Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου
Χάρτης
Είδοςdesign museum[1], μουσείο τέχνης[1], theatre museum και εθνικό μουσείο[2]
ΔιεύθυνσηCromwell Gardens
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°29′49″N 0°10′18″W
Διοικητική υπαγωγήΒασιλικός Δήμος του Κένσινγκτον και Τσέλσι
ΤοποθεσίαCromwell Road
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο[3][4]
Έναρξη κατασκευής1852[5]
Ολοκλήρωση1852
ΑρχιτέκτοναςAston Webb[1]
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο Βαθμού 1 (από 1969)[3]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου (αγγλ. Victoria and Albert Museum, συχνά συντομευμένο ως V&A) στο Λονδίνο είναι το μεγαλύτερο μουσείο εφαρμοσμένων και διακοσμητικών τεχνών, σχεδιασμού και γλυπτικής στον κόσμο, το οποίο στεγάζει μια μόνιμη συλλογή πάνω από 2,27 εκατομμυρίων εκθεμάτων[6]. Ιδρύθηκε το 1852 και πήρε το όνομά του από την βασίλισσα Βικτώρια και τον πρίγκιπα Αλβέρτο.

Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Brompton του Βασιλικού Δήμου του Κένσινγκτον και Τσέλσι, μια περιοχή που έχει γίνει γνωστή ως «Αλβερτόπολη» (Albertopolis) λόγω της συσχέτισης της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο, το Μνημείο του Αλβέρτου (Albert Memorial) και τα μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα με τα οποία αυτός συνδέθηκε. Αυτά περιλαμβάνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Επιστημών, το Royal Albert Hall και το Imperial College London. Το μουσείο είναι δημόσιος φορέας που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού. Όπως και τα άλλα εθνικά βρετανικά μουσεία, η είσοδος είναι δωρεάν.

Το μουσείο έχει έκταση 12,5 στρέμματα[7] και 145 γκαλερί. Η συλλογή του εκτείνεται σε 5.000 χρόνια τέχνης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Οι συλλογές κεραμικών, γυαλιού, υφασμάτων, κοστουμιών, αργύρου, σιδηρουργίας, κοσμημάτων, επίπλων, μεσαιωνικών αντικειμένων, γλυπτικής, εκτυπώσεων και χαρακτικών, σχεδίων και φωτογραφιών είναι από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες στον κόσμο.

Το μουσείο κατέχει την μεγαλύτερη συλλογή μετα-κλασικής γλυπτικής στον κόσμο και την μεγαλύτερη εκτός Ιταλίας συλλογή ιταλικών αναγεννησιακών αντικειμένων. Τα τμήματα της Ασίας περιλαμβάνουν έργα τέχνης από την Νότια Ασία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και τον ισλαμικό κόσμο. Οι συλλογές της Ανατολικής Ασίας είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στην κεραμική και την μεταλλουργία, ενώ η ισλαμική συλλογή είναι από τις μεγαλύτερες στον δυτικό κόσμο. Συνολικά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο.

Από το 2001, το μουσείο ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης ύψους 150 εκατομμυρίων λιρών. Νέες ευρωπαϊκές γκαλερί του 17ου και 18ου αιώνα άνοιξαν στις 9 Δεκεμβρίου 2015. Αυτές αποκατέστησαν τους αρχικούς εσωτερικούς χώρους του Aston Webb και φιλοξενούν τις ευρωπαϊκές συλλογές μεταξύ των ετών 1600–1815[8][9]. Το V&A Museum of Childhood στο Ανατολικό Λονδίνο είναι ένα υποκατάστημα του μουσείου και σχεδιάζεται ένα νέο υποκατάστημα στο Λονδίνο[10].

Ενδεικτικά μερικά από τα εκθέματα του μουσείου:

  1. 1,0 1,1 1,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) topic/Victoria-and-Albert-Museum.
  2. vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/. Ανακτήθηκε στις 8  Φεβρουαρίου 2023.
  3. 3,0 3,1 National Heritage List for England.
  4. vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/. Ανακτήθηκε στις 9  Φεβρουαρίου 2023.
  5. «A Brief History of the Museum». Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου.
  6. «V&A · About us». Victoria and Albert Museum. 
  7. «FuturePlan – Victoria and Albert Museum». vam.ac.uk. 6 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2011. 
  8. «'Our Europe is an inclusive Europe': the Victoria and Albert Museum's new European Galleries». Περιοδικό Apollo. 4 Δεκεμβρίου 2015. 
  9. «FuturePlan Live: Europe 1600 – 1815». Victoria & Albert Museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2015. 
  10. «V&A · The V&A East project». Victoria and Albert Museum. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]