Νέιθαν Φίλιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νέιθαν Φίλιον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Μαρτίου 1971[1]
Έντμοντον
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κονκόρντια του Έντμοντον[3]
Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα
Holy Trinity Catholic High School (Edmonton)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός[4]
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός φωνής
εκτελεστικός παραγωγός
ηθοποιός τηλεόρασης
Αξιοσημείωτο έργοCastle[5]
Περίοδος ακμής1993
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νέιθαν Φίλιον (αγγλικά: Nathan Christopher Fillion‎‎, γεννήθηκε 27 Μαρτίου 1971) είναι καναδο-Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Κάπτεν Ρέινολντς στο Firefly στο Serenity , Ριτσαρντ Καστλ στην τηλεοπτική σειρά Castle και Τζόν Νόλαν στη σειρά The Rookie.

Ο Φίλιον έχει παίξει σε ταινίες όπως το Slither]] και το Trucker , ταινίες που διανέμονται στο Διαδίκτυο, όπως το Sing-Along Blog του Dr. Horrible , τηλεοπτικές σαπουνόπερες, κωμικές σειρές και στο θέατρο. Η φωνή του ακούνεται επίσης σε βιντεοπαιχνίδια, όπως Bungie Halo 3 , ODST|ODST , Halo: Reach , Destiny και Destiny 2 , καθώς και στο τηλεοπτικό παιχνίδι 343 Industries Halo 5: Guardians. Ο Fillion πρωταγωνίστησε στη ρομαντική κωμωδία Waitress , σε σενάριο και σκηνοθεσία της Adrienne Shelly , η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance στις 21 Ιανουαρίου 2007 και άνοιξε στους κινηματογράφους στις 2 Μαΐου 2007. Ο Fillion πρωταγωνίστησε στο White Noise 2: The Light . Έκανε μία εμφάνιση στη σεζόν 2006-2007 της τηλεοπτικής εκπομπής Lost , ως Kevin, πρώην σύζυγος της Kate.

Κέρδισε την πρώτη του αναγνώριση στο έργο " One Life to Live" στο συμβόλαιο του Joey Buchanan, στο οποίο προτάθηκε για το βραβείο Emmy για έναν εξαιρετικό νεαρό ηθοποιό σε μια δραματική σειρά καθώς και για τον υποστηρικτικό ρόλο του ως Johnny Donnelly sitcom Two Guys and a Girl.

Γεννήθηκε στο Έντμοντον του Καναδά, ο νεότερος των δύο γιων του Robert «Bob» Fillion και της June "Cookie" Fillion, δύο συνταξιούχοι καθηγητές Αγγλικών. Μεγάλωσε στη γειτονιά του Mill Woods του Edmonton  και ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση του στο Έντμοντον, παρακολουθώντας το Καθολικό Γυμνάσιο Αγίας Τριάδας, το κολέγιο της Alberta και το Πανεπιστήμιο της Alberta, όπου ήταν μέλος της Kappa Alpha Society.  Είναι πολίτης των ΗΠΑ από το 1997.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]