Πλακωτή Θεσπρωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλακωτή Θεσπρωτίας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πλακωτή Θεσπρωτίας
39°34′57″N 20°28′28″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Σουλίου
Πληθυσμός80 (2021)

Η Πλακωτή Θεσπρωτίας είναι χωριό του νομού Θεσπρωτίας, με πληθυσμό 80 κατοίκων (απογραφή 2021) και κτισμένο σε υψόμετρο 380 μέτρων. Συναντάται στην παλαιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων.

Εντός του οικισμού υπάρχουν μικρές πλατείες που συνδέονται με σοκάκια καθώς και πολλά παραδοσιακά εκκλησάκια (ξωκλήσια). Η Πλακωτή ήταν κυρίως κτηνοτροφικό και γεωργικό χωριό ενώ τα κύρια επαγγέλματα των κατοίκων ήταν αυτά του αγωγιάτη και έμπορου ελαιολάδου.

Η Αίγυπτος, ο Καναδάς κι η Αυστραλία ήταν οι πρώτοι σταθμοί μετανάστευσης των κατοίκων. Κτισμένη σε απότομη πλαγιά, η γεωμορφολογία της Πλακωτής θυμίζει αντεστραμμένο μετέωρο. Κάθε καλοκαίρι, πραγματοποιούνται δύο μεγάλα πανηγύρια, αυτό της Αγίας Τριάδας αλλά και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου) στο ομώνυμο μοναστήρι. Επίσης από το 1957 λειτουργεί η Αδελφότητα Πλακωτής από απόδημους του χωριού.

Το κορυφαίο αξιοθέατο της περιοχής είναι η δεσποτική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κτισμένη τον 13ο αιώνα. Το χωριό αποτελεί εύκολη πρόσβαση και για άλλα αξιοθέατα όπως η γειτονική βυζαντινή Ουζντίνα, τα Σπυροπηγάδια κ.α.