Βιογραφική ταινία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια Βιογραφική ταινία (αγγλικά:Biographical Film)(συντομογραφία για βιογραφική κινηματογραφική ταινία), είναι μια ταινία που δραματοποιεί την ζωή ενός μη-φανταστικό ή ιστορικού προσώπου ή προσώπων. Τέτοιες ταινίες περιγράφουν τη ζωή ενός ιστορικού προσώπου και χρησιμοποιείται το πραγματικό όνομα του κεντρικού χαρακτήρα.[1] Διαφέρουν από τις ταινίες docudrama και τις ιστορικές δραματικές ταινίεςστο ότι προσπαθούν να πουν συνολικά την ιστορία της ζωής ενός ατόμου ή τουλάχιστον τα πιο ιστορικά σημαντικά χρόνια της ζωής του.

Επειδή οι σκηνές μιας ταινίας που απεικονίζονται είναι πραγματικά γεγονότα, οι οποίες οι δράσεις και τα χαρακτηριστικά είναι γνωστά στο κοινό (ή τουλάχιστον ιστορικά τεκμηριωμένα), οι βιογραφικοί ρόλοι θεωρούνται μερικοί από τους πιο απαιτητικούς ρόλους για ηθοποιούς. Οι Μπεν Κίνγκσλεϊ, Τζόνι Ντεπ, Τζιμ Κάρεϊ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Τζέιμι Φοξ όλοι απέκτησαν νέο κύρος ως δραματικοί ηθοποιοί αφού πρωταγωνίστησαν σε βιογραφικές ταινίες: Ο Κίνγκσλει στον ρόλο του Μαχάτμα Γκάντι στο Γκάντι (1982), ο Ντεπ στον ρόλο του Εντ Γουντ στο Εντ Γουντ (1994), ο Κάρεϊ στο ρόλο του Άντι Κάουφμαν στο Man on the Moon (1999), ο Ντάουνι στο ρόλο του Τσάρλι Τσάπλιν στο Τσάπλιν (1992), ο Φοξ στον ρόλο του Ρέι Τσαρλς στο Ray (2004).

Μερικά παραδείγματα βιογραφικών ταινιών που περιλαμβάνουν ιστορικά πρόσωπα είναι οι ταινίες Κλεοπάτρα, Ναπολέων, Σπάρτακος. Επίσης βιογραφικές ταινίες έχουν γίνει για πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος όπως είναι: Μπάγκσι, (που ενσαρκώθηκε από τον Γουόρεν Μπίτι), Καπόνε (που ενσαρκώθηκε από τον Μπεν Γκαζάρα), Ντίλινγκερ (που ενσαρκώθηκε από τον Γουώρεν Όουτς)

Το casting είναι συχνά μια ισορροπία μεταξύ της ομοιότητας στην εμφάνιση και της ικανότητας απεικόνισης των χαρακτηριστικών του ατόμου. Ο Άντονι Χόπκινς ένιωθε ότι δεν έπρεπε να υποδυθεί τον Ρίτσαρντ Νίξον στο Νίξον λόγω έλλειψης ομοιότητας μεταξύ των δύο. Η αντίσταση του Τζον Γουέιν ως Τζένγκις Χαν στο The Conqueror αντιτάχθηκε επειδή ο Αμερικανός ηθοποιός έπαιξε ως Μογγόλος πολέμαρχος.

Η μουσική βιογραφική ταινία Bohemian Rhapsody, βασισμένο στη ζωή του τραγουδιστή Φρέντι Μέρκιουρι, έγινε η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών το 2018.[2] [3] [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]