Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λεία Βιτάλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεία Βιτάλη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Λεία Βιτάλη (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας

Η Λεία Βιτάλη είναι Ελληνίδα συγγραφέας (πεζογράφος, δραματουργός και σεναριογράφος)

Είναι βραβευμένη ως θεατρική συγγραφέας, ως πεζογράφος, ως σεναριογράφος και ως δημιουργός στη διαφήμιση με Ελληνικά και Διεθνή βραβεία.

Έχουν εκδοθεί 5 μυθιστορήματά της, δύο συλλογές διηγημάτων της, ενώ έχουν δημοσιευθεί ανέκδοτα διηγήματά της σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει γράψει και έχουν παρουσιαστεί στη σκηνή δέκα θεατρικά της έργα. Παράλληλα έχουν γυριστεί σε ταινίες για τον κινηματογράφο δικά της σενάρια και για την τηλεόραση σήριαλ σε σενάριά της. Επίσης έχουν παιχτεί από το ραδιόφωνο εκπομπές σε δικά της ραδιοφωνικά σενάρια.

Το 2013 δημιούργησε τον θεσμό «Φεστιβάλ διαρκείας Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα», υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ (2016), του οποίου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, για την στήριξη, προώθηση των νέων έργων σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων και τη γνωριμία τους με το κοινό μέσω ολοκληρωμένων παραστάσεων στη σκηνή. (Το Φεστιβάλ έχει φιλοξενηθεί στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα και Έαρ Βικτώρια).

Σπούδασε Νομικά, Ψυχολογία και Δημοσιογραφία ενώ παρακολούθησε σεμινάρια Σκηνοθεσίας, Δημιουργικής Γραφής, Μάρκετινγκ και Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821(Mathesis, Παν/μιο Κρήτης, Μ. Ευθυμίου).

Η Λεία Βιτάλη έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες, ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο κρατικό ραδιόφωνο, ως σεναριογράφος στην τηλεόραση και κινηματογράφο, ως σκηνοθέτης στο θέατρο και ως ελεύθερη επαγγελματίας στη διαφήμιση. Από το 1985 παρουσιάστηκε στα γράμματα ενώ από το 2000 διδάσκει δημιουργική και θεατρική γραφή σε επιμορφωτικούς οργανισμούς και ομάδες. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την ιστορική έρευνα και τη συγγραφή

Ως δραματουργός έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο θεατρικού έργου για τα έργα της «Ροστμπίφ, ο δισταγμός της Κλυταιμνήστρας πριν το φόνο»  και «Το Γεύμα». Το «Ροστμπίφ» έχει κερδίσει τιμητική διεθνή διάκριση σε διαγωνισμό υπό την αιγίδα του ιδρύματος Χάρολντ Πίντερ. Το θεατρικό της έργο «Τζιν Φιζζ» έχει τιμηθεί με το βραβείο ΠΕΛ (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών). Το ιστορικό μυθιστόρημα της «Το παραμύθι του μεγάλου φόβου» έχει τιμηθεί με το μέγα βραβείο λογοτεχνίας Τρανούλη. Η ταινία «Ελεύθερη Κατάδυση» (σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου) σε σενάριό της έχει τιμηθεί με κρατικό βραβείο καλύτερης ταινίας ενώ έχει τιμηθεί ως σεναριογράφος για την τηλεοπτική σειρά «Ματωμένα Χώματα» (σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου). Βραβεία Ελληνικά και Πανευρωπαϊκά έχει λάβει και για δημιουργίες της στον τομέα της Διαφήμισης.

Θεατρικά έργα που έχουν παρασταθεί

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Το Γεύμα», (Θεατρική Σκηνή, σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου, 1999-2001. Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, Κύπρος, σκηνοθεσία Άλκη Κρητικού, 2005. Στούντιο Μαυρομιχάλη, σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, 2016. Κρατικό Θέατρο Πολωνίας, Teatr Dramatyczny, Warszawa, Σκηνοθεσία:  Agnieszka Lipiec-Wróblewska, 2018. Θέατρο Οδού Κυκλάδων- Λευτέρης Βογιατζής, σκηνοθεσία Δημήτρης Μπίτος, 2022)

«Το Μεγάλο Παιχνίδι» (Θεατρική Σκηνή, σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου, 2002. Τηλεόραση ΕΡΤ, θεατρικά μονόπρακτα σε επιμέλεια του Κώστα Γεωργουσόπουλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Κιμούλη και Γιώργου Γκικαπέπα).  

«Ροστμπίφ, ο δισταγμός της Κλυταιμνήστρας πριν το φόνο» (Riverside Studio, Λονδίνο, σκηνοθεσία Άλκη Κρητικού, 2004. ΘΟΚ, Κρατικό θέατρο Κύπρου, Λευκωσία, σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, 2008. Θέατρο οδού Κεφαλληνίας Β’, σκηνοθεσία Χρύσα Καψούλη, 2018).

«Addio Del Passato» (Θέατρο Εμπρός, σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή, 2005. Θέατρο Αλεξανδρούπολης, θεατρική ομάδα Αλεξανδρούπολης, 2008. Θέατρο Κάππα, σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, 2015).

«Rock Story» (ΚΘΒΕ, Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, 2008. Θέατρο Αργώ, σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, 2019).

«Ένατος Γάμος» (Θέατρο Θεμέλιο, σκηνοθεσία Λεία Βιτάλη, 2010. Θέατρο Αγγέλων Βήμα, σκηνοθεσία Λεία Βιτάλη, 2011. Riverside Studio, σκηνοθεσία Andrew Bridgemont, 2014. Θέατρο Αγγέλων Βήμα, σκηνοθεσία Άσπα Κυρίμη, 2015).

«Ζεϊμπέκικο» (Αναγνώσεις Εθνικού, σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, 2013. Στούντιο Μαυρομιχάλη, σκηνοθεσία Φώτη Μακρή 2013-2015. Και περιοδείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα και Κύπρο).

«Νύχτα στην Εθνική» (Θέατρο Αγγέλων Βήμα, σκηνοθεσία Λεία Βιτάλη, 2015. Θέατρο Μεταξουργείο, σκηνοθεσία Λεία Βιτάλη, 2015. Και παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας, 2016).

Άλλα θεατρικά της έργα: «Ευάννα», «Θηρία στην Αποθήκη», «Μαμά μου», «Τζιν Φιζζ», «Αγάπα με!». Άπαντα τα θεατρικά της κυκλοφορούν σε 3 τόμους από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

«Άννα Χ.» (εκδόσεις Οδυσσέας, 1985),

«Η Κοιλιά της Μεταφράστριας» (εκδόσεις Εξάντας, 1988. Ελεύθερο για ανάγνωση στο διαδίκτυο)

«Η Τρομοκρατία της Μνήμης» (εκδόσεις Εξάντας, 1993),

«Το Παραμύθι του Μεγάλου Φόβου» (εκδόσεις Καστανιώτη. 2000),

«Ιερή Παγίδα» (εκδόσεις Πατάκη, 2006).

«Η Μυρωδιά του Μαύρου» (εκδόσεις Εξάντας, 1995)

«Σκοτεινές Μητέρες» (εκδόσεις Πατάκη, 2005)

Άλλα διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης σε γαλλικό λογοτεχνικό περιοδικό. Ενώ διαβάζονται διηγήματά της από ηθοποιούς στο Youtube. (Βασίλης Μπατσακούτσας, Ντομένικα Ρέγκου).

Για την κρατική τηλεόραση: («Καταδίωξη» σειρά αστυνομικών αυτοτελών ιστοριών σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου, Γιώργου Πετρίδη κ.α. «Άννα Χ.», σε σκηνοθεσία Λίλας Κουρκουλάκου).

Για την ιδιωτική τηλεόραση: «Ματωμένα Χώματα», σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, κ.α.)

Για τον Κινηματογράφο: («Ελεύθερη Κατάδυση» σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου, κ.α.)

Για το ραδιόφωνο σε σειρές: («Περιπέτεια στη ζούγκλα», παιδικό. «Επικίνδυνες γνωριμίες». «Η Λυγερή», διασκευή για το ραδιόφωνο του μυθιστορήματος του Ανδρέα Καρκαβίτσα, κ.α.) Επίσης για την τηλεόραση έκανε λογοτεχνικές παρουσιάσεις και για το Ραδιόφωνο εκπομπές λόγου («Ανοιχτό Ταχυδρομείο», κ.α.).

Έχει σκηνοθετήσει για τη σκηνή τα έργα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα στο μπαρ των Αγγέλων» (ομαδική συγγραφή από το σεμινάριό της για Θεατρική Γραφή υπό την καθοδήγησή της). «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, «Η κυρία του πάθους» δική της διασκευή του έργου «Το γλυκό πουλί της νιότης» του Τ. Ουίλιαμς, «Ένατος Γάμος» (δικό της), «Νύχτα στην Εθνική» (δικό της).