Μάριο Κασάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάριο Κασάρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10 Οκτωβρίου 1951 (1951-10-10) (72 ετών)
Βηρυτός[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΛίβανος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαραγωγός ταινιών
Ιστότοπος
www.mariokassar.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάριο Κασάρ (αραβικά:قصار) , γενν. 10 Οκτωβρίου 1951) είναι Λιβανέζος κινηματογραφικός παραγωγός και συνιδρυτής της πτωχεύμενης εταιρίας παραγωγής ταινίων Carolco Pictures.

Γεννημένος στην Βηρυτό το 1951, ο Κασάρ είναι λιβανικής και ιταλικής καταγωγής.

Όπως και εκείνος, έτσι και ο πατέρας του ήταν επίσης ένας ανεξάρτητος παραγωγός ταινίων.

Σε ηλικία 15 ετών, ο Κασάρ είχε αγοράσει αρκετά δικαιώματα από Ιταλικές και Γαλλικές ταινίες για την διανομή τους στην Άπω Ανατολή.

Η Carolco Pictures[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1975 στο Φεστιβάλ των Καννών ο Κασάρ γνώρισε τον Άντριου Βάζνα, έναν Ουγγρό-Αμερικάνο παραγωγό ταινίών, όπου έναν χρόνο αργότερα θα ιδρύσουν μαζί την εταιρία παραγωγής Carolco Pictures, αρχικά με έδρα τον Παναμά και κατόπιν το Λος Άντζελες, όπου και ο Κασάρ θα εγκατασταθεί μόνιμα.

Η πρώτη τους ταινία που χρηματοδότησαν και ανελάβαν και την διανομή τηςήταν η ιταλική Σικελικός Σταυρός το 1976 με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 θα αγοράσουν τα δικαιώματα της νουβέλας "Πρώτο Αίμα" του Ντέιβιντ Μόρελι από την Warner Bros. για 383.000 δολάρια. Ο Κασάρ με τον Βάζνα επελέξαν για τον ρόλο του Τζων Ράμπο, τον Σιλβέστερ Σταλόνε λόγω μιας προηγούμενης συνεργασίας που είχαν και θεωρώντας ότι θα τους εξασφάλιζε την απαιτούμενη επένδυση. Το αποτέλεσμα ήταν η ταινία να έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία τον Οκτώβριο του 1982, με εισπράξεις 125 εκατομμύριων δολάριων, κάνοντας την Carolco μια από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής του Χόλυγουντ την δεκαετία του 1980.

Κατά τη δεκαετία του 1990 ο Κασάρ με τον Βάζνα θα συνεχίσουν να επενδύουν σε μεγάλες επιτυχίες, όπως το Βασικό Ένστικτο του Πολ Βερχόφεν με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας και την Ολική Επαναφορά με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Την δεκαετία του 1990, επίσης, η Carolco αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, λόγω αστόχων επενδύσεων σε ταινίες χωρίς εμπορική επιτυχία, οδηγόντας τον Μάριο Κασάρ και τον Άντριου Βάζνα στην απόφαση να δηλώσουν την πτωχεύση της Carolco.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 20  Δεκεμβρίου 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]