Πολυτεχνείο του Μπρνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολυτεχνείο του Μπρνο
Vysoké učení technické v Brně
ΡητόSapere aude
Ρητό στα ελληνικά«Τόλμα να μάθεις»
Τύποςδημόσιο
Ίδρυση1899
ΠρύτανηςΠετρ Στέπανεκ
Φοιτητές18.000
ΤοποθεσίαΜπρνο
Χρώματακόκκινο
Ιστότοποςwww.vutbr.cz/en

Το Πολυτεχνείο του Μπρνο (τσεχ. Vysoké učení technické v Brně, συντομογραφικά VUT, αγγλ. Brno University of Technology) είναι πανεπιστήμιο στην πόλη Μπρνο της Τσεχίας. Ιδρύθηκε το 1899 και, ενώ στην αρχή προσέφερε μόνο ένα μάθημα πολιτικού μηχανικού, αναπτύχθηκε στο μεγαλύτερο τσεχικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο, που έχει σήμερα περισσότερους από 18 χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, οκτώ σχολές και δύο ινστιτούτα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ιησουίτες κυριαρχούσαν στην ανώτερη εκπαίδευση στη Μοραβία στις αρχές του 18ου αιώνα, καθώς έλεγχαν το Πανεπιστήμιο του Όλομουτς. Ωστόσο η επικέντρωση στη θεολογία και τη φιλοσοφία δεν άρεσε στη μοραβιανή αριστοκρατία, η οποία το 1725 επέβαλε την ίδρυση της «Ακαδημίας της Αριστοκρατίας» (λατ. Collegium Nobilium) στο Όλομουτς. Σε αυτή διδάσκονταν η νομική, τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιστορία και η γεωγραφία. Ο «αριστοκρατικός» χαρακτήρας της φαινόταν από τη διδασκαλία σε αυτή ξένων γλωσσών, χορού, ξιφασκίας και ιππασίας. Το 1847 η Ακαδημία μετεγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα της Μοραβίας, το Μπρνο, όπου απετέλεσε τη βάση για το μετέπειτα Πολυτεχνείο του Μπρνο.[1]

Εξαιτίας του ουσιαστικού κλεισίματος του Πανεπιστημίου του Όλομουτς από τη δεκαετία του 1850, υπήρχε μόνο μία ανώτερη σχολή σε όλη τη Μοραβία, πλην μιας γερμανικής, που δεν κάλυπτε τις ανάγκες, οπότε όσοι επιθυμούσαν ανώτερες σπουδές έφευγαν για την Πράγα, τη Βιέννη ή την Κρακοβία. Οι φωνές υπέρ της ιδρύσεως ενός πανεπιστημίου, όχι πλέον στο Όλομουτς, αλλά στην πρωτεύουσα Μπρνο, δυνάμωναν. Οι Γερμανοί της Μοραβίας ωστόσο δεν επιθυμούσαν ένα δεύτερο τσεχικό πανεπιστήμιο και αυτό οδήγησε σε πολλές αντιδικίες. Τον Σεπτέμβριο του 1899 το ζήτημα επιλύθηκε με την ίδρυση μιας αυστηρώς τεχνικής σχολής, του «Αυτοκρατορικού Τσεχικού Πολυτεχνείου του Φραγκίσκου Ιωσήφ» στο Μπρνο, του σημερινού Πολυτεχνείου του Μπρνο.

Στην αρχή το νέο ίδρυμα είχε μόνο 4 καθηγητές και 47 φοιτητές, που μπορούσαν να πάρουν μόνο ένα πτυχίο, του πολιτικού μηχανικού. Το 1900 άρχισε να διδάσκεται και το πεδίο της μηχανολογίας και αργότερα της διαμορφώσεως υπαίθριων χώρων, της ηλεκτρολογίας και των σπουδών χημικού μηχανικού. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προστέθηκαν και οι σπουδές αρχιτεκτονικής. Το 1911 το ίδρυμα μετεγκαταστάθηκε σε ένα νεόδμητο, πολυτελές μέγαρο στην οδό Βεβέρι, που χρησιμοποιείται ακόμη από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Στην περίοδο του Μεσοπολέμου συνδέθηκε με τη γερμανική ανώτατη τεχνική σχολή και πήρε τη σημερινή του ονομασία (Πολυτεχνείο του Μπρνο).

Με την έναρξη της γερμανικής κατοχής της Τσεχοσλοβακίας όλα τα τσεχικά πανεπιστήμια, μαζί και το πολυτεχνείο, υποχρεώθηκαν να κλείσουν. Με το τέλος του πολέμου το 1945 το πολυτεχνείο ξανάνοιξε και αποκαταστάθηκε στην προπολεμική του κατάσταση. Ωστόσο το 1951 διαλύθηκε και μέρος του μεταφέρθηκε στη νεοϊδρυθείσα Στρατιωτική Τεχνική Ακαδημία. Παρέμειναν μόνο δύο σχολές που παρείχαν εκπαίδευση σε μη στρατιωτικούς: η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και η Σχολή Αρχιτεκτονικής, αμφότερες υπό την ονομασία «Κολέγιο Μηχανικών». Πέντε χρόνια αργότερα, η δραστηριότητα του Πολυτεχνείου άρχισε να αποκαθίσταται υπό τη σημερινή του ονομασία.

Μετά το 1989 υπήρξε μια αναδιοργάνωση ορισμένων σχολών και κυρίως η ίδρυση αρκετών νέων σχολών. Αποκαταστάθηκε η Σχολή Χημείας (1992) και, εκτός από τα τεχνικά πεδία, το Πολυτεχνείο έδωσε βάρος στην οικονομία της αγοράς με την ίδρυση της Σχολής Επιχειρήσεων το 1992, αλλά απροσδόκητα και στις τέχνες με την ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών ήδη από το 1993.

Το έτος 2000 από το Πολυτεχνείο αποσπάσθηκαν δύο σχολές με έδρα το Ζλιν: η Σχολή Τεχνολογίας και η Σχολή Διοικήσεως Επιχειρήσεων και Οικονομικών, δημιουργώντας έτσι το νέο «Πανεπιστήμιο Τόμας Μπάτα».

Σημερινές σχολές και οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα το Πολυτεχνείο του Μπρνο διαθέτει τις εξής οκτώ Σχολές:

  • Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, με 4 τμήματα
  • Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών
  • Σχολή Χημείας
  • Σχολή Αρχιτεκτονικής
  • Σχολή Επιχειρήσεων και Μάνατζμεντ
  • Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επικοινωνιών
  • Σχολή Καλών Τεχνών
  • Σχολή Τεχνολογίας της Πληροφορίας, με 4 τμήματα:
    • Τμήμα Υπολογιστικών Συστημάτων
    • Τμήμα Πληροφορικών Συστημάτων
    • Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης
    • Τμήμα Υπολογιστικών Γραφικών και Πολυμέσων

Υπάρχουν επίσης δύο ινστιτούτα, αυτό των Εμπειρογνωμόνων Βλαβών και Ατυχημάτων (Institute of Forensic Engineering, IFE) και το Κεντροευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (CEITEC) για τις τεχνολογίες αιχμής, καθώς και το Κέντρο Αθλητικών Δραστηριοτήτων (CESA), που δίνει έμφαση στο μάνατζμεντ του αθλητισμού.

Σήμερα το Πολυτεχνείο του Μπρνο προσφέρει 295 διαφορετικά προγράμματα σπουδών, από τα οποία τα 89 σε ξένες γλώσσες.

Αξιοσημείωτα πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πολυτεχνείο του Μπρνο ήταν καθηγητής ο Μοραβός μοντερνιστής αρχιτέκτονας Μπόχουσλαβ Φουκς (1895-1972). Μεταξύ των γνωστών αποφοίτων του ιδρύματος συγκαταλέγονται ο Σλοβάκος αρχιτέκτονας Μίχαλ Μαξιμίλιαν Σιρ (Scheer, 1902-2000) και ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ (γενν. 1956).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. M. Pojsl: Olomouc - malé dějiny města, Olomouc 2002

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]