Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπέλα Γκέρστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπέλα Γκέρστερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Οκτωβρίου 1850
Κόσιτσε
Θάνατος3  Αυγούστου 1923
Βουδαπέστη
Τόπος ταφήςFiumei Street Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΤεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιένης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
υδραυλικός μηχανικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπέλα Γκέρστερ (20 Οκτωβρίου 1850 – 3 Αυγούστου 1923) ήταν Ούγγρος [1] πολιτικός μηχανικός [1] και αρχιτέκτονας καναλιών. Πήρε μέρος σε μια πρώιμη αποστολή για τον καθορισμό της διαδρομής της Διώρυγας του Παναμά και ήταν ο αρχιμηχανικός της Διώρυγα της Κορίνθου.

Ο Μπέλα Γκέρστερ γεννήθηκε το 1850 στο Κάσα (Κόσιτσε), που τότε ανήκε στην Αυστριακή Αυτοκρατορία των Αψβούργων και που σήμερα ανήκει στη Σλοβακία. Αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και ξεκίνησε το επάγγελμά του στην πόλη αυτή ως πολιτικός μηχανικός. Ήταν ένας ειδικός στις υδάτινες κατασκευές. Συνόδευσε τον Φερντινάν Λεσέψ και τον Ιστβάν Τιρ σε μια πρώιμη διεθνή αποστολή το 1876 που είχε ως στόχο να εντοπίσει την καταλληλότερη διαδρομή ενός διαωκεάνιου καναλιού. Πρότεινε μια περιοχή μεταξύ Παναμά και του Κολόν.

Το κτίριο όπου γεννήθηκε ο Γκέρστερ στο Κόσιτσε
Αναμνηστική πλάκα του Γκέρστερ στη γενέτειρά του

Αφού ο Ιστβάν Τιρ έλαβε άδεια από την ελληνική κυβέρνηση να αναβιώσει την εγκαταλειμμένη ιδέα των έργων διάνοιξης του Κορινθιακού Ισθμού, ο Γκέρστερ ανέλαβε την ευθύνη να κάνει τα σχέδια για τη διώρυγα το 1881. Στη συνέχεια επέβλεψε το όλο έργο ως αρχιμηχανικός της εταιρείας κατασκευής καναλιών. Ο αυτοκράτορας Νέρων ήταν ο πρώτος που είχε σκεφτεί να επιχειρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα το 68 μ.Χ. αλλά κατά καιρούς υπήρξαν και άλλα σχέδια από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Ηρώδη τον Αττικό, τον Ιωάννη Καποδίστρια και άλλους. [2] Συνεργάτες του Γκέρστερ σε αυτή την προσπάθεια ήταν άλλοι τέσσερις Ούγγροι μηχανικοί: ο Ιστβάν Κάουσερ, ο Λάζλο Νιάρι, ο Γκαριμπάλντι Πούλζκι και ο Ιστβάν Στέγκμιλερ. Η κατασκευή της διώρυγας διήρκεσε 11 χρόνια (1882–1893) και ολοκληρώθηκε με την οικονομική στήριξη της εταιρείας του Ανδρέα Συγγρού. [3] Η Διώρυγα της Κορίνθου έχει μήκος 6.343 μέτρα. Το πλάτος της ανέρχεται σε 25 μέτρα, το βάθος της σε 8 μέτρα και οι βράχοι γης που το πλαισιώνουν φτάνουν σε μέγιστο ύψος τα 63 μέτρα. Ο Γκέρστερ έγραψε για τις εμπειρίες του στο δίγλωσσο ουγγρικογαλλικό βιβλίο του «A korinthusi földszoros és átmetszése» / «Η διάνοιξη του ισθμού της κορίνθου». Αυτό το βιβλίο περιέχει πολλές φωτογραφίες, κατασκευαστικά σχέδια και χάρτες. Επίσης, χάραξε μια σιδηροδρομική γραμμή από την Αθήνα μέχρι τη Λάρισα.

Ο Γκέρστερ εργάστηκε ως αρχιμηχανικός στη διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου

Ο Γκέρστερ συμμετείχε στην ανάπτυξη των μνημειωδών σχεδίων του Ιστβάν Τιρ για τη μηχανική ύδρευσης στην Ουγγαρία. Αργότερα πραγματοποίησε τον σχεδιασμό και την κατασκευή 13 μεγάλων σιδηροδρομικών γραμμών στη χώρα. Τέλος, το 1919 διαχειρίστηκε τα έργα στο κανάλι Δούναβη - Τίσα. Πέθανε στη Βουδαπέστη το 1923.

  1. 1,0 1,1 Marinos, Paul G. (1997). Engineering geology and the environment. Taylor&Francis. σελ. 3978. ISBN 90-5410-882-7. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2008. 
  2. «Ίσθμια: Θησαυρός ιστορίας και πολιτισμού». www.loutraki365.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022. 
  3. Κρόκος, Διονύσης. «Διώρυγα της Κορίνθου: Ένα σύγχρονο έργο με ιστορία… 2.500 ετών». Η Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022.