Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οφθαλμολογική εξέταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οφθαλμολογική εξέταση
Ιατρική διάγνωση
Παραδοσιακός οπτομετρικός πίνακας Σνέλεν που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της οπτικής οξύτητας.
MedlinePlus003434
LOINC29271-4

Η οφθαλμολογική εξέταση γίνεται από οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη για τον έλεγχο της όρασης και της υγείας των ματιών. Μια τυπική εξέταση ξεκινά με την περιγραφή τυχόν προβλημάτων με τα μάτια ή την όραση. Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να περιγραφούν, να αναφερθεί η χρονική διάρκεια από τη στιγμή της εμφάνισης, και οι τυχόν παράγοντες που την επηρεάζουν. Παράλληλα, εξετάζεται ιστορικό χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής. Επίσης, αναφέρεται η γενική υγεία του ατόμου, τυχόν ύπαρξη ασθενειών ή χρήση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.[1]

Στη συνέχεια ο οφθαλμίατρος εξετάζει την οπτική οξύτητα του ασθενούς. Αυτό γίνεται με την αναγνώριση αριθμών ή συμβόλων των οποίων το μέγεθος μειώνεται ώστε να εξεταστεί πόσο καλά γίνονται αντιληπτά. Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν τον έλεγχο της στερεοσκοπικής όρασης (στερέοψη), της πλευρικής όρασης, και των μυών των ματιών. Τέλος, γίνεται η εξέταση του ασθενούς στην οφθαλμολογική λάμπα όπου φαίνεται σε διάφορες μεγεθύνσεις ο οφθαλμός του ασθενή και μετά με ειδικούς φακούς γίνεται η εξέταση του βυθού του ασθενούς.[1][2]

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορεί να ανιχνεύσουν θεραπεύσιμες ασθένειες των ματιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τύφλωση, οφθαλμικές εκδηλώσεις συστημικής νόσου ή σημάδια όγκων ή άλλες ανωμαλίες του εγκεφάλου.

Μια πλήρης εξέταση των ματιών περιλαμβάνει μια εξωτερική εξέταση, ακολουθούμενη από συγκεκριμένες εξετάσεις ελέγχου οπτικής οξύτητας, λειτουργίας της κόρης, εξοφθάλμιας μυϊκής κινητικότητας, οπτικού πεδίου, ενδοφθάλμιας πίεσης, και οφθαλμοσκόπησης μέσω διεσταλμένης κόρης του ματιού.

Μια ελάχιστη εξέταση των ματιών αποτελείται από εξετάσεις οπτικής οξύτητας, λειτουργίας της κόρης, εξοφθάλμιας μυϊκής κινητικότητας, καθώς και άμεση οφθαλμοσκόπηση μέσω μη διεσταλμένης κόρης του ματιού.

Βασική επιθεώρηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οπτική οξύτητα είναι η ικανότητα του ματιού να διακρίνει λεπτές λεπτομέρειες και είναι ένα ποσοτικό μέτρο της ικανότητας του ματιού να βλέπει μια καθαρή εικόνα σε μια ορισμένη απόσταση.[3][4] Ο συνήθης ορισμός της φυσιολογικής οπτικής οξύτητας (20/20 ή 6/6) είναι η ικανότητα διάκρισης ενός χωρικού προτύπου που διαχωρίζεται από οπτική γωνία ενός λεπτού τόξου.[5]

Η κινητικότητα των ματιών πρέπει πάντα να ελέγχεται, ιδίως εάν οι ασθενείς παραπονιούνται για διπλωπία ή εάν οι γιατροί υποπτεύονται νευρολογική νόσο.[6] Ο γιατρός πρέπει πρώτα να αξιολογήσει οπτικά τα μάτια για ανωμαλίες που μπορεί να οφείλονται σε στραβισμό, δυσλειτουργία των οφθαλμοκινητικών μυών ή παράλυση των κρανιακών νεύρων που νευρώνουν τους οφθαλμοκινητικούς μύες. Οι σακκαδικές κινήσεις αξιολογούνται με την ταχεία μετακίνηση του βλέμματος του ασθενούς σε έναν στόχο που βρίσκεται δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω από το σώμα.[7] Πρόκειται για ένα τεστ σακκαδικής δυσλειτουργίας, κατά το οποίο η ανεπαρκής ικανότητα των ματιών να "πηδούν" από το ένα μέρος στο άλλο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ανάγνωσης και άλλες δεξιότητες που απαιτούν σταθεροποίηση του βλέμματος και παρακολούθηση ενός επιθυμητού αντικειμένου.

Δοκιμή οπτικού πεδίου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέταση οπτικού πεδίου αποτελείται από μια εξέταση οπτικού πεδίου με άμεσο βλέμμα στην οποία εξετάζεται κάθε μάτι ξεχωριστά για να εκτιμηθεί ο βαθμός της περιφερειακής όρασης.[8]

Κατά τις εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης διενεργείται δοκιμασία οπτικού πεδίου.[9]

Για την εκτέλεση της δοκιμασίας, ο ασθενής κλείνει το ένα μάτι, ενώ με το μη κλειστό μάτι προσκολλάται στο μάτι του εξεταστή.[10][11][12] Στη συνέχεια ζητείται από τον ασθενή να μετρήσει τον αριθμό των δακτύλων που τρεμοπαίζουν για λίγο σε κάθε ένα από τα τέσσερα τεταρτημόρια. Η μέθοδος αυτή προτιμάται από τη δοκιμασία κουνήματος του δακτύλου, η οποία χρησιμοποιείται ιστορικά, επειδή είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να απαντηθεί το ίδιο ερώτημα: επηρεάζεται το περιφερικό οπτικό πεδίο.

  1. 1,0 1,1 «Standard eye exam: MedlinePlus Medical Encyclopedia». medlineplus.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021. 
  2. Yadav, Saumya; Tandon, Radhika (2019). «Comprehensive eye examination: what does it mean?». Community Eye Health 32 (107): S1–S4. ISSN 0953-6833. PMID 32123482. PMC 7041818. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7041818/. 
  3. «Visual Acuity By Michael Kalloniatis And Charles Luu». webvision.med.utah.edu. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024. 
  4. «Visual acuity and visual acuity tests». www.allaboutvision.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024. 
  5. «The Capacity to Differentiate Between Two Visually Distinct Spatial Patterns». hospital-medical-management.imedpub.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024. 
  6. «Health Assessment Of The Eye». www.articledoctor.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024. 
  7. «Saccade Test». www.interacoustics.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024. 
  8. «Visual Field Testing». www.optometrists.org. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024. 
  9. «Wat is de ogentest en waarom is de ogentest net zo belangrijk?». keuringarts.nl. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024. 
  10. «Getting Better Visual Field Results». www.reviewofophthalmology.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024. 
  11. «Visual Fields to Confrontation». www.westmeadeye.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024. 
  12. «What Is A Visual Field Test?». novavision.com. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2024.