Τίφανι Θίσεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τίφανι Θίσεν
Η Τίφανι Θίσεν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Tiffani Thiessen (Αγγλικά)
Γέννηση23 Ιανουαρίου 1974 (1974-01-23) (50 ετών)
Λονγκ Μπιτς, Καλιφόρνια, ΗΠΑ Country flag
ΕθνικότηταCountry flag Αμερικανική
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός, μοντέλο, σκηνοθέτης κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών και ηθοποιός φωνής
ΣύζυγοςΜπράντι Σμιθ (από 2005)
ΤέκναHarper Renn Smith και Holt Fisher Smith
Είδος τέχνηςΗθοποιός
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τίφανι Θίσεν (Tiffani Amber Thiessen, 23 Ιανουαρίου 1974) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός γνωστή από τους ρόλους της ως Κέλι Καπόφσκι στη σειρά Πριν χτυπήσει το κουδούνι και ως Βάλερι Μαλόουν στη σειρά Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς. Είναι γνωστή και με το πλήρες όνομά της Τίφανι Άμπερ Θίσεν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, από πατέρα γερμανικής καταγωγής και σχεδιαστή πάρκων στο επάγγελμα, ενώ η μητέρα της είναι ελληνικής, τουρκικής και ουαλικής καταγωγής. Σε μικρή ηλικία συμμετείχε σε διαγωνισμούς ομορφιάς και το 1987 στέφθηκε Miss Junior America, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισε τον διαγωνισμό αναζήτησης μοντέλων του περιοδικού Teen Magazine όπου έγινε και εξώφυλλο. Το 1989 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα της στην αμερικάνικη τηλεόραση με τον ρόλο της Κέλι Καπόφσκι στη νεανική κωμική σειρά Πριν χτυπήσει το κουδούνι. Από το 1992 κάνει την εμφάνισή της με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις πρώτες της ταινίες, κυρίως τηλεοπτικές, ενώ η καριέρα της εκτοξεύτηκε με τον ρόλο της Βάλερι Μαλόουν στην επιτυχημένη δραματική νεανική σειρά Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς, όπου συμπεριλήφθηκε αμέσως στο πρωταγωνιστικό καστ το 1994, στον πέμπτο κύκλο της σειράς, μετά την αποχώρηση της Σάνεν Ντόχερτι, ενώ αποχώρησε και η ίδια κατά τη διάρκεια του ένατου κύκλου το 1998. Παράλληλα με αυτόν τον ρόλο, συνέχιζε να πρωταγωνιστεί σε τηλεταινίες, ενώ αμέσως μετά την αποχώρησή της επικεντρώθηκε για ένα διάστημα στη συμμετοχή της σε κινηματογραφικές ταινίες, με πιο γνωστές την παρωδία Θες να μάθεις τι έκανα πέρσι Παρασκευή και 13; και την ταινία του Γούντι Άλεν Παίζοντας στα τυφλά (Hollywood Ending).

Το 2001, ο παραγωγός της σειράς Οι μάγισσες, Άαρον Σπέλινγκ, που ήταν επίσης παραγωγός του Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς, της προτείνει να υποδυθεί τον ρόλο της Πέιτζ Χάλιγουελ που ήταν η χαμένη αδερφή των τριών μαγισσών, ως αντικαταστάτρια για ακόμη μία φορά της Σάνεν Ντόχερτι που αποχώρησε στο τέλος του τρίτου κύκλου της σειράς, αλλά η Θίσεν αρνήθηκε. Το 2002 πρωταγωνιστεί στην αστυνομική σειρά Fastlane, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει στην επίσης αστυνομική τηλεοπτική σειρά White Collar που προβάλλεται από τον Οκτώβριο του 2009 στις ΗΠΑ και παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]