Κίουι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κίουι
Καφέ κίουι του Βόρειου Νησιού (Apteryx mantell)
Καφέ κίουι του Βόρειου Νησιού (Apteryx mantell)
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Απτερυγόμορφα (Apterygiformes)
Οικογένεια: Απτερυγίδες (Apterygidae)
(Γκρέυ, 1840)
Γένος: Απτέρυξ (Apteryx)
(Σόου, 1813)

Γεωγραφική κατανομή των αντιπροσώπων του γένους.
Είδη

Απτέρυξ ο νότιος (Apteryx australis)
Απτέρυξ του Χάαστ (Apteryx haastii)
Απτέρυξ του Όουεν (Apteryx owenii)
Apteryx rowi
Apteryx mantelli

Συνώνυμα

Στικταπτέρυξ (Stictapteryx) Άιρνταλ & Μάθιους 1926
Κίουι (Kiwi) Verheyen 1960

Το κίουι ή κίβι (απτέρυξ) είναι ένα πουλί που συναντάται μόνο στη Νέα Ζηλανδία και δεν μπορεί να πετάξει. Είναι το μόνο γένος της οικογένειας των Απτερυγιδών (Apterygidae) και της τάξεως των απτερυγομόρφων. Η οικογένεια περιλαμβάνει πέντε ενδημικά είδη, όλα απειλούμενα με εξαφάνιση.[1]

Το κίουι είναι μοναδικό πτηνό[2], ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο.[3] Εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον χωρίς θηλαστικά, αλλά έχει αναπτύξει μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους.

Τα διάφορα είδη διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στη βιολογία τους. Το μήκος τους κυμαίνεται από 35 έως 65 εκατοστά και το ύψος από τα 25 μέχρι 50 εκατοστά ενώ το σωματικό βάρος από ένα έως πέντε κιλά, ανάλογα πάντα με το είδος. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά και έχουν 10 έως 20% μεγαλύτερο βάρος.

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα έχουν περιγραφεί 5 είδη:

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα είδη είναι μονογαμικά και αναζητούν νέο ταίρι μόνο όταν ένα από τα δύο πεθάνει. Έχουν παρατηρηθεί ζευγάρια που ήταν και έως 20 χρόνια μαζί. Η εποχή αναπαραγωγής είναι μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Τις περισσότερες φορές, το θηλυκό γεννά 1 αυγό, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με το σώμα του. Ανάλογα με το είδος, την επώαση μπορεί να την αναλάβει το αρσενικό, το θηλυκό ή και οι δύο γονείς. Η επώαση διαρκεί από 63 έως 92 ημέρες.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Kiwi: Not Long for This World» (στα Αγγλικά). Scienceray. 2 Σεπτεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2009. 
  2. «The Kiwi Bird». Exotic Zoo Homepage (στα Αγγλικά). powayusd.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2011. Kiwi birds are extremely unique in the bird world 
  3. «How many toes does a kiwi have?». Your Kiwi Questions Answered (στα Αγγλικά). Smithsonian National Zoo Park. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]