Θεόδωρος Μελιτηνιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Μελιτηνιώτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1320 ή 14ος αιώνας
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος8  Μαρτίου 1393[1] ή 1397
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος
αστρολόγος
καθηγητής
συγγραφέας[2]

Ο Θεόδωρος Μελιτηνιώτης (Κωνσταντινούπολη, 1320 - 8 Μαρτίου 1393) ήταν βυζαντινός αστρονόμος και σακελλάριος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Υπήρξε υποστηρικτής του Γρηγορίου Παλαμά κατά την ησυχαστική έριδα και ήταν εναντίον της ένωσης της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας. Έγινε ο διευθυντής της πατριαρχικής σχολής με τον τίτλο διδάσκαλος τῶν διδασκάλων το 1360.[3][4]

Το έργο για το οποίο είναι κυρίως γνωστός είναι η Τρίβιβλος το οποίο δημιουργήθηκε πριν το 1352[5] και ασχολείται με τη μελέτη διαφόρων μαθηματικών και αστρονομικών προβλημάτων ενώ παραθέτει και ιδέες από πρωιμότερους βυζαντινούς αστρονόμους όπως ο Γεώργιος Παχυμέρης και ο Θεόδωρος Μετοχίτης. Το 2ο βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Κλαύδιο Πτολεμαίο του οποίου τους υπολογισμούς εξήγησε κατά τον τρόπο του Θέωνα του Αλεξανδρινού. Το 3ο βιβλίο ασχολείται με την περσική αστρονομία, και αντλεί πληροφορίες κυρίως από τον Γεώργιο Χρυσοκόκκη στο έργο του οποίου έκανε διορθώσεις σε πολλά σημεία, κυρίως σε ότι αφορά τα ζητήματα αστρολογίας για την οποία ο Μελιτηνιώτης τηρούσε σαφή στάση απόρριψης και διαχωρισμού της από την αστρονομία σε αντίθεση με τα γραπτά του Χρυσοκόκκη και την περσική παράδοση.[6]Λόγω του παιδαγωγικού χαρακτήρα του έργου, είναι πιθανό πως χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση του βυζαντινού κλήρου σε θέματα αστρονομίας.[3]

Άλλα γραπτά του, ήταν μια ερμηνευτική μελέτη των ευαγγελίων, καθώς και ένα ποιήμα σχετικά με την σωφροσύνη.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb12153709d. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Meliteniotes, Theodore – Dictionary definition of Meliteniotes, Theodore | Encyclopedia.com: FREE online dictionary». www.encyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. 
  4. «Θεόδωρος Μελιτηνιώτης». Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. 
  5. το χειρόγραφο διασώζεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού (Vaticanus gr. 792)
  6. «Η αντιμετώπιση της αστρολογίας στο Βυζάντιο του 14ου αιώνα». Πεμπτουσία. 18 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]