Ζωόχωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ζωόχωση είναι η αφύσικη και στερεότυπη συμπεριφορά που συνίσταται στην επανάληψη σταθερών και μονότονων κινήσεων ζώων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Το 1992. Ο Bill Travers[1][2][Σημ 1] ήταν ο δημιουργός του όρου ζωόχωση (zoochosis[3][4]) για να περιγράψει αυτή την έμμονη, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά ζώων που διαβιούν σε ζωολογικούς κήπους, χαρακτηρίζοντάς την ως ψυχιατρική νόσο με κυρίαρχα στοιχεία το άγχος, την ιδεοληπτική νεύρωση και την ψυχωτική κατάθλιψη.Τα δε ζώα που πάσχουν από αυτή τη νόσο τα ονόμασε ζωοχωτικά (zoochotic[5]).

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δικαίως η ζωόχωση χαρακτηρίστηκε ως ψύχωση διότι προέρχεται από το αγγλικό zoo +( psy ) chosis[6],λέξεις που προέρχονται από τις αντίστοιχες ελληνικές :ζώο + ψύχωσις

Αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ζώα που βρίσκονται στην αιχμαλωσία δεν είναι προετοιμασμένα να προσαρμοστούν στο κλίμα, τη διατροφή και το μικρό χώρο- συνήθως κλουβιά- στον οποίο τοποθετούνται, διότι τα χαρακτηριστικά του νέου περιβάλλοντός τους μπορεί να είναι εντελώς ξένα προς τη φύση τους.Πέρα από την απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος, τους επιβάλλεται κατάσταση αδράνειας μέσω λήψης φαρμάκων, ιατρικός έλεγχος γονιμότητας, καθώς και η έλλειψη δυνατότητας επανένταξής τους στη φυσιολογική τους ομάδα-αγέλη.

Συνεπώς,συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα, που έχουν πολλές ομοιότητες με αυτά της ανθρώπινης συμπεριφοράς ατόμων, τα οποία για ποικίλους λόγους είναι χρόνια έγκλειστα και πάσχουν από τη νεύρωση ιδρυματοποίησης, σύμφωνα με τους γιατρούς Garry Marvine και Bob Mullan.[7][8]

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σημάδια που προδίδουν ότι ζώα σε αιχμαλωσία βρίσκονται σε κατάσταση ψύχωσης[3][9][10] είναι τα εξής:

  • Εκπέμπουν φωνή θλίψης και δυσθυμίας
  • Προσπαθούν να απεγκλωβιστούν δαγκώνοντας τα κάγκελα
  • Γλύφουν επανειλημμένα τα κάγκελα και τους τοίχους
  • Βηματίζουν συνεχώς μπρός πίσω ή στα πλάγια
  • Στρίβουν και γυρίζουν ασυνήθιστα το λαιμό τους
  • Παρουσιάζουν βουλιμία δοκιμάζοντας τον εμετό τους
  • Στριφογυρνούν και πατάνε στις ίδιες πατημασιές
  • Έχουν τάσεις κοπρολαγνείας και κοπροφαγίας
  • Κουνούν ρυθμικά το κεφάλι πάνω κάτω επανειλημμένα
  • Κουνιούνται ή στροβιλίζονται ακανόνιστα
  • Πλένονται και γλύφονται υπέρμετρα, τραβούν τις τρίχες τους μέχρι να γυμνωθούν κάποια μέρη στο δέρμα τους
  • Δαγκώνουν την ουρά τους επανειλλημένα, μασάνε τα πόδια τους και κτυπάνε το κεφάλι τους

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν το περιβάλλον της αιχμαλωσίας δεν είναι κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες του ζώου,όπως ο περιορισμός της κίνησης σε στενούς τεχνητούς χώρους, η ανεπαρκής διατροφή, η διαρκής έκθεση στο κοινό χωρίς δυνατότητα διαφυγής, μπορεί να προκαλέσει ανία, στρες, που έχει σαν αποτέλεσμα τον κλονισμό τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής του υγείας,την ανάπτυξη μη φυσιολογικής συμπεριφοράς, ακόμη και πρόωρη θνησιμότητα.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Μπιλ Τράβερς (Bill Travers), γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου, 1922 στο Σάντερλαντ(Sunderland, Tyne & Wear),της Αγγλίας.Πέθανε στις 29 Μαρτίου το 1994 στο Ντόρκιν(Dorking)της Αγγλίας σε ηλικία 72 ετών. Ήταν Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος γνωστός και ως: William Lindon-Travers (William Inglis Lindon-Travers). Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες στη δεκαετία του 1950 και του 1960. Πριν την αναγνώρισή του ως ηθοποιού, υπηρέτησε στις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ως Ταγματάρχης στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και επέζησε από την ελονοσία. Ήταν επίσης ένας ακτιβιστής των δικαιωμάτων των ζώων ( τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε στην προστασία των δικαιωμάτων των ζώων) και εμφανίστηκε σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για να εκθέσει  την εμπειρία του ως μάρτυρας της ταλαιπωρίας των ζώων σε ζωολογικούς κήπους σε όλη την Ευρώπη. Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Βιρτζίνια McKenna από το 1957 μέχρι το θάνατό του το 1994, με την οποία πρωταγωνίστησε στην ταινία του 1966, «Born Free».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bill Travers - Bio, Facts, Family». Famous Birthdays. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2016. 
  2. «Bill Travers and Virginia McKenna». www.fatheroflions.org. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Abnormal Behaviours». Born Free Foundation. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2016. 
  4. «Zoochosis». www.animalliberationfront.com. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2016. 
  5. «Zoochotic - Stereotypic Behaviour». www.wildlife.org.nz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2016. 
  6. «Definition/Meaning of zoochosis». EngYes. http://www.engyes.com/en/dic-content/zoochosis. Ανακτήθηκε στις 2016-11-27. 
  7. Mullan, Bob· Marvin, Garry (1 Ιανουαρίου 1999). Zoo Culture. University of Illinois Press. ISBN 9780252067624. 
  8. DeMello, Margo (1 Ιανουαρίου 2012). Animals and Society: An Introduction to Human-animal Studies. Columbia University Press. ISBN 9780231152945. 
  9. «Zoochotic - Stereotypic Behaviour». www.wildlife.org.nz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2016. 
  10. Dodo, The (2014-06-23). «The "Cute" Zoo Animal Behaviors That Are Actually Signs Of Zoochosis». The Dodo. https://www.thedodo.com/the-cute-zoo-animal-behaviors--601643824.html. Ανακτήθηκε στις 2016-11-27. 

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]