Σίμων Γ΄ του Μονφόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σίμων Γ΄ του Μονφόρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1117
Θάνατος13  Μαρτίου 1181
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός της Παναγίας του Εβρέ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜατθίλδη[1]
Amicie de Beaumont-Leicester (από 1166)[1]
ΤέκναΑμωρί Ε΄ του Μονφόρ
Σίμων του Μονφόρ
Βερτράνδη του Μονφόρ
ΓονείςΑμωρί Γ΄ του Μονφόρ και Αγνή του Γκαρλάντ
ΑδέλφιαΑμωρί Δ΄ του Μονφόρ
Αγνή του Μονφόρ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σίμων Γ΄, γαλλ. Simon (1117 - 1181) από τον Οίκο τού Μονφόρ-λ'Αμωρί ήταν κύριος τού Μονφόρ (1137-81) και κόμης τού Εβρέ (1140-81).

Ο θυρεός τού κόμη τού Εβρέ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Αμωρί Γ΄ κυρίου τού Μονφόρ & Α΄ ως κόμη τού Εβρέ και της Αγνής του Γκαρλάνντ, κόρης τού Ανσώ κόμη τού Ροσφουκώ-αν-Υβελίν. Μεγλύτερος αελφός του ήταν ο Αμωρί Δ΄ του Μονφόρ & Β΄ τού Εβρέ.

Οι Μονφόρ ήταν για την κυριότητα που κατείχαν υποτελείς τού βασιλιά της Γαλλίας και για την κομητεία τους ήταν υποτελείς τού βασιλιά της Αγγλίας, καθώς οι τελευταίοι ήταν και δούκες της Νορμανδίας. Εξ' αιτίας αυτού, οι Μονφόρ ήταν σημείο έριδας μεταξύ των δύο βασιλείων. Ο Αμωρί Γ΄ προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα, αφήνοντας το Εβρέ στον μεγαλύτερο γιο του Αμωρί Δ΄ και το Μονφόρ στον νεότερο Σίμωνα Γ΄, όμως ο Αμωρί Δ΄ απεβίωσε τρία έτη μετά από τον πατέρα του, με αποτέλεσμα την επανένωση των δύο περιοχών.

Ο Σίμων Γ΄ διάλεξε την πλευρά τού βασιλιά της Αγγλίας και τού έδωσε τα φρούρια τού Μονφόρ, τού Ροσφόρ και τού Επερνόν. Ο Ροβέρτος τού Τορίνι στο Χρονικό αναφέρει, ότι "ως αποτέλεσμα ο Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας δεν μπορούσε από το Παρίσι να πάει ελεύθερα στην Ορλεάνη ή το Ετάμπ, διότι Νορμανδοί είχαν εγκατασταθεί από τον Ερρίκο Β΄ της Αγγλίας στα κάστρα τού κόμη τού Εβρέ".

Αργότερα ο Σίμων Γ΄ συμφιλιώθηκε με τον Λουδοβίκο Ζ΄, που τού έδωσε την επιμέλεια τού κάστρου τού Σαιν-Λεζέρ-αν-Υβελίν. Απεβίωσε 64 ετών και τον διαδέχθηκαν οι γιοί του, ο Αμωρί Γ΄ στο Εβρέ και ο Σίμων Δ΄ στο Μονφόρ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Ματθίλδη και είχε τέκνα:

  • Αμωρί Γ΄ απεβ. π. 1190, κόμης τού Εβρέ.
  • Σίμων Δ΄ απεβ. 1188, κύριος τού Μονφόρ.
  • Βερτράνδη, παντρεύτηκε τον Ούγο ντε Κεβέλιοκ 5ο κόμη τού Τσέστερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 p10776.htm#i107751. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hadrot, Marie-Huguette (2002). Montfort l'Amaury: de l'an mil à nos jours. Paris, France: SOMOGY (ADL). ISBN 2850565636.
  • Bauduin, Pierre (2004). La Première Normandie (xe-xie siècles). Caen, France: Presses Universitaires de Caen. ISBN 2841331458.