Ο Μαιγκρέ και οι γκάνγκστερς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μαιγκρέ και οι γκάνγκστερς
(Megret voit rouge)
ΣκηνοθεσίαΖιλ Γκρέιντζερ[1]
ΣενάριοΖιλ Γκρέιντζερ[2] και Ζακ Ρομπέρ[2]
Βασισμένο σεMaigret, Lognon and the Gangsters
ΠρωταγωνιστέςΖαν Γκαμπέν, Φρανσουάζ Φαμπιάν, Βιτόριο Σανίπολι, Μισέλ Κονσταντέν, Μαρσέλ Μποζουφί, Αλμπέρ Μισέλ, Αντρέ Νταλιμπέρ, Μπραντ Χάρις, Κάρλο Νελ, Σαρλ Μπουιγιό, Εντουάρ Φρανκόμ, Edward Meeks, Georges Guéret, Γκι Ντεκόμπλ, Harry-Max, Ανρί Λαμπέρ, Jacques Bertrand, Jacques Dynam, Jean Minisini, Jean-Jacques Steen, Jean-Louis Le Goff, Λόρενς Μπάντι, Louis Viret, Μαρκ Αριάν, Μαρσέλ Μπερνιέ, Μαρσέλ Γκασούκ, Πολ Φρανκέρ, Πολ Παβέλ, Paulette Dubost, Pierre Vernet, Raymond Pierson, Roger Dutoit, Roland Armontel, Roland Malet και Paul Carpenter[3]
ΜουσικήΜισέλ Λεγκράν[2] και Francis Lemarque[2]
ΦωτογραφίαLouis Page[2]
Πρώτη προβολή18  Σεπτεμβρίου 1963[4]
Διάρκεια87 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ιταλία
ΓλώσσαΓαλλικά

Ο Μαιγκρέ και οι γκάνγκστερς (Πρωτότυπος τίτλος: Megret voit rouge), είναι Γαλλική αστυνομική τανία του 1963, σε σκηνοθεσία Ζιλ Γκρέιντζερ και πρωταγωνιστούν οι Ζαν Γκαμπέν, Μαρσέλ Μποζουφί και Μισέλ Κονσταντέν. Η ταινία είναι βασισμένη στη νουβέλα "Ο Μαιγκρέ, ο Λονιόν και οι γκάνγκστερς" του Ζωρζ Σιμενόν.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στο κέντρο του Παρισιού, ένας ξένος τραυματιζέται από αγνώστους μέσα από ένα αυτοκίνητο. Όταν φθάσει η αστυνομία στη περιοχή, διαπιστώνει ότι το θύμα έχει εξαφανιστεί. Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ, με την βοήθεια του Επιθεωρητή Λονιόν, ανακαλύπτει ότι οι δράστες είναι αμερικανοί γκάνγκστερ, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο ενός Σικελού ιδιοκτήτη μπαρ, του Πότζο.

Ο Επιθεωρητής Λονιόν θα πάει στο μπαρ σε μια προσπάθεια να αντλήσει πληροφορίες για τους δύο αμερικανούς, αλλά ο Πότζο θα αρνηθεί ότι τους γνωρίζει. Στη συνέχεια και καθώς θα βγει από το μπαρ ο Λονιόν θα απαχθεί από τους αμερικανούς, οι οποίοι θα τον ξυλοκοπήσουν άγρια. Γυρνώντας στο τμήμα ο Λονιόν θα διηγηθεί τα γεγόνοτα στον Μαιγκρέ, ο οποίος θα αρχίσει να παρακολουθεί το μπαρ, ανακαλυπτώντας πως οι δύο γκάνγκστερς κρύβονται στο σπίτι της Λίλυς, υπαλλήλου του Πότζο.

Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ θα καταφέρει, μετά από την καταδίωξη και την σύλληψη των δύο αμερικανών, να βρει γιατί οι γκάνγκστερς του Σαιντ Λούις προσπάθησαν να δολοφονήσουν στο Παρίσι έναν μάρτυρα που προστατεύεται από το FBI.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου 1964 στις κινηματογραφικές αίθουσες Αλεξάνδρα και Παλλάς στην Αθήνα.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0057278/. Ανακτήθηκε στις 19  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Full Cast & Crew». (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2016.
  3. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  4. www.imdb.com/title/tt0057278/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2016.
  5. «Η ζωή της πόλης» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ελευθερία. 22 Μαρτίου 1964. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]