Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τιβέριος Σεμπρόνιος Γράκχος (ύπατος το 238 π.Χ.)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιβέριος Σεμπρόνιος Γράκxος (ύπατος το 238 π.Χ.)
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ti.Sempronius Ti.f.C.n. Gracchus (Λατινικά)
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ. ή 273 π.Χ. (περίπου και πιθανώς)[1]
Θάνατος2ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
Ρωμαίος στρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναΤιβέριος Σεμπρόνιος Γράκχος (ύπατος το 215 π.Χ.)[2][3]
Πόπλιος Σεμπρόνιος Γράκχος
ΓονείςTiberius Sempronius
ΟικογένειαSempronii Gracchi
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαplebeian aedile (246 π.Χ.)
Ρωμαίος συγκλητικός (άγνωστη τιμή)[4]
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη (238 π.Χ.)[4]

Ο Τιβέριος Σεμπρόνιος Γράκχος, λατιν.: Tiberius Sempronius Gracchus (άκμασε το. 238 π.Χ.), Ρωμαίος της Δημοκρατίας, ύπατος το έτος 238 π.Χ., ήταν ο πρώτος άνδρας από τον κλάδο τού γένους του που έγινε ύπατος. (Πολλοί άλλοι πληβείοι Σεμπρόνιοι είχαν ήδη φτάσει στο να γίνουν ύπατοι και ακόμη και τιμητές.)

Ήταν ο πατέρας του ομώνυμου υπάτου τα έτη 215 και 213 π.Χ. που υπηρέτησε στον Β΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο, και ο προπάππος των μεταρρυθμιστών αδελφών Γράκχων: Τιβέριου και Γάιου Σεμπρόνιου Γράκχου.

Εμφανίζεται για πρώτη φορά ως πληβείος αγορανόμος (aedile) το 246 π.Χ.  Αυτός και ο συνάδελφός του, Γάιος Φουνδάνιος Φούνδουλος, έκτισαν έναν ναό για τη Libertas (Ελευθερία) στον λόφο Αβεντίνο με έσοδα, που είχαν εισπραχθεί από διάφορα πρόστιμα.[5]

Υπηρέτησε ως ύπατος για το έτος 238 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της υπατείας του, κατέλαβε τη Σαρδηνία και έκανε εκστρατεία στη Λιγουρία.[6]  Ο πατρίκιος συνύπατός του ήταν ο Πόπλιος Βαλέριος Φάλτων.[6] Από ό,τι φαίνεται ορκίστηκε να αφιερώσει έναν ναό, τον οποίο δεν ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτός ο ναός ολοκληρώθηκε και καθαγιάστηκε από τον ομώνυμο μεγαλύτερο γιο του, τον ύπατο του 215 π.Χ. και του 213 π.Χ..

Γιοι του ήταν οι:

  • Τιβέριος Σεμπρόνιος Γράκχος, ο οποίος ήταν ύπατος το 215 και το 213 π.Χ. Αυτός ο Γράκχος είχε δύο γιους:
    • Τιβέριος Σεμπρόνιος Γράκχος, ο οποίος εκλέχθηκε ιερέας το 203 π.Χ. σε πολύ μικρή ηλικία, και απεβίωσε στην πανώλη του 174 π.Χ.
    • Τιβέριος Βετούριος Γράκχος Σεμπρονιανός, ο οποίος αντικατέστησε τον νεκρό συγγενή του ως οιωνοσκόπος (augur), και του οποίου το όνομα δείχνει ότι γεννήθηκε Σεμπρόνιος και υιοθετήθηκε από έναν πατρίκιο Βετούριο.
  • Πόπλιος Σεμπρόνιος Γράκχος, για τον οποίο σχεδόν τίποτε δεν είναι γνωστό. Είχε νυμφευτεί -και είχε έναν γιο, τον Τιβέριο Σ. Γράκχο το 217 π.Χ.- και μπορεί να απεβίωσε κατά τη διάρκεια του Β΄ Καρχηδονιακού Πολέμου.

Άλλοι πιθανοί απόγονοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Ο τριβούνος των πληβείων Πόπλιος Σεμπρόνιος Γράκχος, ο οποίος επιτέθηκε στον Μάνιο Ασίλιο Γλάβριο (ύπατο το 191 π.Χ.) -και σε άλλους- για διεφθαρμένες πρακτικές και τον ανάγκασε να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τιμητή, μπορεί να ήταν ένας άλλος εγγονός, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.
  • Ένας απόγονος στα τέλη του 1ου αι. π.Χ. μπορεί να ήταν ο Τιβέριος Σεμπρόνιος Γράκχος, ο οποίος καταδικάστηκε σε εξορία σε ένα νησί, επειδή ήταν ο εραστής της Ιουλίας της Πρεσβύτερης.

Παραπομπές

Πηγές