Κλάρα του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλάρα του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Clara von Braunschweig-Wolfenbüttel (Γερμανικά)
Γέννηση16  Νοεμβρίου 1532[1]
Βολφενμπύτελ
Θάνατος23  Νοεμβρίου 1595[1]
Herzberg Castle
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦίλιππος Β΄ του Γκρουμπενχάγκεν (από 1560)[2]
ΓονείςΕρρίκος Ε΄ του Βολφενμπύτελ και Μαρία της Βυρτεμβέργης
ΑδέλφιαΙούλιος του Βολφενμπύτελ
Αικατερίνη του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ, μαργραβίνα του Βρανδεμβούργου-Κυστρίν
Μαργαρίτα του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ
Maria of Brunswick-Wolfenbüttel
Philip Magnus von Braunschweig-Wolfenbüttel
ΟικογένειαΟίκος των Γουέλφων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΗγουμένη

Η Κλάρα, γερμ.: Clara von Braunsweig-Wolfenbüttel von Welfen (16 Νοεμβρίου 1532 στο Wolfenbüttel - 23 Νοεμβρίου 1595 στο Κάστρο Χέρτσμπεργκ) από τον Οίκο των Γουέλφων, ήταν κόρη του δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ. Αρχικά έγινε ηγουμένη του κοσμικού αβαείου Γκάντερσχαϊμ, μετά όμως τον γάμο της έγινε δούκισσα του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρούμπενχαγκεν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η τέταρτη κόρη του Ερρίκου Ε΄ δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Βόλφενμπυτελ (1489–1568) από τον πρώτο του γάμο με τη Μαρία (1496–1541), κόρη του Ερρίκου κόμη της Βυρτεμβέργης.

Επαρχία του Γκάντερσχαϊμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από παρότρυνση του πατέρα της, η Κλάρα εξελέγη ηγουμένη του αβαείου Γκάντερσχαϊμ μετά το τέλος της μεγαλύτερης αδελφής της Μαρίας. Δεδομένου ότι η Κλάρα ήταν μόλις 6 ετών εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι -που ενεργούσαν για τον πατέρα της- διαχειρίστηκαν το μοναστήρι στο όνομά της. Είναι άγνωστο αν ο πάπας επιβεβαίωσε ποτέ την Κλάρα ως ηγουμένη. Σε κάθε περίπτωση, δεν ανέλαβε ποτέ τη διοίκηση μόνη της.

Το 1542 στρατεύματα της Σμαλκαλδικής Ένωσης κατέλαβαν το Γκάντερσχαϊμ και ανάγκασαν το αβαείο να μετατραπεί σε Λουθηρανικό. Ο Σύλλογός του, ωστόσο, ασκούσε παθητική αντίσταση και παρέμεινε Καθολικός. Το 1543 η μονή υπέφερε από εικονοκλάστες. Το 1547 ο πατέρας της Κλάρας δήλωσε την παραίτησή της από το αξίωμα της ηγουμενίας, έτσι επέστρεψε ως λαϊκή.

Δούκισσα του Μπράουνσβαϊγκ-Γκούμπενχαγκεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κλάρα παντρεύτηκε την 1η Ιουλίου 1560 στο Βόλφενμπυτελ τον εξάδελφό της δούκα Φίλιππο Β΄δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρούμπενχαγκεν (1533–1596). [3] Ως προίκα, ο πατέρας της τής έδωσε 20.πππ γκίλντερς και το ήμισυ της δικαιοδοσίας και το κάστρου του Βέστερχοφ. [4] Ο γάμος παρέμεινε άτεκνος. Μετά τον γάμο τους, το ζευγάρι μετακόμισε στο κάστρο Kάτλενμπουργκ και το μετέτρεψε σε αναγεννησιακό γαλλικό κάστρο. Η Κλάρα ήταν υπεύθυνη για την εγκατάσταση πολλών φαρμακείων και αποστακτηρίων. Σχεδίασε επίσης το εσωτερικό της νεόκτιστης εκκλησίας στο Ρότενκίρχεν.

Όταν ο αδελφός της Κλάρας Ιούλιος κληρονόμησε το Βολφενμπύτελ το 1568, κατέλαβε επίσης τον Βέστερχοφ. Η Κλάρα τον μήνυσε ενώπιον του Αυλικού Συμβουλίου, αλλά το 1580, ο Φίλιππος επιβεβαίωσε την ιδιοκτησία του Ιουλίου. Στη συνέχεια η Κλάρα μήνυσε τον Ιούλιο για την κληρονομιά τής αδελφής της Μαργαρίτας. Το Aυλικό Συμβούλιο δημιούργησε μία αυτοκρατορική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Ο Ιούλιος ωστόσο απέρριψε την επιτροπή και υπέβαλε καταγγελία στη Συνέλευση (Dieta) του Άουγκσμπουργκ του 1582 σχετικά με τις παράνομες πρακτικές της αδελφής του.

Η Κλάρα και η Aυλή της μετακόμισαν από το Κάστρο του Κάτλεnμπουργκ στο Κάστρο του Χέρτσμπεργκ. Aπεβίωσε το 1595, μετά από μακρά ασθένεια. Ο ιεροκήρυκας της Αυλής και επιθεωρητής Άντρεας Γκέοργκ Λεόπολντ εκφώνησε τον επικήδιο λόγο της, ο οποίος δημοσιεύθηκε επίσης σε έντυπη μορφή. [5] Η Κλάρα τάφηκε στην εκκλησία του Αγ. Αιγιδίου στο Όστεροντε αμ Χαρτς.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1560 τον εξάδελφό της Φίλιππο Β΄ δούκα του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρούμπενχαγκεν. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hans Goetting: Das Bistum Hildesheim, Walter de Gruyter, 1973, σελ. 121 ff
  • Johann Samuel Ersch: εγκυκλοπαίδεια Allgemeine der wissenschaften und künste, J. f. Gleditsch, 1847, μέρος 3, τόμος. 23, σελ. 43 ff

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) CERL Thesaurus. Consortium of European Research Libraries. cnp00949136. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p766.htm#i7658. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Pierre Hélyot: P. Hippolyt Helyots ausführliche Geschichte aller geistlichen und weltlichen Kloster-und Ritterorden führ beyderley Geschlecht, vol. 6, Arkstee and Merkus, 1755, p. 519
  4. Wilhelm Havemann: Geschichte der Lande Braunschweig und Lüneburg, vol. 2, Dieterich, 1855, p. 377
  5. Georg Max: Geschichte des Fürstenthums Grubenhagen,Schmorl & Seefeld, 1863 S. 269