Σέρο Χανζαντιάν
Ο Σέρο Νικολάι Χανζαντιάν ( αρμενικά: Սերո Խանզադյան, 20 Νοεμβρίου 1915 στο Γκόρις - 26 Ιουνίου 1998 στο Ερεβάν) ήταν Αρμένιος συγγραφέας.
Παιδική ηλικία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Σέρο Χανζαντιάν γεννήθηκε το 1915 στην οικογένεια ενός ζευγολάτη στην πόλη Γκορίς που βρίσκεται στο Ζανγκεζούρ.
Οι γονείς του μικρού Σέρο του έλεγαν: «Θα μάθεις την αξία της γης από τη στιγμή που θα μεγαλώσεις». Πολλές φορές είχε παρατηρήσει πώς οι άνθρωποι, επιστρέφοντας από την εργασία στον αγρό, κρατούσαν τα κομμάτια του εδάφους κολλημένα στα ρούχα τους και τα κουνούσαν σε γυμνό βράχο μπροστά στα σπίτια τους. "Η γη είναι το πιο αγαπητό πράγμα που έχουμε. Χωρίς τη γη δεν υπάρχει έθνος "- θα ήταν οι λέξεις που λένε οι χαρακτήρες των μυθιστορημάτων του.
Ζωή και έργα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Με την αποφοίτησή του από το παιδαγωγικό κολέγιο, ο Χανζαντιάν εργάστηκε ως δάσκαλος. Στην ηλικία των 18 ετών, προσχώρησε οικειοθελώς στο Κόκκινο Στρατό και συμμετείχε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανεβαίνοντας στην τάξη του Διοικητή μιας εταιρείας κονιαμάτων. Η προσωπική εμπειρία μάχης και η δυνατότητα να αντλήσει γενικά συμπεράσματα τον βοήθησαν να δημιουργήσει το "Ημερολόγιο της Μάχης" ("Τρία χρόνια: 291 ημέρες"). Το μυθιστόρημα, που γράφτηκε το 1972, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά έργα στη λογοτεχνία της σοβιετικής στρατιωτικής φαντασίας εκείνη την εποχή. Το 1950 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, αφιερωμένο στην υπεράσπιση του Λένινγκραντ .
Ένα άλλο ρητό που εμφανίζεται στα έργα του είναι το "Ο μη συνειδητοποιημένος θάνατος είναι θάνατος, αλλά ο συνειδητοποιημένος θάνατος είναι η αιωνιότητα!", ένα αρχαίο αρμενικό ρητό, το οποίο λειτουργεί ως το πρωταρχικό θέμα στο έργο του Χανζαντιάν, καθώς οι ήρωες του, οι Αρμένιοι, παλεύουν για τους Ρώσους, τους Ουκρανούς και άλλες εθνότητες για να προστατεύσουν την πατρίδα τους. Το «κράτος» (τόμος 1-2, 1954-55, που δημοσιεύτηκε στη ρωσική γλώσσα το 1956-57) μιλάει για την ιστορία των κατοίκων του χωριού στη μεταπολεμική περίοδο.
Ο Χανζαντιάν συχνά θυμάται τη μακρά ιστορία ισχυρών αρμενικών και ρωσικών σχέσεων που έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων. Αργότερα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ιδέα στο "Μχιτάρ Σπαραπέτ" του (1961) και σε άλλα έργα. Ο Χανζαντιάν σε μία από τις συνεντεύξεις του ανέφερε ότι το έργο για μια ιστορία για τον Μχιτάρ Σπαραπέτ και τον Νταβίντ Μπεκ, τους μεγάλους υπερασπιστές του αρμενικού έθνους στις αρχές του 18ου αιώνα. Στο "Μχιτάρ Σπαραπέτ", όπως και αλλού, η ιδέα της ισχυρής φιλίας μεταξύ του αρμενικού και του ρωσικού λαού βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Το έργο "Χοροβέλ" είναι ένας ύμνος για την ισχυρή βούληση ενός αγρότη, πεισματικά ακολουθώντας το άροτρο παρά τον πόνο και τη δίψα. [4]
Εκτός από τον πόλεμο, ο Σέρο Χανζαντιάν γράφει, όπως ήδη αναφέρθηκε, για την ιστορία της Αρμενίας και συγκεκριμένα μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της, την Αρμενική Γενοκτονία του 1915. Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά του, το "Έξι νύχτες", μιλάει για αυτή.
Ο Σέρο Χανζαντιάν πέθανε το 1998. Είναι θαμμένος στο πάνθεον Κομιτάς που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ερεβάν. [5]
Κληρονομιά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Σέρο Χανζαντιάν δημιούργησε μια μεγάλη κληρονομιά λογοτεχνικού έργου εμπνευσμένο από τις ιδέες του διεθνισμού, τους ισχυρούς δεσμούς με τον λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση. Στα έργα του υπερασπίζει τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της αγάπης στην πατρίδα του. Οι ιδέες του για καλοσύνη και ειρήνη υλοποιούνται πλήρως και επομένως είναι στην αιωνιότητα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσε για τη Δημόσια Τηλεόραση της Αρμενίας, επέκρινε έντονα τους μπολσεβίκους για τα αρνητικά βήματα τους προς την προσάρτηση των αρμενικών περιοχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Ναχιτσεβάν υπέρ του σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 (Aρμενικά) Αρμένικη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια. Armenian Encyclopedia Publishing House. 1974.
- ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 «Հայկական համառոտ հանրագիտարան» (Aρμενικά) Armenian Encyclopedia Publishing House. 1990.
- ↑ «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2015.
- ↑ «Armenian House.org Sero Khanzadyan biography».
- ↑ Η μνημειακή επιτύμβια στήλη του Khanzadyan στο Κομίτα Πάνθεον