Μπίλι Κοξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπίλι Κοξ
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΟυίλιαμ Κοξ (William Cox)
Γέννηση18  Οκτωβρίου 1941[1][2]
Wheeling
ΚαταγωγήΓουίλινγκ, Δυτική Βιρτζίνια, ΗΠΑ
EίδοςRock, Psychedelic Rock, Blues, Hard Rock
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΜπάσο, Φωνητικά
Παρουσία1961 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαReprise, Legacy, Capitol, MCA, Sony, Dagger, Pye, Polydor
ΣυμμετοχέςThe Jimi Hendrix Experience, The King Casuals, Gypsy Sun and Rainbows, Band of Gypsys, Jimi Hendrix, Gypsy Sun Experience, Buddy Miles, The Charlie Daniels Band, J.J. Cale, Gov't Mule, Band of Gypsys Experience
Ιστότοπος
http://bassistbillycox.com/

Ο Μπίλι Κοξ (αγγλ. Billy Cox) είναι Αμερικανός μπασίστας, γνωστός για την συνεργασία του με τον Τζίμι Χέντριξ, με τον οποίο έπαιξε ζωντανά στο φεστιβάλ του Γούντστοκ και ηχογράφησε τον δίσκο "Band of Gypsys".

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κοξ γεννήθηκε στο Γουίλινγκ της Δυτικής Βιρτζίνια το 1941. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος μαθηματικών και η μητέρα του καθηγήτρια πιάνου, η οποία του έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθεί με την κλασική μουσική και συνθέτες όπως ο Μότσαρτ, ο Λιστ, ο Χαίντελ, κ.α.. Ο θείος του έπαιζε σαξόφωνο για την μπάντα του Ντιουκ Έλινγκτον και ο Κοξ μεγαλώνοντας έμαθε να παίζει πιάνο και σαξόφωνο. Η οικογένεια του μετακόμισε στο Πίτσμπεργκ και ο έφηβος Κοξ γνώρισε την τζαζ μουσική στα τοπικά κλαμπ. Στο λύκειο "Schenley High School" έμαθε να παίζει μπάσο και έγινε μέλος της σχολικής ορχήστρας, ενώ μετά το σχολείο έπαιζε σε τζαζ συγκροτήματα.
Το 1961, αποφοίτησε από το λύκειο και κατατάχθηκε στον στρατό, όπου μετατέθηκε στο Φορτ Κάμπελ και την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Εκεί, γνώρισε τον Τζίμι Χέντριξ και αποστρατεύθηκαν το καλοκαίρι του 1962 με διαφορά ενός μηνός. Ο Κοξ και ο Χέντριξ μετακόμισαν στο Κλάρκσβιλ του Τενεσί και στη συνέχεια στο Νάσβιλ, σχηματίζοντας τους King Kasuals και παίζοντας σε τοπικά κλαμπ.
Το 1964, ο Χέντριξ μετακόμισε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, αφήνοντας τον Κοξ στο Νάσβιλ, ο οποίος απέρριψε μία πρόταση του Λιτλ Ρίτσαρντ για να ενταχθεί στο συγκρότημα του στο οποίο έπαιζε και ο Χέντριξ. Ο Κοξ παρέμεινε στο Νάσβιλ μέχρι το 1968, όντας ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου και στούντιο ηχογραφήσεων, γεγονός που ήταν ο λόγος για τον οποίο αρνήθηκε να ενταχθεί στους Experience του Χέντριξ το 1966 και να ταξιδέψει μαζί του στην Αγγλία.
Το 1969 ο Χέντριξ διέλυσε τους Experience και σχημάτισε τους Gypsy Suns and Rainbows με τον Κοξ στο μπάσο, τον Λάρι Λι στην ρυθμική κιθάρα, τον Μιτς Μίτσελ στα τύμπανα και τους Τζούμα Σουλτάν και Τζέρι Βελέζ στα κρουστά. Αυτή η σύνθεση έπαιξε στο φεστιβάλ του Γούντστοκ τον Αύγουστο του 1969 και διαλύθηκε αμέσως μετά.
Ο Χέντριξ δημιούργησε τους Band of Gypsys με τον Κοξ στο μπάσο και τον Μπάντι Μάιλς στα τύμπανα ηχογραφώντας το ομώνυμο άλμπουμ τους στα τέλη της χρονιάς. Αυτή ήταν η μοναδική ζωντανή ηχογράφηση του Χέντριξ που κυκλοφόρησε όσο ο μουσικός βρισκόταν εν ζωή. Ο Μάιλς αποχώρησε το 1970 και αντικαταστάθηκε από τον Μιτς Μίτσελ, με τον οποίο ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του επόμενου τους άλμπουμ και περιόδευσαν σε Ευρώπη και Αμερική.
Τον Σεπτέμβριο του 1970, ο Κοξ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού υπέφερε νευρικό κλονισμό από την χρήση ναρκωτικών και την κόπωση. Το συγκρότημα ανέβαλε το υπόλοιπο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, αλλά σε αυτή την διακοπή ο Χέντριξ βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου 1970. Οι τελευταίες του ηχογραφήσεις με την ονομασία "First Rays of the New Rising Sun" κυκλοφόρησαν το 1997.
Μετά τον θάνατο του Χέντριξ, ο Κοξ ηχογράφησε διάφορα προσωπικά άλμπουμ και πραγματοποίησε αρκετές συνεργασίες. Το 1970 συνεργάστηκε με τους The Charlie Daniels Band για το ομώνυμο άλμπουμ τους, όπως και στο "Whiskey" του 1977. Επίσης, έπαιξε στο "5" του J.J. Cale, το "Midnight Daydream" του Μπρους Κάμερον και το "The Deep End Volume 2" των Gov't Mule. Παράλληλα, ο πρώτος του προσωπικός δίσκος ήταν το "Nitro Function" του 1971, ενώ ακολούθησαν τα "Last Gypsy Standing" και "Old School Blues" σαράντα χρόνια αργότερα.
Το 2006, ο Μπίλι Κοξ έκανε την παραγωγή και έπαιξε μπάσο στο άλμπουμ "Band of Gypsys Return" με τον Μπάντι Μάιλς στα τύμπανα και τους κιθαρίστες Έρικ Γκέιλς και Κένι Όλσον. Ο δίσκος περιέχει διασκευές σε τραγούδια του Χέντριξ και δύο νέες συνθέσεις από τον Κοξ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Band of Gypsys[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Cry of Love[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Gypsy Sun and Rainbows[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικές κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Nitro Function (1971)
  • Last Gypsy Standing (2009)
  • Old School Blue Blues (2011)

με τον Jimi Hendrix[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Buddy Miles - Them Changes (1970)
  • Charlie Daniels - Charlie Daniels (1971)
  • Charlie Daniels - Whiskey (1977)
  • J.J. Cale - 5 (1979)
  • Bruce Cameron -Midnight Daydream (1997)
  • Gov't Mule - The Deep End Volume 2 (2002)
  • Kaoll - Odd (2014)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. (Αγγλικά) SNAC. w6qr8fdq. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (Αγγλικά) Discogs. 271220. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.