Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιακώβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιακώβ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
יַעֲקֹב (Biblical Hebrew)
Γέννηση1791 π.Χ. (περίπου)[1]
Χαναάν
Θάνατος1644 π.Χ. (περίπου)[1]
Αρχαία Αίγυπτος
Τόπος ταφήςΣπηλιά των Πατριαρχών
ΕθνικότηταΕβραίοι
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΧαναανικές γλώσσες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβοσκός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛεία[2]
Ραχήλ[3]
Βαλλά
Ζελφά
ΤέκναΣυμεών[4]
Ιούδας ο Προπάτορας[5]
Ισσάχαρ[6]
Ζαβουλών[7]
Δείνα[8]
Ιωσήφ του Ιακώβ[9]
Βενιαμίν[10]
Ασήρ[11]
Νεφθαλί[12]
Γαδ[13]
Δαν[14]
Ρουβήν[15]
Λευί[16]
ΓονείςΙσαάκ[17] και Ρεβέκκα
ΑδέλφιαΗσαύ[17]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπροφήτης
Πατριάρχες
ΣυνεργάτηςΗσαύ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιακώβ (εβραϊκά: יַעֲקֹב), σύμφωνα με το βιβλίο της Γενέσεως, υπήρξε Πατριάρχης του Ισραήλ και πρόγονος του Ιωσήφ του Μνήστορα και νομικά του Ιησού Χριστού. Ήταν γιος του Πατριάρχη Ισαάκ, μικρότερος αδελφός του Ησαύ, πατέρας 12 γιων οι οποίοι έγιναν προπάτορες των 12 φυλών του Ισραήλ. Επίσης ήταν πατέρας και μιας κόρης, που ονομαζόταν Δείνα.

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη ο Ιακώβ φέρεται να έζησε περίπου τον 18ο αι. π.Χ. Ήταν ο δεύτερος γιος του Ισαάκ και της Ρεβέκκας και είχε έναν δίδυμο αδερφό, τον Ησαύ, ο οποίος γεννήθηκε λίγο πριν από αυτόν. Κατά τη γέννα κρατούσε στο χέρι του τη φτέρνα του Ησαύ. Ήταν ο αγαπητός γιος της μητέρας του, σε αντίθεση με τον αδερφό του, που ήταν ο αγαπητός γιος του πατέρα του. Έτσι με την προτροπή της μητέρας του Ρεβέκκας και υπό την ανοχή του Θεού, κατόρθωσε, εξαπατώντας και τον αδελφό του αλλά και τον πατέρα του, να αποσπάσει τα πρωτοτόκια από τον αδελφό του και να λάβει αντ' αυτού την ευχή του πατέρα του.

Μετά από αυτή την απάτη η Ρεβέκκα, που φοβήθηκε αντίποινα, τον συμβούλεψε να φύγει από το σπίτι και να πάει στη Χαρράν, όπου έμεναν συγγενείς τους. Ο Ιακώβ έμεινε εκεί και υπηρετούσε τον Λάβαν, θείο του και αδερφό της μητέρας του. Μετά από θητεία 7 ετών ζήτησε από τον θείο του την εξαδέλφη του Ραχήλ για γυναίκα. Αντί όμως αυτής ο Λάβαν εξαπατώντας κι αυτός με τη σειρά του τον Ιακώβ, την πρώτη νύκτα του έστειλε την κόρη του Λεία που ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία και άσχημη. Μετά από άλλα 7 χρόνια θητείας ο Ιακώβ πήρε και τη Ραχήλ. Εκτός από τη Λεία και τη Ραχήλ, ο Ιακώβ συνευρέθη ερωτικά και με άλλες δυο γυναίκες, τη Ζελφά, και τη Βαλλά, οι οποίες ήταν ετεροθαλείς αδελφές των δύο γυναικών του, που συζούσαν μαζί ως υπηρέτριες αυτών. Από τις τέσσερις αυτές γυναίκες απέκτησε δώδεκα γιους.
Μετά από άλλα 6 χρόνια επέστρεψε με την οικογένειά του στη Χαναάν. Η γυναίκα του Ραχήλ είχε πάρει μαζί της κρυφά το οικογενειακό είδωλο του θεού. Τη νύχτα πριν ξαναειδωθεί με τον Ησαύ ένας άγγελος παρουσιάστηκε και πάλεψε με τον Ιακώβ στην όχθη του ποταμού Nahr ez-Zarqa όλη τη νύχτα χωρίς να μπορεί να τον νικήσει. Τα ξημερώματα ο Ιακώβ ζήτησε από τον άγγελο την ευχή του για να τον απελευθερώσει και να τον αφήσει να φύγει. Ο άγγελος του έδωσε την ευχή του και τον ονομάτισε Ισραήλ που σημαίνει Πολεμιστής του Θεού, αφού δεν τον νικάει ούτε θεός ούτε άνθρωπος. Ο Ιακώβ είναι ο τελευταίος άνθρωπος της Παλαιάς Διαθήκης που είχε σωματική επαφή με τον Θεό (εβρ. אֵל, El), αφού αργότερα ούτε ο Μωυσής, αλλά ούτε και ο Δαβίδ δεν είχαν αυτήν την τιμή. Την άλλη μέρα ο Ιακώβ συνάντησε τον Ησαύ και συμφιλιώθηκε μαζί του.

Σύμφωνα με το βιβλίο Γένεση (Γεν 29,31-30,24) ο Ιακώβ απέκτησε τους ακόλουθους γιους:

εκ της Λείας τους: Ρουβήν, Συμεών, Λευί, Ιούδα, Ισσάχαρ και Ζαβουλών.
εκ της Βαλλά (υπηρέτριας της Ραχήλ) τους: Δαν και Νεφθαλί.
εκ της Ζελφά (υπηρέτριας της Λείας) τους: Γαδ και Ασήρ.
εκ δε της Ραχήλ τους: Ιωσήφ και Βενιαμίν.

Εκτός από γιους ο Ιακώβ φέρεται ν΄ απέκτησε και κόρες, πλην όμως δεν αναφέρονται ούτε ονομαστικά, αλλά ούτε και αριθμητικά εκτός από μία, την όμορφη Δείνα, που απέκτησε με τη Λεία και που υπήρξε κατά τις γραφές θύμα βιασμού.

  • Ματ. 1:1-16
  • Λου. 3:23-38
  • Γένεση
    • κεφ. 25 τα "πρωτοτόκια"
    • κεφ. 27 η ευλογία του Ισαάκ
    • κεφ. 27 το όνειρο της Βαιθήλ
    • κεφ. 29-31 Ιακώβ και Λάβαν
    • κεφ. 32 η πάλη με τον Θεό
    • κεφ. 35 η υπόσχεση
    • κεφ. 44 ταξίδι στην Αίγυπτο
    • κεφ. 49 η πατρική ευλογία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]