Ρίνα Σόφερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρίνα Σόφερ
Γέννηση2  Δεκεμβρίου 1968
Αρκάντια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠολιτειακό Πανεπιστήμιο Μοντκλαίρ, North Bergen High School[1] και Frisch School[2]
Ιδιότηταηθοποιός[3], ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός τηλεόρασης
ΣύζυγοςSanford Bookstaver (2003–2017), Wally Kurth (1995–1997) και Sanford Bookstaver (από 2019)
ΒραβεύσειςΒραβείο Daytime Emmy
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρίνα Σόφερ (αγγλικά: Rena Sofer) γεννημένη στις 2 Δεκεμβρίου του 1968 στην Αρκάντια της Καλιφόρνια είναι μια Αμερικανίδα ηθοποιός. Έγινε κυρίως γνωστή από τη συμμετοχή της σε σαπουνόπερες και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας της Ρίνα είναι ορθόδοξος Εβραίος ραβίνος και η μητέρα της ψυχολόγος. Αν και γεννήθηκε στην Καλιφόρνια μετακόμισε σε μικρή ηλικία στο Πίτσμπεργκ της Πεννσυλβάνια όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια μετά το διαζύγιο των γονιών της. Τα γυμνασιακά της χρόνια βρίσκεται στο Νιού Τζέρσεϊ όπου σε ηλικία 15 ετών την εντοπίζει ένας ατζέντης και της προτείνει να ασχοληθεί με το μόντελινγκ. Μετά από τρεις εβδομάδες ενασχόλησης τα παρατάει για να ασχοληθεί με την υποκριτική. Ακολουθούν πολλοί ρόλοι στην τηλεόραση και κάποια χρόνια αργότερα στον κινηματογράφο.

Το 1995 παντρεύεται το συμπρωταγωνιστή της στη σαπουνόπερα General Hospital Γουάλι Κερθ και αποκτούν μια κόρη, την Ρόζαμπελ. Το 1997 χωρίζουν και 6 χρόνια αργότερα παντρεύεται τον σκηνοθέτη και παραγωγό Σάνφορντ Μπούκσταβερ. Το 2005 αποκτά το δεύτερο της παιδί, μία ακόμη κόρη, την Άβαλον. Σήμερα, εν έτει 2007 κατοικεί μόνιμα στο Σέρμαν Όακς της Καλιφόρνια.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος μεγάλος ρόλος για τη Ρίνα θα έρθει το 1988 στη σαπουνόπερα του ABC, Loving (προβλήθηκε από το δεύτερο κρατικό κανάλι - ΕΤ2 - με τον τίτλο Έρωτες, έρωτες, έρωτες) όπου για 3 χρόνια θα ερμηνεύσει το ρόλο της Αμέλια "Ρόκι" Μακένζι. Το 1992 συμμετέχει στην ταινία του Σίντνεϊ Λούμετ A Stranger Among Us και 2 χρόνια αργότερα μπαίνει στο καστ της επιτυχημένης σαπουνόπερας General Hospital. Ερμηνεύει το ρόλο της Λόις Σερούλο και κερδίζει ένα βραβείο EMMY για "δεύτερο γυναικείο ρόλο" το 1995.

Ακολουθούν συμμετοχές σε γνωστές και επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όπως οι: Melrose Place, The Chronicle, Ed, Coupling και Blind Justice. Εμφανίστηκε επίσης σε ένα επεισόδιο της κωμικής σειράς Seinfeld και σε ένα επεισόδιο της σειράς Friends ("The One with the Cooking Class"). Το 2000 συμμετείχε στην ταινία Traffic καθώς και στο Keeping The Faith δίπλα στους Μπεν Στίλερ, Έντουαρντ Νόρτον και Τζένα Έλφμαν.

Το 2006 συμμετείχε σε δύο από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές της σαιζόν που κατά σύμπτωση παίζονται την ίδια μέρα και ώρα από διαφορετικά κανάλια στις Η.Π.Α. Υποδύεται τη Χάιντι Πετρέλι στην σειρά επιστημονικής φαντασίας του NBC, Heroes και την Μέριλιν Μπάουερ στην σειρά του FOX, 24.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. (Γερμανικά) Deutsche Synchronkartei. 9914. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]