Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πνιγμονή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πνιγμονή συμβαίνει όταν η αναπνοή παρεμποδίζεται. Πνιγμονή κατά την κατάποση συμβαίνει όταν η τροφή δεν μασάται καλά, παραπλανάται και φράζει τους αεραγωγούς. Επιλύεται με πρώτες βοήθειες (διαβάστε παρακάτω) και, εάν συνεχιστεί, καλώντας τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τον αριθμό τηλεφώνου 112).

Η πνιγμονή συμβαίνει όταν η αναπνοή παρεμποδίζεται από κάποιο αντικείμενο ή τροφή ή υγρό που οδηγεί σε απόφραξη του λαιμού ή της τραχείας. Η πνιγμονή είναι ένας τύπος απόφραξης των αεραγωγών, η οποία οφείλεται σε απόφραξη λόγω όγκου, οίδημα στους ιστούς των αεραγωγώ ή σφίξιμο του λαρυγγοφάρυγγα, λάρυγγα ή της σπονδυλωτής τραχείας.

Η απόφραξη του αεραγωγού μπορεί να συμβεί στο επίπεδο του φάρυγγα, του λάρυγγα ή της τραχείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ροή του αέρα μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να περάσει μία ποσότητα αέρα στους πνεύμονες.

Η ανεπαρκής παροχή οξυγόνου στο σώμα θα έχει ως αποτέλεσμα την στέρηση οξυγόνου. Αν και το οξυγόνο που είναι αποθηκευμένο στο αίμα και τους πνεύμονες μπορεί να κρατήσει ένα άτομο ζωντανό για αρκετά λεπτά μετά τη διακοπή της αναπνοής, αυτή η ακολουθία συμβάντων μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Οι θάνατοι από πνιγμονή συμβαίνουν συχνότερα στους πολύ νέους (παιδιά κάτω των 2 ετών) και στους ηλικιωμένους (ενήλικες άνω των 75 ετών).

Οι τροφές που μπορούν να προσαρμοστούν στο σχήμα του φάρυγγα (όπως μπανάνες, marshmallows ή ζελατίνες καραμέλες) μπορεί να είναι επικίνδυνες όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Ορισμένες χειροκίνητες τεχνικές μπορούν να λύσουν τον πνιγμό (διαβάστε παρακάτω).

Άλλωστε στην αγορά κυκλοφορούν κάποιες συσκευές «αντι-πνιγμού» (LifeVac και Dechoker).

Το πρώτο πράγμα είναι να βήξετε.

Εάν το θύμα δεν μπορεί να βήξει,[1] χρησιμοποιήστε δύο χειροκίνητες τεχνικές (δείτε τις δύο εικόνες παρακάτω). Για καλύτερο αποτέλεσμα, συνδυάστε τα κάνοντας στροφές: κάντε κάθε τεχνική περίπου 5 φορές, αλλάξτε προς την άλλη τεχνική και επαναλάβετε αυτές τις στροφές συνεχώς.

Οι έγκυες και οι εξαιρετικά παχύσαρκοι άνθρωποι χειρωνακτικών τεχνικών (διαβάστε παρακάτω).

Τα μωρά (κάτω του 1 έτους) χρειάζονται παραλλαγές χειρωνακτικών τεχνικών (διαβάστε παρακάτω).

Εάν ο πνιγμός συνεχίζεται, καλέστε τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αριθμός τηλεφώνου 112 στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα).

Το θύμα μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (διαβάστε παρακάτω), που απαιτεί «καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αντι-πνιγμού».

«Χαστούκια στην πλάτη»: Στηρίξτε το στήθος του θύματος με το χέρι που δεν θα χτυπήσει (για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας) και λυγίστε το σώμα του θύματος το δυνατόν περισσότερο. Στη συνέχεια δώστε δυνατά χαστούκια με το άλλο χέρι.
«Κοιλιακές πιέσεις» (Ελιγμός Heimlich): Εφαρμόστε τις με δύναμη, ανάμεσα στο στήθος και τον αφαλό.





Για έγκυες γυναίκες ή εξαιρετικά παχύσαρκοι άνθρωποι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο μέρος είναι επίσης ο βήχας.

Εάν το θύμα δεν μπορεί να βήξει,[2] χρησιμοποιήστε δύο χειροκίνητες τεχνικές (δείτε τις δύο εικόνες παρακάτω). Για καλύτερο αποτέλεσμα, συνδυάστε τα κάνοντας στροφές: κάντε κάθε τεχνική περίπου 5 φορές, αλλάξτε προς την άλλη τεχνική και επαναλάβετε αυτές τις στροφές συνεχώς.

Εάν ο πνιγμός συνεχίζεται, καλέστε τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αριθμός τηλεφώνου 112 στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα).

Το θύμα μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (διαβάστε παρακάτω), που απαιτεί «καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αντι-πνιγμού».

«Χαστούκια στην πλάτη»: Όπως και στα κοινά θύματα. Στηρίξτε το στήθος του θύματος με το χέρι που δεν θα χτυπήσει (για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας) και λυγίστε το σώμα του θύματος το δυνατόν περισσότερο. Στη συνέχεια δώστε δυνατά χαστούκια με το άλλο χέρι.
«θωρακικές πιέσεις αντι-πνιγμού»: Εφαρμόστε τες με δύναμη, στο κάτω μισό του οστού του θώρακα.





Για βρέφη (κάτω του 1 έτους)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιήστε[3] αυτές τις δύο τεχνικές με το χέρι για βρέφη (δείτε και τις δύο εικόνες παρακάτω). Για καλύτερο αποτέλεσμα, συνδυάστε τα κάνοντας στροφές: κάντε κάθε τεχνική περίπου 5 φορές, αλλάξτε προς την άλλη τεχνική και επαναλάβετε αυτές τις στροφές συνεχώς.

Εάν ο πνιγμός συνεχίζεται, καλέστε τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αριθμός τηλεφώνου 112 στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα).

Το θύμα μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (διαβάστε παρακάτω),

που απαιτεί «καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αντι-πνιγμού για βρέφη».

Αριστερά: «Χαστούκια στην πλάτη», το βρέφος είναι ελαφρώς γερμένο ανάποδα. Δεξιά: «θωρακικές πιέσεις», δύο δάχτυλα πιέζουν στο κάτω μισό της μέσης του στήθους.


Όταν το θύμα είναι αναίσθητο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι απαραίτητο[4] ένα «καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αντι-πνιγμού» (κοινό, όχι για βρέφη)

ή ένα «καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αντι-πνιγμού για βρέφη» (λιγότερο από 1 έτος). (Διαβάστε παρακάτω).


Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αντι-πνιγμού, κοινό

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Θωρακικές συμπιέσεις καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.
Αερισμοί (αναπνοές διάσωσης) καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Στα βρέφη, χρησιμοποιήστε το στόμα για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη του βρέφους ταυτόχρονα.

Απαιτείται κλήση στις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αριθμός τηλεφώνου 112 στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα).

Βάλτε το θύμα ξαπλωμένο, με το πρόσωπο προς τα πάνω.

Κάνετε μια «καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αντι-πνιγμού» στο θύμα, συνεχώς:

  • 30 συμπιέσεις στο κάτω μισό της μέσης του στήθους.
  • Εάν το μπλοκαρισμένο αντικείμενο είναι ορατό, δοκιμάστε να το εξαγάγετε. Το αντικείμενο μπορεί να αφαιρεθεί ή όχι, αλλά αυτή η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το θύμα να αναπνέει κανονικά.
  • Κλείστε τη μύτη του θύματος. Βάλτε αέρα εκτελώντας αερισμό στόμα με στόμα (αναπνοή διάσωσης). Βάλτε ξανά αέρα εκτελώντας τον ίδιο αερισμό (αναπνοή διάσωσης).
  • Περιστρέψτε το κεφάλι του θύματος προς τα εμπρός και προς τα πίσω, για να αλλάξετε λίγο τη θέση του. Βάλτε αέρα εκτελώντας αερισμό στόμα με στόμα (αναπνοή διάσωσης). Βάλτε ξανά αέρα εκτελώντας τον ίδιο αερισμό (αναπνοή διάσωσης).

Επαναλάβετε, συνεχώς, όλα αυτά τα βήματα, ξεκινώντας από το πρώτο (τις 30 συμπιέσεις).

Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αντι-πνιγμού, για βρέφη (λιγότερο από 1 έτος)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαιτείται κλήση στις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αριθμός τηλεφώνου 112 στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα).

Βάλτε το βρέφος ξαπλωμένο, με το πρόσωπο προς τα πάνω. Το κεφάλι του βρέφους πρέπει να κοιτάζει πάντα μπροστά.

Κάντε μια «καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση αντι-πνιγμού για βρέφη» στο βρέφος, συνεχώς:

  • Από την πλευρά του μωρού: 30 συμπιέσεις, που γίνονται με δύο δάχτυλα στο κάτω μισό του στήθους.
  • Εάν το μπλοκαρισμένο αντικείμενο είναι ορατό, δοκιμάστε να το εξαγάγετε. Το αντικείμενο μπορεί να αφαιρεθεί ή όχι, αλλά αυτή η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το βρέφος να αναπνέει κανονικά.
  • Χρησιμοποιώντας το στόμα, καλύψτε το στόμα του βρέφους και τη μύτη του βρέφους, ταυτόχρονα. Βάλτε αέρα εκτελώντας αερισμό στόμα με στόμα (αναπνοή διάσωσης). Βάλτε ξανά αέρα εκτελώντας τον ίδιο αερισμό (αναπνοή διάσωσης).
  • Συνιστάται το κεφάλι του βρέφους να συνεχίζει να κοιτάζει προς τα εμπρός, όχι να το περιστρέφει, επειδή η κλίση του κεφαλιού μπορεί να περιορίσει τον αεραγωγό στα βρέφη.

Επαναλάβετε, συνεχώς, όλα αυτά τα βήματα, ξεκινώντας από το πρώτο (τις 30 συμπιέσεις).

  1. «American Red Cross, Conscious Choking» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «National Safety Council and Oklahoma State University, Choking and CPR safety talk» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «American Heart Association, Guidelines for First Aid». 
  4. American Red Cross, CPR/AED and First Aid ("Unconscious Choking")