Καλαθοσφαίριση γυναικών
Το μπάσκετ γυναικών είναι ένα από τα λίγα αθλήματα γυναικών που έχουν αναπτυχθεί σε συνδυασμό με το αντίστοιχο των ανδρών. Έγινε δημοφιλές μέσω της εξάπλωσης του από την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη δυτική, σε μεγάλο βαθμό μέσω κολεγίων γυναικών. Από το 1895 μέχρι το 1970, ο όρος "γυναικείο μπάσκετ" χρησιμοποιούταν επίσης για να αναφέρεται στο netball, το οποίο εξελίχθηκε παράλληλα με το σύγχρονο γυναικείο μπάσκετ.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ γυναικών FIBA διαθέτει τις κορυφαίες εθνικές ομάδες από πρωταθλήματα της ηπείρου. Το κύριο πρωτάθλημα της Βόρειας Αμερικής είναι το WNBA, ενώ οι γυναίκες της EuroLeague κυριαρχούνται από ομάδες από την πρωτάθλημα της Ρωσίας. Το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης γυναικών του NCAA Division I είναι επίσης δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αρχή του γυναικείου μπάσκετ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ ομάδα γυναικών μπάσκετ, φωτογραφήθηκε το 1899
Το μπάσκετ των γυναικών ξεκίνησε το χειμώνα του 1892 στο Smith College. Η Senda Berenson, εκπαιδευτής στο Smith, δίδαξε στις μαθήτριες της το μπάσκετ, ελπίζοντας ότι η δραστηριότητα θα βελτίωνε τη σωματική τους υγεία. Οι πρώτοι συμπαίκτες του καλαθοσφαίρισης συνδέονταν με YMCAs και κολέγια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και το παιχνίδι εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, η Berenson έπαιζε κινδύνους απλά διδάσκοντας το παιχνίδι στις γυναίκες. Ανησυχούσε λίγα για τις γυναίκες που πάσχουν από "νευρική κούραση" αν τα παιχνίδια ήταν πολύ σκληρά γι 'αυτούς. Και, για να το κρατήσει "αποδεκτό" για τις γυναίκες να παίζουν καθόλου, δίδαξε τροποποιημένους κανόνες. Αυτές περιλαμβάνουν ένα δικαστήριο χωρισμένο σε τρεις περιοχές και εννέα παίκτες ανά ομάδα. Τρεις παίκτες ανατέθηκαν σε κάθε περιοχή (φρουρός, κέντρο, προς τα εμπρός) και δεν μπορούσαν να περάσουν τη γραμμή σε άλλη περιοχή. Η σφαίρα μετακινήθηκε από το τμήμα σε τμήμα με το πέρασμα ή την ντρίμπλα. Οι παίκτες περιορίστηκαν σε τρία dribbles και μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα για τρία δευτερόλεπτα. Δεν επιτρέπεται η αφαίρεση ή η απομάκρυνση της μπάλας από έναν παίκτη. Ένα κεντρικό άλμα ήταν απαραίτητο μετά από κάθε βαθμολογία. Τα καλάθια ροδάκινων και η μπάλα ποδοσφαίρου ήταν ο εξοπλισμός. Οι στολές αποτελούσαν ενδυμασία παρόμοια με τις σχολικές στολές, συμπεριλαμβανομένων των μακρυμάνικων σορτς. Εν τω μεταξύ, οι τρέχουσες γυναικείες στολές μπάσκετ αποτελούνται από σορτς από φανέλα και γυμναστήριο. Οι παραλλαγές των κανόνων του Berenson διαδόθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα μέσω YMCAs και colleges.
Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των γυναικών στο μπάσκετ διεξήχθη μεταξύ ομάδων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Μπέρκλεϊ το 1896.
Το πρόσφατο γυναικείο μπάσκετ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η δημοτικότητα του γυναικείου μπάσκετ αυξήθηκε σταθερά σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες. Μέχρι τη δεκαετία του '70 το άθλημα είχε προσελκύσει την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία πρόσθεσε το γυναικείο μπάσκετ ως επίσημο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1976, το ανδρικό έκανε το ντεμπούτο του το 1936. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 η χρηματοδότηση άρχισε να αυξάνεται δραματικά καθώς τα σχολεία που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση άρχισαν να συμμορφώνονται με νέους νόμους που επιβάλλουν την έλλειψη διακρίσεων λόγω φύλου. Το άθλημα κέρδισε επίσης την προσοχή στο συλλογικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Διακλαδικού αθλητισμού για γυναίκες (AIAW). Μια σημαντική εξέλιξη στο γυναικείο μπάσκετ συνέβη το 1982, όταν άρχισε να χορηγεί τον αθλητισμό Εθνική Ένωση Αθλητικών Σωματείων (NCAA). Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες σε επαγγελματικά πρωταθλήματα γυναικών στις ΗΠΑ, το NBA ίδρυσε το WNBA το 1996.
Κανόνες και εξοπλισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι κανόνες για το μπάσκετ των γυναικών είναι σχεδόν ίδιοι με τους κανόνες για το μπάσκετ των αντρών. Η πιο αισθητή διαφορά είναι ότι η περιφέρεια του γυναικείου μπάσκετ είναι 2,5 εκατοστά μικρότερη από την περιφέρεια του μεγέθους του μπάσκετ ανδρών. Επίσης, στο αμερικανικό επαγγελματικό μπάσκετ, η γραμμή τριών σημείων των γυναικών είναι ελαφρώς πιο κοντά στο καλάθι από ό, τι οι άνδρες.
Μέγεθος μπάλας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ρύθμιση μπάλα WNBA είναι τουλάχιστον 28,5 ίντσες (72,4 cm) σε περιφέρεια, η οποία είναι 1,00 ιντσών (2,54 cm) μικρότερη από την μπάλα NBA. Αυτή είναι μια τυπική μπάλα μεγέθους 6. Από το 2008, το μέγεθος αυτό χρησιμοποιείται για όλους τους διαγωνισμούς γυναικών υψηλού επιπέδου παγκοσμίως.
Διαστάσεις γηπέδου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το κανονικό μέγεθος του γηπέδου στο κολέγιο των ΗΠΑ και το παιχνίδι WNBA είναι 94 μέτρα μήκος και πλάτος 50 πόδια. Το πρότυπο γήπεδο της FIBA είναι ελαφρώς μικρότερο, μήκους 28 μέτρων, πλάτους 15 μέτρων. Η γραμμή τριών σημείων είναι 20 πόδια και 6,25 ίντσες (6,25 μ.) Από τη μέση του καλαθιού στον ανταγωνισμό WNBA αλλά 6,75 μ στον ανταγωνισμό της FIBA.
Ρολόι λήξης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το ρολόι λήξης άλλαξε από 30 σε 24 δευτερόλεπτα, το οποίο έχει αρχίσει στο FIBA από το 2000 και έχει χρησιμοποιηθεί από το NBA από τότε που εισήχθη για πρώτη φορά το ρολόι. Και το μπάσκετ κολλεγίων NCAA ανδρών και γυναικών χρησιμοποιεί ένα ρολόι λήξης 30 δευτερολέπτων. οι άνδρες χρησιμοποίησαν ρολόι 35 δευτερολέπτων μέχρι την εποχή 2005-2006, όταν άλλαξαν και σε 30 δευτερόλεπτα.
Διοίκηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το μπάσκετ των γυναικών διεξάγεται διεθνώς από τη FIBA. Από το 1953 η FIBA φιλοξένησε ένα τουρνουά παγκόσμιου πρωταθλήματος για τις γυναίκες, που σήμερα είναι γνωστό ως παγκοσμιο κυπελλο μπασκετ γυναικων της FIBA. Η εκδήλωση, που μετονομάστηκε από το "Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIBA για τις Γυναίκες" μετά την έκδοση του 2014, διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε αμέτρητα, μη Ολυμπιακά χρόνια. Υπήρξαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την εμβέλεια του αθλήματος, αφού ένα διοικητικό όργανο δεν επέτρεψε στις γυναίκες μουσουλμάνες να παίζουν με μπουρκα.
Επίπεδα ανταγωνισμού
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πανεπιστήμιο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι πρωτοετείς της Berenson έπαιξαν στην τάξη δευτεροετών φοιτητών στο πρώτο παιχνίδι γυναικείου μπάσκετ που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 1893. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και η Σχολή Miss Head διαδραμάτισαν το πρώτο γυναικείο εξωσχολικό παιχνίδι το 1892. Επίσης το 1893 το Mount Holyoke και το Sophie Newcomb College προγυμνάστηκαν από την Clara Gregory Baer, εφευρέτρια της Newcomb Ball και τότε οι γυναίκες άρχισαν να παίζουν μπάσκετ. Μέχρι το 1895, το παιχνίδι είχε εξαπλωθεί σε κολέγια σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Wellesley, Vassar και Bryn Mawr. Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των γυναικών ήταν στις 4 Απριλίου 1896. Οι γυναίκες του Στάνφορντ έπαιξαν την Καλιφόρνια, 9-με-9, καταλήγοντας σε μια νίκη 2-1 στο Στάνφορντ. Η Clara Gregory Baer δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο κανόνων για το μπάσκετ των γυναικών το 1895 που κάλεσε για πρώτη φορά το παιχνίδι 'Basquette' και το όνομά της αργότερα έπεσε στην πρώτη αναθεώρηση των κανόνων που ονομάζεται Newcomb College Basketball Rules που δημοσιεύθηκε το 1908. Το 1971, παίκτης, υιοθετήθηκε το πλήρες δικαστικό παιχνίδι, ακολουθούμενο από ένα γυναικείο αθλητικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1974.
Το μπάσκετ των γυναικών κολλεγίων παραμένει πολύ δημοφιλές σε όλη τη Βόρεια Αμερική, με το άθλημα να υποστηρίζεται από όλους τους μεγάλους αθλητικούς συλλόγους κολλεγίων: NCAA, NAIA, NJCAA, NCCAA, CCAA και CIS. Η κατηγορία 1 του NCAA θεωρείται το υψηλότερο επίπεδο του διαγωνισμού κολλεγίων, με τον νικητή του ετήσιου παιχνιδιού πρωταθλήματος μπάσκετ NCAA γυναικών στην κατηγορία 1 που έχει δηλωθεί ως «εθνικός πρωταθλητής». Το Πανεπιστήμιο του Connecticut Huskies έχει κερδίσει τα τελευταία τέσσερα NCAA εθνικά πρωταθλήματα της κατηγορίας 1(2013-2016).
Επαγγελματικά πρωταθλήματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επαγγελματικές διοργανώσεις σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Αγγλίας και της Αυστραλίας.
Διεθνείς διαγωνισμοί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αν και ήταν αρχικά ένα αμερικανικό άθλημα, γρήγορα εξαπλώθηκε διεθνώς και οι εξαιρετικοί παίκτες και ομάδες βρίσκονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Τα γυναικεία πρωταθλήματα μπάσκετ υπάρχουν πλέον στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης.
Σε όλο τον κόσμο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αφρική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το πρωτάθλημα γυναικών FIBA Africa είναι το ηπειρωτικό πρωτάθλημα γυναικείας καλαθοσφαίρισης της Αφρικής, που διεξάγεται ανά διετία υπό την αιγίδα της FIBA, του σώματος του αθλητισμού μπάσκετ και της αφρικανικής ζώνης. Το τουρνουά χρησιμεύει επίσης για την προετοιμασία ομάδων για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών Μπάσκετ της FIBA και στο τουρνουά Ολυμπιακού μπάσκετ.
Αμερική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ηνωμένες Πολιτείες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ένα από τα σημαντικότερα σημαντικά γεγονότα στην ανάπτυξη του γυναικείου μπάσκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο τίτλος IX.
Ο Τίτλος IX ψηφίστηκε το 1972 για να τερματιστεί η διάκριση και τα στερεότυπα κατά την είσοδο στα κολέγια αλλά και στα ακαδημαϊκά θέματα (McDonagh, Pappano, 2008). Ως εκ τούτου, ο αρχικός στόχος του Κογκρέσου ήταν η εξάλειψη αυτής της διάκρισης σε ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές διαδικασίες. "Ο τίτλος IX θεωρείται γενικά ότι έχει καθορίσει το πρόβλημα της ανισότητας των φύλων στον αθλητισμό, τουλάχιστον σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα" (McDonagh, Pappano, 2008, 79). Ξεκίνησε ως απλή συμμετοχή της εκπαίδευσης, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια συζήτηση για τον αθλητισμό. Ορισμένες ομάδες όπως το NCAA αγωνίστηκαν για να κρατήσουν τα πράγματα όπως ήταν αναφορικά με τα αθλήματα των ανδρών. Το NCAA είχε δημιουργήσει τα προγράμματα και κέρδισε οικονομική υποστήριξη και δημοτικότητα και δεν ήθελε να το πετάξει κάτω από την αποχέτευση (McDonagh, Pappano, 2008). Το 1974, το Υπουργείο Υγείας, Εκπαίδευσης και Πρόνοιας εξέδωσε τους κανονισμούς του Τίτλου IX σχετικά με τον διακλαδικό αθλητισμό (McDonagh, Pappano, 2008). Ο τίτλος IX υποδηλώνει ότι εάν ένα σχολείο έχει μια συγκεκριμένη ομάδα αθλητισμού για αγόρια τότε πρέπει να έχει μια ομάδα στο ίδιο αθλητικό για τα κορίτσια. Αυτό θα συμβεί αν το άθλημα των ανδρών δεν είναι το αθλητισμό επαφής στο οποίο ο κανόνας δεν ισχύει κατ 'ανάγκη (McDonagh, Pappano, 2008). Το 1978, τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν τους κανόνες και τους κανονισμούς του τίτλου IX. Τα αθλητικά τμήματα έπρεπε να συμμορφωθούν με μία από τις τρεις απαιτήσεις: τον κανόνα της αναλογικότητας, τον κανόνα της ισότητας των φύλων ή τον κανόνα της ιστορικής προόδου (McDonagh, Pappano, 2008). Κάθε μία από αυτές τις απαιτήσεις αφορά τον Τίτλο ΙΧ και τους κανονισμούς της με δίκαιο τρόπο. Για να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία συμμορφώνονται με τον Τίτλο IX, αντιμετωπίζουν την συνέπεια της απώλειας ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για οποιαδήποτε παραβίαση (Sadker, 2001).
Ο κανόνας της αναλογικότητας συνεπάγεται ότι ένα σχολείο παρέχει ευκαιρίες ανάλογες με την εγγραφή του. Για παράδειγμα, αν ένα σχολείο είναι 55% άνδρες και 45% γυναίκες, τότε η αθλητική συμμετοχή θα πρέπει να είναι 55:45 (McDonagh, Pappano, 2008). Ο κανόνας της αναλογικότητας ισχύει όχι μόνο για τη συμμετοχή των αθλητών, αλλά και για τις υποτροφίες. "Αν λοιπόν ένα κολέγιο ξοδεύει 400.000 δολάρια ετησίως σε αθλητικές υποτροφίες και οι μισοί από τους αθλητικούς συμμετέχοντες είναι γυναίκες τότε το ήμισυ του ποσού αυτού, 200.000 δολάρια, πρέπει να χρηματοδοτεί αθλητικές υποτροφίες για γυναίκες" (McDonagh, Pappano, 2008, 299). Ο κανόνας της ισότητας των φύλων συνεπάγεται ότι ένα σχολείο πρέπει να αποδείξει ότι «ικανοποιεί το ενδιαφέρον του φύλου που υποεκπροσωπεί» (McDonagh, Pappano, 2008, 107) που συμβαίνει να είναι γυναίκες. Ο κανόνας της ιστορικής προόδου συνεπάγεται ότι εάν ένα σχολείο αδυνατεί να προσφέρει ανάλογες ευκαιρίες τότε πρέπει να καταβάλει προσπάθεια να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για το υποεκπροσωπούμενο φύλο (McDonagh, Pappano, 2008).
Από το 1971 έως το 2000, ο τίτλος ΙΧ έχει αποδειχθεί ότι είχε τεράστιο αντίκτυπο στη γυναικεία αθλητική διοργάνωση. "Η συμμετοχή των γυναικών στο κολέγιο αυξήθηκε από 372%, από 32.000 σε περισσότερες από 150.000 γυναίκες (McDonagh, Pappano, 2008, 108). Επίσης, το 33,5% των γυναικών φοιτητών συμμετέχουν στον αθλητισμό (McDonagh, Pappano, 2008). Το θέμα εξακολουθεί να είναι ότι τα αθλήματα των γυναικών πέραν του κολλεγίου δεν επωφελούνται από τον Τίτλο IX. Συνολικά, κάνουν λιγότερα εισοδήματα από τους άνδρες σε επαγγελματικά αθλήματα, για τα οποία ο Τίτλος IX δεν μπορεί να κάνει πολλά. Ωστόσο, λόγω του τίτλου IX, ορισμένες γυναίκες έχουν αναγνωριστεί ως αποτέλεσμα της συζήτησης. "Οι γυναίκες αθλητές λαμβάνουν σήμερα περισσότερο σεβασμό, αλλά σχετικά περιορισμένη προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Ευχαριστώ τον Τίτλο ΙΧ για την αυξανόμενη προβολή του μπάσκετ των γυναικών στο κολέγιο που έχει ΗΠΑ Today που παράγει ένα τμήμα pullout για το γυναικείο τουρνουά NCAA March Madness "(McDonagh, Pappano, 2008, 109).
Το επαγγελματικό γυναικείο μπάσκετ έχει παιχτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξαν πολλά πρωταθλήματα, τα πιο πρόσφατα από τα οποία είναι η WNBA. Η πρώτη προσπάθεια ήταν το γυναικειο Pro Basketball League. Το πρωτάθλημα έπαιξε τρεις σεζόν από το φθινόπωρο του 1978 μέχρι την άνοιξη του 1981. Το πρωτάθλημα θεωρείται γενικά ότι είναι το πρώτο αμερικανικό πρωτάθλημα γυναικών μπάσκετ που ιδρύθηκε.
Το 1996, δύο επαγγελματικές γυναικείες ομάδες ξεκίνησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν η Αμερικανική Λίγκα Μπάσκετ και η WNBA. Η Αμερικανική Ένωση Μπάσκετ ιδρύθηκε το 1996 κατά τη διάρκεια αύξησης του ενδιαφέροντος για το άθλημα μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς του 1996. Το πρωτάθλημα έπαιξε δύο ολόκληρες εποχές (1996-97 και 1997-98) και ξεκίνησε το τρίτο (1998-99) προτού διπλωθεί στις 22 Δεκεμβρίου 1998.
WNBA
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Εθνική Ένωση Μπάσκετ των Γυναικών ή η WNBA είναι ένας οργανισμός που διοικεί ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το WNBA δημιουργήθηκε το 1996 ως ομόλογό του στην Εθνική Ένωση Μπάσκετ και το πρωτάθλημα του πρωταθλήματος ξεκίνησε το 1997. Η κανονική σεζόν του WNBA είναι από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο (Άνοιξη και Καλοκαίρι της Βόρειας Αμερικής). Οι περισσότερες ομάδες WNBA παίζουν στον ίδιο χώρο με τους ομολόγους τους NBA. Τα περισσότερα ονόματα ομάδων είναι επίσης πολύ παρόμοια με αυτά των ομάδων NBA στην ίδια αγορά, όπως οι Washington Wizards και Washington Mystics, η Minnesota Timberwolves και η Minnesota Lynx.
Επίσημα εγκριθείσα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΒΑ στις 24 Απριλίου 1996, η δημιουργία του WNBA ανακοινώθηκε για πρώτη φορά σε συνέντευξη Τύπου με τη Ρεβέκκα Λόμπο, τη Λίζα Λέσλι και την Σέρυλ Σουόπες. Αν και δεν είναι το πρώτο μεγάλο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες (μια διάκριση που κατέχει η νεκρή WBL), το WNBA είναι το μοναδικό πρωτάθλημα για να λάβει την πλήρη υποστήριξη του NBA.
Στα ψηλά δημοφιλή χρυσά μετάλλια που διοργάνωσε η Εθνική Ομάδα Γυναικών Καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ το 1996 στους Καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, η WNBA ξεκίνησε την πρώτη της σεζόν στις 21 Ιουνίου 1997 σε πολλά φανάρια. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με οκτώ ομάδες. Το πρώτο παιχνίδι WNBA χαρακτήρισε τη New York Liberty που αντιμετωπίζει το Los Angeles Sparks στο Λος Άντζελες και μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Στην αρχή της σεζόν του 1997, η WNBA είχε τηλεοπτικές συμφωνίες στη θέση της με το NBC, το ESPN και το Lifetime Television Network.
Το πρωτάθλημα χωρίζεται σε δύο συνέδρια, την Ανατολική Διάσκεψη και το Δυτικό Συνέδριο. Κάθε μία από τις 12 ομάδες παίζει κανονικό πρόγραμμα σεζόν 34 παιχνιδιών, που αρχίζει τον Ιούνιο και τελειώνει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι τέσσερις ομάδες σε κάθε διάσκεψη με τα καλύτερα ρεκόρ κερδών / ζημιών συνεχίζουν να συναγωνίζονται στα Playoffs της WNBA το Σεπτέμβριο με τους τελικούς της WNBA στις αρχές Οκτωβρίου.
Ένα παιχνίδι All-Star πραγματοποιείται συνήθως στα μέσα Ιουλίου, ενώ το κανονικό παιχνίδι σταματά προσωρινά γι 'αυτό. Στα ολυμπιακά χρόνια, δεν υπάρχει παιχνίδι all-star, αλλά ένα διάλειμμα περίπου πέντε εβδομάδων στη μέση της σεζόν του WNBA επιτρέπει στους παίκτες να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέλη των εθνικών τους ομάδων.
Έχουν υπάρξει συνολικά 18 ομάδες στην ιστορία της WNBA. Συνολικά πέντε ομάδες έχουν διπλωθεί: το Charlotte Sting, οι Cleveland Rockers, οι Houston Comets, το Miami Sol και το Portland Fire. Τρεις άλλες ομάδες έχουν μετακινηθεί - η Utah Starzz στο Σαν Αντόνιο, όπου είναι τώρα τα αστέρια. Tο θαύμα του Ορλάντο στο Uncasville του Κοννέκτικατ, όπου τώρα παίζουν ως Κυρ του Κοννέκτικατ. και το Detroit Shock στο Tulsa της Οκλαχόμα, όπου έπαιξαν ως το Tulsa Shock, μέχρι τη μετεγκατάστασή τους στο Ντάλας του Τέξας το 2015, όπου τώρα παίζουν ως τα φτερά του Ντάλλας.[1]
Ασία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το κινεζικό σωματείο καλαθοσφαίρισης των γυναικών (WCBA) είναι επαγγελματικό γυναικείο μπάσκετ που ιδρύθηκε το 2002.[2]
Η ένωση καλαθοσφαίρισης των γυναικών του Χονγκ Κονγκ είναι ο υψηλότερος επαγγελματικός αγώνας μπάσκετ των γυναικών στο Χονγκ Κονγκ.[3]
Το Ινδικό Εθνικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ για τις Γυναίκες είναι ένα επαγγελματικό τουρνουά μπάσκετ στην Ινδία για τις γυναίκες.[4]
Η Ιαπωνική Λίγκα Μπάσκετ Γυναικών είναι ένα πρωτάθλημα μπάσκετ των γυναικών στην Ιαπωνία.[5]
Η λιβανέζικη ένωση μπάσκετ ή η FLB League είναι το κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ στον Λίβανο.
Η Φιλιππινέζικη ένωση καλαθοσφαίρισης γυναικών ήταν ένα γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ στις Φιλιππίνες.[6]
Η κορεατική ένωση καλαθοσφαίρισης των γυναικών (WKBL) είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών στη Νότια Κορέα.[7]
Η Σούπερ Λίγκα Μπάσκετ των Γυναικών είναι ο σημαντικότερος επαγγελματικός αγώνας μπάσκετ των γυναικών στην Κίνα.[8]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Tulsa Shock Gets New Name, New North Texas Home». NBC 5 Dallas-Fort Worth. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2016.
- ↑ «中国篮球协会官方网站--WCBA赛事首页». cba.gov.cn. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2016.
- ↑ «主頁». www.basketball.org.hk. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Basketball Federation of India - 66th Senior National Basketball Championship: Indian Railways women, Services men return as national champions». www.basketballfederationindia.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2016.
- ↑ «サイト:トップ | WJBL(バスケットボール女子日本リーグ)公式サイト». www.wjbl.org. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2016.
- ↑ «pbl.org.ph». www.pbl.org.ph. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2016.
- ↑ «Let's play Basketball!!». www.wkbl.or.kr. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2016.
- ↑ «WSBL_2015 Basketball League TAIWAN - asia-basket.com». Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2016.