Μηλέα η δασική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μηλέα η δασική
΄Ωριμοι καρποί αγριομηλιάς
΄Ωριμοι καρποί αγριομηλιάς
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Υφομοταξία: Ροδίδες (Rosidae)
Τάξη: Ροδώδη (Rosales)
Οικογένεια: Ροδοειδή (Rosaceae)
Γένος: Μηλέα (Malus)
Είδος: M. sylvestris
Διώνυμο
Mηλέα η δασική
Malus sylvestris

(L.) MILL.

Η Μηλέα η δασική (λατ. Malus sylvestris) ή ευρωπαϊκό ξινόμηλο είναι είδος οπωροφόρου δένδρου που ανήκει στο γένος των μηλοειδών (Malus) που σήμερα υπάγεται στην κόκκινη λίστα των φυτών σε ανεπάρκεια. Αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη και τον Πλίνιο.

Από μελέτες που έγιναν, η μηλιά (Malus domestica) θεωρείται ότι είναι υβριδογενούς καταγωγής και ότι έχει προκύψει από διασταυρώσεις μερικών ευρωπαϊκών και ασιατικών ειδών άγριας μηλιάς.[1]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ως επί το πλείστον ψηλοί θάμνοι από 3 μέχρι 5 μέτρα αλλά απαντώνται και δέντρα που φτάνουν τα δέκα μέτρα. Έχουν κόμη συμπαγή και φλοιό φαιόχρωμο που φέρει αγκάθια. Τα φύλλα του είδους κυμαίνονται από 4 μέχρι 8 εκατοστά, είναι οδοντωτά, έχουν ωοειδές σχήμα και η επιφάνειά τους είναι λεία ή καλυμμένη με χνούδι. Ανθοφορεί Απρίλιο με Μάιο και τα άνθη του έχουν χρώμα άσπρο μέχρι ανοιχτό ροζ. Η μηλέα η δασική, ή αγριομηλιά είναι μελιτοφόρο φυτό. Φέρει καρπούς σφαιρικού σχήματος, διαμέτρου 2-4 εκατοστών με ξινόπικρη γεύση.

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το είδος εξαπλώνεται από την κεντρική μέχρι την ανατολική Ευρώπη. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή των Άλπεων απαντά σε υψόμετρο μέχρι και 1100 μέτρων. Φύεται μεμονωμένα σε αργιλλώδη ή πετρώδη εδάφη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φυτολογία, Εκδοτική Αθηνών, τόμ. 10 σ. 268, 1983


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]