Τεντ Μπάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεντ Μπάντι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Theodore Robert Bundy (Αγγλικά)
Γέννηση24  Νοεμβρίου 1946[1][2][3]
Μπέρλιγκτον
Θάνατος24  Ιανουαρίου 1989[1][2][3]
Πολιτιακές φυλακές της Φλόριντα
Αιτία θανάτουθάνατος από ηλεκτροπληξία
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Τόπος ταφήςοροσειρά Κασκέιντ
ΚατοικίαΤακόμα
Σολτ Λέικ Σίτι
ΨευδώνυμοRolf Miller και Richard Burton
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΜεθοδισμός[4]
Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (από 1975)[5]
Ύψος178 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον
Πανεπιστήμιο του Πάτζετ Σάουντ
Πανεπιστήμιο της Γιούτα
Πανεπιστήμιο Τεμπλ
Woodrow Wilson High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταψυχολόγος
κατά συρροήν δολοφόνος
Περίοδος ακμής1974 - 1978
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΡεπουμπλικανικό Κόμμα
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςδολοφονία
απαγωγή
απόπειρα δολοφονίας
διάρρηξη
βιασμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τεντ Μπάντι (αγγλ. Ted Bundy, πλήρες όνομα Θίοντορ Ρόμπερτ Μπάντι, αγγλ. Theodore Robert Bundy, γεννημένος ως Κάουελ, αγγλ. Cowell, και επίσης γνωστός ως Νέλσον, αγγλ. Nelson, γενν. Μπέρλινγκτον, Βερμόντ, ΗΠΑ, 24 Νοεμβρίου 1946Φλόριντα, 24 Ιανουαρίου 1989[6]) ήταν Αμερικανός κατά συρροήν δολοφόνος, απαγωγέας, βιαστής, διαρρήκτης και νεκρόφιλος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός σημαντικού αριθμού γυναικών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, μεταξύ των οποίων και μικρών κοριτσιών.

Ο Μπάντι συνελήφθη από τις Αμερικανικές Αρχές για πρώτη φορά το 1974 και σύντομα συγκέντρωσε τις υποψίες της Αστυνομίας για προγενέστερα ανεξιχνίαστα εγκλήματα, τα οποία όπως αποδείχθηκε, είχε διαπράξει ο ίδιος. Δραπέτευσε από τις φυλακές και συνέχισε την εγκληματική του δράση έως και το 1978, όταν πιάστηκε εκ νέου στη Φλόριντα. Καταδικάστηκε τρις εις θάνατον σε δυο διαφορετικές δίκες και εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 24 Ιανουαρίου 1989.[7]. Από τη βιογράφο Άν Ρουλ περιγράφηκε ως «σαδιστικό άτομο που λάμβανε ευχαρίστηση από τον ανθρώπινο πόνο και τον έλεγχο, έως θανάτου, που ασκούσε πάνω στα θύματά του»[8]

Παιδικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τεντ Μπάντι ως τελειόφοιτος στο Λύκειο.

Ο Τεντ Μπάντι, ή όπως είναι το όνομά του επίσημα, Θίοντορ Ρόμπερτ Μπάντι, γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου το 1946 στο Μπέρλινγκτον (Burlington) της πολιτείας του Βερμόντ (Vermont) και ξεκίνησε τη ζωή του ως το μεγάλο μυστικό της οικογένειας της μητέρας του. Το όνομά της ήταν Έλεανορ Λουίζ Κάουελ (Eleanor Louise Cowell, 1924 - 2012[9]) και όταν έφερε στον κόσμο τον Μπάντι ήταν μόλις 22 ετών και άγαμη. Ως πατέρας φέρεται είτε κάποιος Τζακ Γουόρθινγκτον (Jack Worthington), είτε κάποιος Λόιντ Μάρσαλ (Lloyd Marshall), ο οποίος συστήθηκε στη Λουίζ ως βετεράνος της αεροπορίας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, κάποια χρόνια μεγαλύτερός της, και έμπορος. Αν και το πιστοποιητικό γέννησης του Τεντ παραμένει βάσει του νόμου μυστικό για αρκετά χρόνια ακόμα, η έρευνα της αστυνομίας της Κομητείας Κινγκ της Γουάσινγκτον διαπίστωσε πως το όνομα που είχε δηλώσει η ίδια η Λουίζ όταν πήγε για να γεννήσει στο Mαιευτήριο Λαντ Για Άγαμες Μητέρες (Elizabeth Lund Home For Unwed Mothers) ήταν όντως Τζακ Γουόρθινγκτον. Η εγκυμοσύνη της Λουίζ θεωρήθηκε τεράστια αμαρτία και ντροπή από τους ιδιαίτερα θρησκευόμενους γονείς της και έτσι λέγεται ότι ο Μπάντι για πολλά χρόνια μεγάλωσε νομίζοντας πως οι παππούδες του ήταν οι γονείς του και η μητέρα του η μεγάλη του αδερφή. Η ταυτότητα του πατέρα του δεν έχει επισήμως εξακριβωθεί. Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσε η έντονη φήμη πως ίσως ο παππούς του Τεντ, Σάμιουελ Κάουελ, ένας ιδιαίτερα βίαιος άντρας, να ήταν και ο βιολογικός του πατέρας. Η φήμη αυτή καταρρίφθηκε οριστικά το 2020 μέσω εξέτασης DNA, η οποία απέδειξε πως το γενετικό υλικό του Μπάντι δεν φέρει χαρακτηριστικά αιμομιξίας.

Aπό το 1946 μέχρι το 1951, η Λουίζ και ο Τεντ κατοικούσαν μαζί με την πατρική οικογένεια της Λουίζ στο προάστιο Ρόξμπορο (Roxborough) της Φιλαδέλφειας. Το 1951 η Λουίζ μετακόμισε μαζί με τον Τεντ στην άλλη ακρη της χώρας, στην περιοχή Τακόμα του Σιάτλ, όπου κατοικούσε επίσης ο θείος της, μουσικός Τζακ Κάουελ, αλλάζοντας το επώνυμό της και το επώνυμο του γιου της σε Νέλσον. Σκοπός της μετακόμισης αυτής ήταν να κάνει μια καινούρια αρχή μακριά από την πατρική της οικογένεια και τη σκοτεινή επιρρή του πατέρα της, Σάμιουελ Κάουελ, ο οποίος αν και δεν ήταν βιολογικός πατέρας του γιου της, εν τούτοις φέρεται να ήταν αυταρχικός και βίαιος προς την υπόλοιπη οικογένεια και ειδικά προς τη Λουίζ. Η θεία της Λουίζ, Βιρτζίνια, δήλωσε αργότερα: "Όλοι νιώθαμε πως με κάποιο τρόπο η Λουίζ έπρεπε να σωθεί" χωρίς να διευκρινίσει τι ήταν αυτό που απειλούσε τη Λουίζ. Στην Τακόμα, η Λουίζ γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Τζόνι Μπάντι (Johnnie Culpepper Bundy), στρατιωτικό μάγειρα, ο οποίος πρόθυμα υιοθέτησε τον Τεντ. Ο Τζόνι και η Λουίζ έκαναν μαζί άλλα 4 παιδιά: τη Λίντα, τον Γκλεν, τη Σάντρα και τον Ρίτσαρντ. Ο Μπάντι μεγάλωσε σε μία οικογένεια που ανήκε στην εργατική τάξη και σύμφωνα με πολλούς συγγραφείς δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με αυτή την πραγματικότητα, όπως βέβαια και με το ότι η μητέρα του έφερε στον κόσμο άλλα 4 παιδιά και εστίασε την προσοχή της σε αυτά.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του ο Τεντ ήταν ένα εσωστρεφές, άπόμακρο μελετηρό και έξυπνο αγόρι. Περνούσε ατελείωτες ώρες ακούγοντας ραδιοφωνικές εκπομπές με πολιτικές συζητήσεις και ήταν για πολλά χρόνια πρόσκοπος. Οι αναφορές για βίαιες συμπεριφορές κατά την εφηβεία του σπανίζουν και βασικά μόνο μία πηγή (η Σάντι Χολτ, αδελφή του παιδικού του φίλου, Νταγκ Χολτ) έχει πει πως ο Τεντ έστηνε παγίδες σε ζώα, πείραζε με άσχημο τρόπο κορίτσια και βιαιοπραγούσε πάνω τους, βασάνιζε ζώα, κλπ. Καμία άλλη πηγή δεν αναφέρει βίαιες συμπεριφορές από πλευράς του Τεντ όσο ήταν παιδί ή έφηβος, πέρα από την θεία του (αδελφή της μητέρας του) που θυμάται τον 3χρονο Τεντ να απλώνει γύρω της στο κρεβάτι της μια σειρά από κουζινομάχαιρα ως αστείο.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τεντ Μπάντι αποφοίτησε από το Λύκειο Γούντροου Ουίλσον της Τακόμα το 1965. Το επόμενο έτος ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Πάτζετ Σάουντ. Το 1966 μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (University of Washington) με σκοπό να μελετήσει τα Κινέζικα. Παρ' όλα αυτά το 1968 αποφάσισε να το εγκαταλείψει. Αργότερα εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Τέμπλ στην Φιλαδέλφεια για ένα μόνο εξάμηνο, ενώ το 1970 επέστρεψε στο πανεπιστήμιο και διακρίθηκε στον τομέα της ψυχολογίας. Τέλος, το 1974 εγγράφηκε στο πανεπιστήμιο της Γιούτα (University of Utah) για να σπουδάσει Νομική.

Τελική ομολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά, έως και την τελευταία ημέρα πριν καταλήξει στην ηλεκτρική καρέκλα, ομολόγησε 30 φόνους γυναικών και μικρών κοριτσιών μεταξύ του 1974 και του 1978, σε 7 διαφορετικές πολιτείες, αλλά ο πραγματικός αριθμός παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, οι οποίοι προσέθεσαν και κάποιες άκρως ύποπτες δολοφονίες, ο απολογισμός ήταν 35 ή 36 θύματα και πιθανώς κάποια από αυτά ακόμα και πριν το 1970, αν και κάποια δημοσιεύματα κατά καιρούς έχουν βγάλει εκτιμήσεις για απολογισμό 100 νεκρών γυναικών ή και ακόμα μεγαλύτερες. H τελευταία ομολογία του Μπάντι έγινε μόλις 45 λεπτά πριν οδηγηθεί στην ηλεκτρική καρέκλα.

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Mετά από αναβολές ετών, και μια πολύ μεγάλη σειρά νομικών αγώνων που έδωσαν τόσο οι δικηγόροι του Μπάντι όσο και ψυχίατροι, με σκοπό να γίνει επανεξέταση της καταδίκης του πάνω σε μια καινούρια βάση (αυτή της ελαττωμένης ευθύνης λόγω ψυχιατρικής νόσου), ο Μπάντι τελικά εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα (γνωστή ως "Old Sparky") της Φυλακής της Πολιτείας της Φλόριντα, στις 24 Ιανουαρίου 1989, σε ηλικία 42 ετών, μπροστά σε ένα κοινό 42 μαρτύρων που αποτελούνταν από αστυνομικούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους του νόμου. Στις 7:06 το πρωί της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 1989, ηλεκτρισμός 2000 Volts διαπέρασε το σώμα του και στις 7:16 διαπιστώθηκε ο θάνατός του, από τους δύο γιατρούς που ήταν παρόντες. Τα τελευταία λόγια του πριν πεθάνει απευθύνθηκαν στον δικηγόρο του, Τζιμ Κόλμαν (Jim Coleman), και τον ιερέα που είχε περάσει κοντά του το τελευταίο βράδυ της ζωής του, Φρεντ Λώρενς (Fred Lawrence) και ήταν: "Τζιμ και Φρεντ, θα ήθελα να μεταφέρετε την αγάπη μου στην οικογένειά μου και τους φίλους μου".

Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 20 αστυνομικών εκτός υπηρεσίας, πανηγύριζαν και χόρευαν στον δρόμο απέναντι από την φυλακή την στιγμή που η θανατική του ποινή λάμβανε χώρα, ενώ κάποιοι άλλοι, λιγότεροι σε αριθμό, διαδήλωναν σιωπηλά, κρατώντας αναμμένα κεριά και πλακάτ, σε μια σιωπηλή διαμαρτυρία απέναντι στη βαρβαρότητα της θανατικής ποινής. Η σορός του Μπάντι αποτεφρώθηκε στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα. Kατόπιν παράκλησης από τους γονείς του, οι στάχτες του (που με τη διαθήκη του ο Μπάντι τις είχε αφήσει στη δικηγόρο και αγαπημένη του φίλη Νταϊάνα Βάινερ) φυλάχθηκαν για διάστημα μερικών μηνών στη Φλόριντα από τον καθηγητή κοινωνιολογίας και πολέμιο της θανατικής ποινής, Μάικλ Ρέιντλετ (Michael Radelet), με την παράκληση να τους παραδοθούν μόνο όταν τα χιόνια στα βουνά της πολιτείας της Oυάσιγκτον θα είχαν πια λιώσει. Οι στάχτες του Μπάντι όντως επιστράφηκαν στους γονείς του, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο αν τελικά διασκορπίστηκαν σε μυστική περιοχή στην οροσειρά των Κασκέιντ, στη πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπως ο ίδιος ο Τεντ είχε ζητήσει στη διαθήκη του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Ted-Bundy. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 3089. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 GeneaStar. bundyt.
  4. 978-0-8129-2166-3. ISBN-13 978-0-8129-2166-3.
  5. news.google.com/newspapers?id=xbMwAAAAIBAJ&dq=ted+bundy+mormon&pg=6890%2C1373449.
  6. Bundy, Ted (18 Ιουνίου 1998). «Find A Grave - Millions of Cemetery Records». www.findagrave.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  7. “Bundy Electrocuted After Night of Weeping, Praying : 500 Cheer Death of Murderer” Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018
  8. Rule, Ann (2009). The Stranger Beside Me (Paperback; updated 2009 ed.). New York: Pocket Books. ISBN 1-4165-5959-0. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018
  9. Cowell Bundy, Eleanor Louise (9 Ιανουαρίου 2013). «Find A Grave - Millions of Cemetery Records». www.findagrave.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]