Οφθαλμολογική εξέταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οφθαλμολογική εξέταση
Ιατρική διάγνωση
Παραδοσιακός οπτομετρικός πίνακας Σνέλεν που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της οπτικής οξύτητας.
MedlinePlus003434
LOINC29271-4

Η οφθαλμολογική εξέταση γίνεται από οφθαλμίατρο ή οπτομέτρη για τον έλεγχο της όρασης και της υγείας των ματιών. Μια τυπική εξέταση ξεκινά με την περιγραφή τυχόν προβλημάτων με τα μάτια ή την όραση. Στην περίπτωση που υπάρχουν, θα πρέπει να περιγραφούν, να αναφερθεί η χρονική διάρκεια από τη στιγμή της εμφάνισης, και οι τυχόν παράγοντες που την επηρεάζουν. Παράλληλα, εξετάζεται ιστορικό χρήσης γυαλιών ή φακών επαφής. Επίσης, αναφέρεται η γενική υγεία του ατόμου, τυχόν ύπαρξη ασθενειών ή χρήση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.[1]

Στη συνέχεια ο οφθαλμίατρος εξετάζει την οπτική οξύτητα του ασθενούς. Αυτό γίνεται με την αναγνώριση αριθμών ή συμβόλων των οποίων το μέγεθος μειώνεται ώστε να εξεταστεί πόσο καλά γίνονται αντιληπτά. Άλλες εξετάσεις περιλαμβάνουν τον έλεγχο της στερεοσκοπικής όρασης (στερέοψη), της πλευρικής όρασης, και των μυών των ματιών. Τέλος, γίνεται η εξέταση του ασθενούς στην οφθαλμολογική λάμπα όπου φαίνεται σε διάφορες μεγεθύνσεις ο οφθαλμός του ασθενή και μετά με ειδικούς φακούς γίνεται η εξέταση του βυθού του ασθενούς.[1][2]

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορεί να ανιχνεύσουν θεραπεύσιμες ασθένειες των ματιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τύφλωση, οφθαλμικές εκδηλώσεις συστημικής νόσου ή σημάδια όγκων ή άλλες ανωμαλίες του εγκεφάλου.

Μια πλήρης εξέταση των ματιών περιλαμβάνει μια εξωτερική εξέταση, ακολουθούμενη από συγκεκριμένες εξετάσεις ελέγχου οπτικής οξύτητας, λειτουργίας της κόρης, εξοφθάλμιας μυϊκής κινητικότητας, οπτικού πεδίου, ενδοφθάλμιας πίεσης, και οφθαλμοσκόπησης μέσω διεσταλμένης κόρης του ματιού.

Μια ελάχιστη εξέταση των ματιών αποτελείται από εξετάσεις οπτικής οξύτητας, λειτουργίας της κόρης, εξοφθάλμιας μυϊκής κινητικότητας, καθώς και άμεση οφθαλμοσκόπηση μέσω μη διεσταλμένης κόρης του ματιού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Standard eye exam: MedlinePlus Medical Encyclopedia». medlineplus.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021. 
  2. Yadav, Saumya; Tandon, Radhika (2019). «Comprehensive eye examination: what does it mean?». Community Eye Health 32 (107): S1–S4. ISSN 0953-6833. PMID 32123482. PMC 7041818. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7041818/.