Ο Οίκος Gucci

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ταινία του 2021. Για τον οίκο μόδας, δείτε: Gucci.
Ο Οίκος Gucci
(House of Gucci)
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΡίντλεϊ Σκοτ
ΠαραγωγήΡίντλεϊ Σκοτ[1], Τζιανίνα Φάτσιο[1], Κέβιν Γουόλς[1] και Mark Huffam[1]
ΣενάριοΜπέκι Τζόνστον[2] και Ρομπέρτο Μπεντιβένια
ΠρωταγωνιστέςLady Gaga, Αλ Πατσίνο, Άνταμ Ντράιβερ, Τζάρεντ Λέτο, Τζακ Χιούστον, Ριβ Κάρνεϊ, Τζέρεμι Άιρονς, Camille Cottin, Luca Chikovani, Mădălina Diana Ghenea[2], Σάλμα Χάγιεκ[2], Mehdi Nebbou[2] και Miloud Mourad Benamara[2]
ΜουσικήΧάρι Γκρέγκσον-Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΝτάριους Βόλσκι
ΜοντάζΚλερ Σίμπσον
Εταιρεία παραγωγήςBron Studios
ΔιανομήFórum Hungary[3]
Πρώτη προβολή9 Νοεμβρίου 2021 (2021-11-09) (Λονδίνο)
Κυκλοφορία 24 Νοεμβρίου 2021 (2021-11-24)
25 Νοεμβρίου 2021 (2021-11-25)
Διάρκεια158 λεπτά[4]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός75 εκατ. δολάρια[5]
Ακαθάριστα έσοδα152 εκατ. δολάρια[6]

Ο Οίκος Gucci (αγγλικά: House of Gucci‎‎) είναι αμερικανική βιογραφική δραματική ταινία του 2021 σε σκηνοθεσία του Ρίντλεϊ Σκοτ, βασισμένη στο βιβλίο O Οίκος Gucci: Μια συγκλονιστική ιστορία δολοφονίας, τρέλας, γοητείας και απληστίας (αγγλ.: The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed) της Σάρα Γκέι Φόρντεν. Πρωταγωνιστούν οι Lady Gaga, Άνταμ Ντράιβερ, Τζάρεντ Λέτο, Τζέρεμι Άιρονς, Τζακ Χιούστον, Σάλμα Χάγιεκ και Αλ Πατσίνο.

Η ταινία αφηγείται την μάχη της Πατρίτσια Ρετζιάνι (Lady Gaga) και του Μαουρίτσιο Γκούτσι (Ντράιβερ), για τον έλεγχο της ιταλικού οίκου μόδας Gucci.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 9 Νοεμβρίου 2021. Κυκλοφόρησε από την United Artists Releasing στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 24 Νοεμβρίου 2021. Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές από κριτικούς που επαίνεσαν τις ερμηνείες των ηθοποιών (ιδιαίτερα εκείνες της Lady Gaga και του Λέτο), αλλά επέκρινε τον ασυνεπή ρυθμό. Για την ερμηνεία της ως Ρετζιάνι, η Lady Gaga έλαβε υποψηφιότητα Α' Γυναικείου Ρόλου στα βραβεία BAFTA, [7]Χρυσών Σφαιρών και του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών. Η ταινία κέρδισε επίσης μια υποψηφιότητα στα 94α βραβεία Όσκαρ για το Καλύτερο Μακιγιάζ και Κομμώσεων.[8] Στο box office έχει εισπράξει περίπου 152 εκατομμύρια δολάρια.[6]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1978, η Πατρίτσια Ρετζιάνι είναι μια νεαρή, ελκυστική Ιταλίδα που εργάζεται ως υπεύθυνη γραφείου στη μικρή εταιρεία φορτηγών του πατέρα της. Σε ένα πάρτι, η Πατρίτσια τον συναντά τον Μαουρίτσιο Γκούτσι, ο οποίος αποφασίζει να μείνει μαζί της εγκαταλείποντας τον Οίκο Γκούτσι. Η Πατρίτσια και ο Μαουρίτσιο παντρεύονται και ο Μαουρίτσιο πιάνει δουλειά στην εταιρεία φορτηγών Ρετζιάνι. Όταν η Πατρίτσια μένει έγκυος στο πρώτο παιδί της, το βλέπει ως μια ευκαιρία συμφιλίωσης με την οικογένεια Γκούτσι. Ο πατέρας του Μαουρίτσιο, Ροντόλφο αν και προειδοποιεί τον γιο του ότι η Πατρίτσια αναζητά μόνο πλούτη, παρόλα αυτά τους παραχωρεί ένα ρετιρέ σε έναν ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη για να μείνουν.

Ο θείος του Μαουρίτσιο, Άλντο χαίρεται με τα νέα και παίρνει το ζευγάρι υπό την προστασία του. Ο Άλντο συστήνει την Πατρίτσια στον μη έξυπνο γιο του Πάολο, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει σχεδιαστής στην Gucci παρά την έλλειψη ταλέντου του. Χάρη στον Άλντο, ο Μαουρίτσιο συμφιλιώνεται με τον άρρωστο πατέρα του λίγο πριν τον θάνατο του τελευταίου. Ο Ροντόλφο ξανακάνει τη διαθήκη του, αλλά αποτυγχάνει να υπογράψει ένα έγγραφο που μεταβιβάζει τις μετοχές της Gucci στον γιο του. Ωστόσο η Πατρίτσια πλαστογραφεί την υπογραφή του Ροντόλφο, δίνοντας στον Μαουρίτσιο το 50% των μετοχών της Gucci.

Η Πατρίτσια αρχίζει να επινοεί μια πλοκή για να αποκτήσει έλεγχο της Gucci εξαγοράζοντας μερικές από τις μετοχές του Άλντο και του Πάολο (οι δύο κατέχουν το υπόλοιπο 50% των μετοχών). Συγκρούεται με τον Άλντο για τη λαθραία πώληση φτηνών «ψεύτικων» προϊόντων Gucci στη μαύρη αγορά από την εταιρεία και αρχίζει να συμβουλεύεται την Τζουζεπίνα «Πίνα», ένα μέντιουμ, για να την καθοδηγεί. Παράλληλα χειραγωγεί τον Μαουρίτσιο, ο οποίος δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για την Gucci, ώστε να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην εταιρεία.

Ο Πάολο αποκτά αποδείξεις ότι ο Άλντο φοροδιαφεύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες δίνει στην Πατρίτσια με αντάλλαγμα την υπόσχεσή της ότι θα του επιτραπεί να σχεδιάσει τη δική του σειρά. Ο Άλντο συλλαμβάνεται από την εφορία και καταδικάζεται σε ένα χρόνο φυλάκιση. Η Πατρίτσια λέει ψέματα στην ιταλική αστυνομία ότι ο Πάολο δεν έχει εξουσιοδότηση να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της Gucci και η αστυνομία σταματά την επίδειξη μόδας του. Η Πατρίτσια και ο Μαουρίτσιο ζητούν από τον Πάολο να τους πουλήσει τις μετοχές του, αλλά εκείνος το αρνείται και κόβει τους δεσμούς μεταξύ τους.

Η ιταλική αστυνομία κάνει έφοδο στο σπίτι του Μαουρίτσιο και προσπαθεί να τον συλλάβει για πλαστογράφηση της υπογραφής του Ροδόλφο. Ο Μαουρίτσιο καταφεύγει στην Ελβετία, όπου συναντά την παλιά του φίλη Πάολα Φράνκι. Μετά από μια διαμάχη μεταξύ του Μαουρίτσιο και της Πατρίτσια, ο Μαουρίτσιο αποφασίζει να πάρει διαζύγιο και ξεκινά μια σχέση με την Πάολα. Όταν τα επιχειρηματικά σχέδια του Μαουρίτσιο δεν αποδίδουν, ζητά βοήθεια από την επενδυτική εταιρεία Investcorp μέσω της οποίας επιχειρεί να αποκτήσει τις μετοχές από τον φτωχό πλέον Πάολο. Ο Άλντο αποφυλακίζεται και συνειδητοποιεί αμέσως τι έχει κάνει ο Πάολο. Όταν η Investcorp προσφέρεται να εξαγοράσει τις μετοχές του Άλντο, αυτός αρνείται έως ότου αποκαλυφθεί ότι ο Μαουρίτσιο είναι ο υποκινητής της συμφωνίας. Απογοητευμένος, ο Άλντο πουλά τις μετοχές και κόβει την επαφή με τον Μαουρίτσιο.

Η Πατρίτσια επιχειρεί να τα ξαναβρεί με τον Μαουρίτσιο, αλλά εκείνος την αγνοεί κατηγορηματικά. Ο Maurizio στρατολογεί τον ανερχόμενο σχεδιαστή Τομ Φορντ για να αναζωογονήσει την εικόνα της εταιρείας μέσω μιας νέας σειράς προϊόντων. Τα προϊόντα του Φορντ είναι επιτυχημένα, αλλά ο Μαουρίτσιο έχει τόσο κακοδιαχειριστεί την εταιρεία που, μέχρι το 1997, όπου οι ιθύνοντες της Investcorp αισθάνονται υποχρεωμένοι να τον εξαγοράσουν, αντικαθιστώντας τον με τον Φορντ και τον Ντε Σολ. Η Πατρίτσια τελικά εξαγριώνεται τόσο πολύ με τον Μαουρίτσιο που ζητά από την μέντιουμ να τη βοηθήσει να τον δολοφονήσει. Η Πίνα φέρνει την Πατρίτσια σε επαφή με δύο δολοφόνους. Λίγες μέρες αργότερα, οι δολοφόνοι σκοτώνουν τον Μαουρίτσιο, έξω από το γραφείο του.

Στους τίτλους τέλους της ταινίας περιγράφεται η μοίρα των υπόλοιπων χαρακτήρων: ο Άλντο πέθανε από καρκίνο του προστάτη το 1990 και ο Πάολο πέθανε στη φτώχεια λίγο μετά την πώληση των μετοχών τους στον Μαουρίτσιο. Η Πατρίτσια, η Πίνα και οι δολοφόνοι καταδικάζονται σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης μετά τη σύλληψή τους. Ο οίκος μόδας Gucci εξαγοράζεται εξ ολοκλήρου από την Investcorp και κανένα μέλος της οικογένειας Γκούτσι δεν υπάρχει πλέον στην εταιρεία.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2021.
  3. «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 19  Νοεμβρίου 2021.
  4. «House of Gucci». British Board of Film Classification. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2021. 
  5. Rubin, Rebecca (23 Νοεμβρίου 2021). «Thanksgiving Box Office: Disney's 'Encanto' to Reign Over Lady Gaga's 'House of Gucci'». Variety (magazine). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2021. 
  6. 6,0 6,1 «House of Gucci (2021)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2022. 
  7. Ravindran, Manori (3 Φεβρουαρίου 2022). «BAFTA Awards Nominations Unveiled: 'Dune,' 'Power of the Dog' Lead Field, Will Smith Earns First BAFTA Nod». Variety. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2022. 
  8. Hipes, Patrick· Fleming Jr, Mike (8 Φεβρουαρίου 2022). «Oscar Nominations: 'The Power Of The Dog', 'Dune' Top List; 'Drive My Car' Among Big Surprises». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]