Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεωφόρος Νικητών (Μινσκ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λεωφόρος Νικητών (λευκορωσικά: Праспект Пераможцаў‎‎, ρωσικά: Проспект Победителей‎‎) είναι μια δημόσια λεωφόρος στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Μέχρι το 1980, ο δρόμος ονομαζόταν Λεωφόρος Άλσους. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το βορειοδυτικό κέντρο του Μινσκ κατά μήκος της δεξιάς όχθης του παραπόταμου Σβίλας του ποταμού Μπερέζινα δεν είχε επαρκή αριθμό κατοίκων. Η ενεργή ανάπτυξη του αρχικού τμήματος της τότε Λεωφόρου Άλσους ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Η σύγχρονη λεωφόρος δημιουργήθηκε το 1980 ως Λεωφόρος Μασέροφ προς τιμήν του ηγέτη της Σοβιετικής Λευκορωσίας Πιοτρ Μασέροφ.  Μετονομάστηκε σε Λεωφόρος Νικητών το 2005, για να τιμηθεί η τη 60ή επέτειος από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον 21ο αιώνα, κατασκευάστηκαν κατά μήκος της λεωφόρου μια σειρά από πολυώροφα κτήρια. [1] Το 2008, ξεκίνησε η κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών με την επωνυμία Slavyanskiy Kvartal. [2] [3] Το 2012, ο υφυπουργός αρχιτεκτονικής και οικοδομών μίλησε υπέρ της κατασκευής ενός ολόκληρου συγκροτήματος ουρανοξυστών στο αρχικό τμήμα της λεωφόρου. [4] Κατά το διάστημα μεταξύ 2011-2013, με τη συμμετοχή εργαζομένων από τη Βόρεια Κορέα, χτίστηκε το Παλάτι της Ανεξαρτησίας στη μέση της λεωφόρου, το οποίο αργότερα έγινε η κύρια κατοικία του Προέδρου της Λευκορωσίας.

Η Λεωφόρος Νικητών είναι το κύριο σημείο όπου λαμβάνει χώρα η ετήσια Παρέλαση της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Μινσκ στις 3 Ιουλίου. Αυτή η παρέλαση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2004 για να τιμηθεί η 60ή επέτειος από την απελευθέρωση της Λευκορωσίας. [5] Η παρέλαση στη λεωφόρο μεταδόθηκε επίσης από όλα τα μεγάλα κανάλια. [6] Η στρατιωτική παρέλαση ακολουθείται από σοβιετικού τύπου πορεία γυμναστών, αθλητών και πολιτών. Η λεωφόρος φιλοξενεί επίσης την Παρέλαση της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Μινσκ, που πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια, όταν δεν γίνεται η παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Ένα από τα κύρια αξιοθέατα και των δύο αυτών παρελάσεων είναι το άρμα μάχης T-34 το οποίο οδηγεί την πομπή των οχημάτων για τρία μίλια κατά μήκος της λεωφόρου [7] καθώς και την παραδοσιακή πομπή της τιμητικής φρουράς του Στρατιωτικού Διοικητή του Μινσκ. [8]

Κατά τη διάρκεια των λευκορωσικών διαδηλώσεων του 2020, η λεωφόρος ήταν ένα από τα κέντρα αυτών των μαζικών διαδηλώσεων. Πολλοί πήγαν συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Νικητών για να διαμαρτυρηθούν κατά της εκλογικής νοθείας. Η διαμαρτυρία στις 18 Αυγούστου τελείωσε με την καταστολής της διδήλωσης από άνδρες των σωμάτων ασφαλείας. [9]

Ανάμεσα στα κτήρια της Λεωφόρου Νικητών, βρίσκονται τα ακόλουθα:

  • Παλάτι Αθλητισμού του Μινσκ
  • Μεγάλο Πατριωτικό Πολεμικό Μουσείο της Λευκορωσίας
  • Παλάτι Ανεξαρτησίας
  • Κινηματογράφος "Μόσχα"

Ο σταθμός Nyamiha του μετρό του Μινσκ βρίσκεται στην αρχή της Λεωφόρου Νικητών. [10] Επιπλέον, υπάρχουν πολλές γραμμές λεωφορείων σε ολόκληρο το μήκος της λεωφόρου, ενώ τα τρόλεϊ κινούνται στην περιοχή του Παλατιού Ανεξαρτησίας και στη Vesnyanka. [11] Το τρόλεϊ άρχισε να λειτουργεί στη Λεωφόρο Νικητών το 1967.

  1. План застройки проспекта Победителей в Минске
  2. О новостройках начистоту: жилой комплекс «Славянский квартал»
  3. Славянский квартал – к вашим услугам
  4. Замминистра архитектуры: на пр. Победителей уместно построить целый комплекс небоскребов
  5. Making Sense of the Post-Soviet Capital: Politics of Identity in the City of Minsk – Anna Shirokanova, Belarus State University Abstract
  6. Krivolap, Alexei. 2008. Parad oznachayushikh: belorusskiy opyt vizualizatsii Dnya nezavisimosti [A Parade of Signifiers: The Belarusian Experience of the Visualization of Independence Day]. In Belarusian Format: Invisible Reality. Almira Ousmanova, ed. Pp. 368-396. Vilnius: EHU.
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021. 
  8. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021. 
  9. https://www.thenation.com/article/world/belarus-protests-minsk/tnamp/
  10. «Minsk Metro: Scheme». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021. 
  11. Экскурсионные автобусы и маршруты в Минске