Αμωρί Ε΄ του Μονφόρ-Εβρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αμωρί Ε΄ του Μονφόρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος13  Μαρτίου 1182[1] ή 1191[2]
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός της Παναγίας του Εβρέ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςMabel of Gloucester (από 1170)[3]
ΤέκναΑμωρί ΣΤ΄ του Μονφόρ[4]
ΓονείςΣίμων Γ΄ του Μονφόρ και Ματθίλδη
ΑδέλφιαΣίμων του Μονφόρ
Βερτράνδη του Μονφόρ
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμωρί Ε΄, γαλλ. Amaury V (απεβ. 13 Μαρτίου 1187-93) από τον Οίκο τού Μονφόρ ήταν κόμης τού Εβρέ (1181-π.1190). Είναι ο πέμπτος Αμωρί στον Οίκο του.

Ο θυρεός τού κόμη τού Εβρέ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Σίμωνα Γ΄ κυρίου τού Μονφόρ & κόμη τού Εβρέ και της Ματθίλδης.

To 1181 απεβίωσε ο πατέρας του και οι κτήσεις του διαιρέθηκαν: ο Αμωρί Γ΄ έλαβε το Εβρέ και γαίες στην Αγγλία, ενώ ο νεότερος αδελφός του Σίμωνας Δ΄ έλαβε το Μονφόρ στο Ιλ-ντε-Φρανς. Το 1181 ο εξ αγχιστείας συγγενής του Σαέρ ντε Κινσύ ήταν μάρτυρας σε μία πράξη τού Αμωρί Γ΄.

Νυμφεύτηκε τη Μαμπέλ από τον Οίκο της Νορμανδίας, πρωτότοκη κόρη τού Γουλιέλμου 2ου κόμη τού Γκλώστερ και της Αβίζ ντε Μπωμόν και απέκτησαν γιο, τον Αμωρί Δ΄. Ο Γουλιέλμος είχε τρεις κόρες και απεβίωσε το 1183· ο Αμωρί Γ΄ διεκδίκησε την κομητεία, την κατέλαβε όμως ο Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας.

Ο Αμωρί Γ΄ απεβίωσε το διάστημα 1187-93. Ο κατάλογος των κεκοιμημένων τού καθεδρικού τού Εβρέ έχει το όνομά του αμέσως μετά από αυτό τού πατέρα του (απεβ. 1181), αναφέροντας την ημέρα μόνο: 13 Μαρτίου και πως άφησε στον ναό 40 σόλιδους. Ο γιος του Αμωρί Δ΄ ήταν ανήλικος, όταν τον διαδέχθηκε και δεν φαίνεται να εξουσίασε πραγματικά στο Εβρέ, το οποίο καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Γαλλίας το 1199. Ο Αμωρί Δ΄ προχώρησε την αξίωση της μητέρας του και έγινε κόμης τού Γκλώστερ, πράγμα που δεν είχε επιτύχει ο πατέρας του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Μάμπελ από τον Οίκο της Νορμανδίας, κόρη τού Γουλιέλμου 3ου κόμη τού Γκλώστερ και είχε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Daniel Power, The Norman Frontier in the Twelfth and Early Thirteenth Centuries (Cambridge University Press, 2004), pp. 216, 294–295 and 498.
  • Melissa A. Pollock, Scotland, England and France After the Loss of Normandy, 1204–1296: ‘Auld Amitie’ (Boydell, 2015), p. 43.