιτς (1798–1855), Γιούλιους Σουοβάτσκι (1809–1849) και Ζίγκμουντ Κρασίνσκι (1812–1859).
Σε μια τραχιά ταξινόμηση των μελών αυτής της λαμπρής τριάδας, ο Μιτσκιέβιτς, ο κύριος των επικών και λυρικών, μπορεί να ονομαστεί ποιητής του παρόντος, ο Κρασίνσκι, ο προφήτης και μάντης, ο ποιητής μέσω του οποίου μίλησε το μέλλον, ενώ ο Σουοβάτσκι, ο δραματουργός, ήταν ο πανηγυριστής του παρελθόντος.[3]
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η έννοια του βάρδου ήταν μια προσέγγιση της Πολωνίας από τον αρχαίο λατινικό όρο poeta vates, υποδηλώνοντας έναν ποιητή στον οποίο οι θεοί έδωσαν τη δυνατότητα να προβλέψει το μέλλον. Εισήχθη στην Πολωνία τον 16ο αιώνα μαζί με πολλές άλλες σαρματικές ιδέες και αρχικά ο όρος wieszcz χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει διάφορους ποιητές. Ωστόσο, με την έλευση του Ρομαντισμού τον 19ο αιώνα, ο όρος άρχισε να εφαρμόζεται σχεδόν αποκλειστικά για να υποδηλώσει τους Άνταμ Μιτσκιέβιτς, Γιούλιους Σουοβάτσκι και Ζίγκμουντ Κρασίνσκι. Αν και οι ποιητές δεν δημιούργησαν μια συγκεκριμένη ποιητική ομάδα ή κίνημα, άρχισαν να θεωρούνται ηθικοί ηγέτες ενός έθνους που στερείται πολιτικής ελευθερίας. Χρησιμοποιούσαν επίσης συχνά την τοπική λαογραφία, η οποία κατά κάποιον τρόπο συνδέει τον όρο wieszcz με λαϊκούς σοφούς, που συχνά βρίσκονται σε θρύλους και λαϊκές ιστορίες.
Μετά την αποτυχημένη δεύτερη εξέγερση εναντίον της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, γνωστή ως Ιανουαριανή Εξέγερση, και ειδικά στη δεκαετία του 1870, ο όρος χρησιμοποιήθηκε μόνο για να υποδηλώσει τους τρεις αναφερθέντες ποιητές. Ωστόσο, στις αρχές του 20ού αιώνα η ανακάλυψη των έργων του Τσίπριαν Νόρβιντ (1821-1883) του απέφερε το όνομα του τέταρτου βάρδου. Κάποιοι κριτικοί λογοτεχνίας της Πολωνίας των τελών του 20ού αιώνα ήταν δύσπιστοι ως προς την αξία του έργου του Κρασίνσκι και θεώρησαν ότι ο Νόρβιντ ήταν ο τρίτος βάρδος αντί για τέταρτος. Άλλοι κριτικοί λογοτεχνίας κυρίως μεταξύ του μεσοπολέμου ισχυρίστηκαν ότι ο Στανίσουαφ Βισπιάνσκι ήταν ο τέταρτος βάρδος. Ωστόσο, η ομάδα που αναφέρεται ως βάρδοι αποτελείται σχεδόν πάντα από μόνο τρεις από τους πέντε υποψηφίους.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Τίμον Ζαμπορόφσκι - επίσης γνωστό ως «Wieszcz Miodoboru» («Βάρδος της Συγκομιδής Μελιού»)
- Εθνικοί ποιητές
- Ρομαντισμός στην Πολωνία
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Ντένις Π. Χάπτσικ Conflict and chaos in Eastern Europe, 1995 - 322 pages- Page 204
- ↑ Δρ. Βαλντέμαρ Χροτσόφσκι, Ακαδημία Καθολικής Θεολογίας στη Βαρσοβία, Πολωνία; THE SUFFERING, CHOSENNESS AND MISSION OF THE POLISH NATION, OPREE, Vol. X, Nos. 3 και 6.
- ↑ Τσαρλς Ντάνλεϊ Γουόρνερ· Λουτσία Ισαμπέλα Γκίλμπερτ Ρανκλ (1902). Library of the World's Best Literature, Ancient and Modern: A-Z. J. A. Hill & company. σελίδες 13508–13510. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2011.